Részvényt bocsát ki az AutoWallis, cél a 400 milliárdos éves bevétel

A többek között BMW-t, Jaguart, KIA-t és Toyotát is forgalmazó AutoWallisnak nagyratörő tervei vannak

Négyszerezni szeretné négy éven belül éves bevételeit az AutoWallis, ehhez a lakossági és intézményi befektetők pénzét kérik az októberi forrásbevonás során.

Óriási terjeszkedés előtt áll az AutoWallis Nyrt. Októberben nyilvános forrásbevonást indítanak a Budapesti Értéktőzsdén, azaz új részvényeket bocsátanak ki, amiket mind lakossági, mind intézményi befektetőként meg lehet majd vásárolni.

Magánszemélyként egy OTP-s értékpapírszámlára lesz szükség, amelyen keresztül október 25. és november 9. között lehet majd leadni a jegyzési igényt.

Az intézmények csak november 2-ától ugorhatnak rá a fennmaradó részvényekre. 107 és 122 Ft közé árazzák majd be a részvényeket, a jegyzési igények alapján november 9-e után derül ki, végül mennyi lesz a végleges indulóár ezen a sávon belül. 2017 óta ez lesz a legnagyobb nyilvános lakossági részvénykibocsátás itthon.Az AutoWallis mindezzel nem kisebb tervet szeretne finanszírozni, mint hogy Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb autókereskedelemmel és mobilitási szolgáltatásokkal foglalkozó vállalata legyen. Már idáig is igazi magyar sikersztori az AutoWallis története, hiszen jelenleg 14 országban vannak jelen, fő profiljuk az autóipari kis- és nagykereskedelem. Csak az elmúlt egy évben több mint megkétszerezték teljes árbevételüket, ráadásul a nagy ugrás nem csak a koronavírus tavalyi negatív hatásainak köszönhető, mert 2019-ben is még csak 75 milliárd Ft volt az említett összeg, ami idén 200 milliárd környékére várható. A tavalyi számokat 2025-re több mint négyszeresére szeretnék növelni, azaz ha minden jól megy, akár 400 milliárd forintnyi összeg is beáramolhat az AutoWallishoz évente.
Hirdetés
Ez rengeteg pénz, aminek a tervek alapján egyre kisebb részét adja majd a kiskereskedelem, nagyobb része a nagykereskedelemből fog származni. A növekedést főleg felvásárlásokkal és fejlesztésekkel szeretnék elérni, ezekre a tervek szerint 16-38 milliárd forintot szánnak a következő években, ezt finanszírozza részben a befektetők pénze: 6-8 milliárd forint értékű részvényt terveznek kibocsátani, vagy túljegyzés esetén ettől akár többet is. A vetélytársak bekebelezésén kívül igyekeznek kihasználni a vállalat méretéből adódó előnyöket, például hatékonyabbá teszik a használtautókkal, finanszírozással és biztosítás-közvetítéssel foglalkozó területeiket. Ezen felül új márkákat is szeretnének a kínálatukba bevonni, valamint stratégiai fontosságú helyszíneken vásárolnának fel, vagy fejlesztenének tovább autókereskedéseket és szervizpontokat. Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója elmondta: a forrásbevonással céljuk, hogy a társaság részvénypiaci súlya, a részvények likviditása, forgalma tovább bővüljön. Kiemelte továbbá, hogy a lakosság számára ez lesz az első lehetőség, hogy részt vegyen a társaság tőkeemelésében.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?