Hirdetés

Repülés után csapódott földbe egy Bugatti

Lezuhant Bugatti egyetlen repülőgépének replikája

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sajnálatos sorsa lett a Bugatti által tervezett egyetlen repülőgépnek. A fejlesztő és a pilóta is életét vesztette a balesetben.

A Bugattitól jól ismert sportosság egyetlen repülőgépén is visszaköszönt. Korszakát megelőző sportrepülő lehetett volna

Szomorú vége lett Bugatti egyetlen repülőgépének, a Bugatti 100p replikájának, amit Scotty Wilson egykori légierős vadászgép-pilóta épített. A harmadik, állításuk szerint utolsó berepülésén ugyanis földnek csapódott, később pedig lángra kapott az amerikai Clinton-Sherman Air Field repülőtéren. A baleset részletei egyelőre ismeretlenek, szemtanúk szerint nehezen emelkedett a kísérleti repülő, majd egy éles balforduló után orral a földbe csapódott. Később a repülő faváza lángra kapott, a tűzben életét vesztette a tervező és a repülőgép építője egyaránt.

Hirdetés

A korszakban divatos és újító V alakú függőleges vezérsík

A szomorú hír ellenére a cél igazán nemes volt. Wilson álma volt, hogy egyszer elkészíti a 100p replikáját Ettore Bugatti eredeti tervei szerint. A világ egyik legelismertebb autómárkájának alapítója az 1930-as években dolgozott a különleges légcsavar-elrendezésű sportrepülőgépen, ám a második világháború alatt félbe kellett hagynia a projektet. A 85%-ban elkészült repülőt egy francia istállóban bújtatta a nácik elől 1940-ben. Ezt a prototípust később felújították, és Wisconsin állam Oshkosh városában van kiállítva egy különleges, kísérleti repülőket felvonultató múzeumban (Experimental Aircraft Association’s AirVenture Museum). A repülőképes replika egy teljesen másik kísérleti gép volt, és szép emléket állított Bugatti egyetlen repülőgépének, amit valaha tervezett.

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?