Saját autójával lepte meg a spanyol királyt a SEAT

Királyi Ibiza: VI. Fülöp egykori autóját felújította a SEAT

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy laza gyárlátogatásnak indult, aztán VI. Fülöp alig hitt a szemének. 18. szülinapjára kapott első autóját látta viszont újként.


A nyár óta hivatalban lévő spanyol király, VI. Fülöp éppen a rendszeres és szokásos vizitjén volt a SEAT martorelli üzemében, amikor kapott egy nem betervezett meglepetést. A SEAT nemzeti ügy Spanyolországban, ezért a gyár és a királyi család közti kapcsolatápolásra nagy hangsúlyt fektetnek. A gyárlátogatás is erről szól, nem csoda, hogy a SEAT klasszikus autókollekcióját gondozó részleg lecsapott az ifjú királyi sarj első autójára. Szépen felújították, és így prezentálták.
Hirdetés


Az aranyszínű Ibizát 1986-ban, a tizennyolcadik szülinapjára kapta Fülöp az édesapjától, és most, a gyárlátogatáskor látta viszont megint - a meglepetés hatásos volt. Az uralkodó fiatalsága elevenedik meg a maga korában nagyon menő kisautóban. A korabeli sportos kivitel motorja 1.5-ös, viszont ebben az autóban injektoros is, ami azért nagy szám, mert sorozatgyártásban ez csak két évvel később, 1988-tól volt elérhető. Ugyanilyen tétel a klíma, az sem járt a nem királyi darabokhoz.

Az idén 30 éves Ibiza felújításakor nem is a kor és a futás jelentette a gondot, hanem, hogy nagyon sokat állt. 152 ezer kilométerrel az órájában még keveset futottnak számít, ahhoz képes, hogy már 28 éves, viszont az elmúlt 16 évben be sem indították már. A letámasztott, de nem konzervált autóban így újjá kellett éleszteni az üzemanyag-ellátó rendszert, de hogy szép legyen, a kárpitokat, a kerekeket is cserélték, a fényezést meg javították. A királyi Ibizát nem VI. Fülöp fogja hajtani, hanem a SEAT márkagyűjteményébe kerül. Még egy érdekesség, hogy ha az ő neve kerülne a forgalmiba, akkor a tiszteletbeli címeit nem számítva is a Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia kéne kiférjen.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?