Saját páholy mindenkinek!

Fővárosi Autósmozi

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autósmozi kétségkívül amerikai találmány: egyszerű, olcsó, gyors és még csak ki sem kell hozzá szállni az autóból. Indul a motorizált romantika szezonja, amit a Fővárosi Autópiac mozijában veteránokkal ünnepeltek.

Hétvégén ismét megnyitotta kapuit a Fővárosi Autópiacon található Fővárosi Autósmozi. Az elnevezés nem túlzó, az egykor egész szép számmal működő hazai autósmozik közül ugyanis valóban ez az egy tartja még a frontot a fővárosban. Ezen kívül Nagykátán és Mogyoródon tudunk Pest közelében hasonló létesítményekről, de több vidéki helyszínen is üzemelnek.
Magának az autósmozinak (AM) az Egyesült Államok az őshazája, 1932-ben nyitott meg az első. Tíz év múlva már száz működött belőlük, jellemzően ott, ahol senkit nem zavartak: a külvárosokban.
Az ötvenes-hatvanas években aztán a motorizáció fejlődésével párhuzamosan gombamód elszaporodtak, fél Amerika a "szerelmesek sorában" (a leghátsó sorban, a hátsó ülésen) fogant, szokták volt mondani. Csupán a kellemes klímájú Los Angeles környékén négy tulajdonos 38 autósmozit „Drive-In”-t üzemeltetett, dollármilliós bevételt elkönyvelve. A piaci harc persze folyamatos megújulásra, fejlesztésre kényszerítette őket.
Így született meg egy több mint harmincezer négyzetméteren elterülő nézőtér, a négyezer autót befogadó parkoló, és ezért készítettek el egy gigászi 43x23 méteres vetítővásznat is… e mellett majd minden autósmozihoz tartozott büfé, sőt még olykor játszótér és mini vidámpark is. Hihetetlen olcsó áraikkal, családi kedvezményeikkel páratlan (elsősorban hétvégi) programokat kínáltak ezek a létesítmények – s még csak bébiszitterre sem kellett költeni, mert így a gyereke(ke)t és a kutyát sem kellett otthon hagyni. Sokszor az autócserét is el lehetett egy kalap alatt intézni, előfordult ugyanis, hogy használtautós telepen vagy épp egy szalon mellett nézte a filmeket a nagyérdemű.
Hirdetés
Sok hagyományos belvárosi mozit kellett bezárni a konkurencia miatt, a divathullám azonban egy idő után kezdett lecsengeni, s fordult a kocka. Ebben szerves része volt a nyári időszámítás bevezetésének, a korhatáros filmeknek, a „szex, pia, rock’n roll” életérzésnek, és a „smacimozizásnak”, amely a családok számára a szép emlékű jelzőt jelentették és persze a környékbeliek feljelentéseinek egész sorát vonták maguk után. Magas falakkal kezdték ezért körülvenni az autósmozikat, de eddigre már jó hírüket vesztették. Ebben az is segített, hogy jó néhány üzemeltető korabeli pornófilmek vetítésével igyekezett megfogni és visszacsábítani a látogatókat.
Később az egyre fejlődő otthoni rendszerek, a tévé és a videó diadalmenete és a multiplexek térhódítása véglegesen gondoskodtak a törzsközönség megcsappanásáról. A Pacific Co. hőskorban például több mint száz autósmozit üzemeltetett, ma már ennek csak körülbelül az ötödét, amelyek azonban még mindig hangulatos, olcsó szórakozást nyújtanak a motorizált romantika szerelmeseinek.
Európában 1960-ban, Frankfurt mellett nyílt meg az első autósmozi. Hazánkban persze egy kis fáziskéséssel vált tömegessé az autózás és érkeztek meg külföldi mintára ezek a létesítmények is – ami ugyanis jó nyugaton, az jó keleten is! Magyarországon 1984-ben, Szentendrén rendezték az első vetítést. Eztán indultak virágzásnak, majd nagyjából az évtized végén, következő évtized elején lassú hanyatlásnak az autós- és a velük közeli rokonságban álló kertmozik. Az okok itt is azok voltak, mint bárhol máshol a világban. Az autósmozik azonban űrt hagytak maguk után, a fővárosban sokáig egy sem volt.
Tudomásunk szerint most is csupán egy üzemel, Kispesten, a Fővárosi Autópiac[/url] területén. Ez tíz év szünet után 2007-ben nyitotta meg újra a kapuit és körülbelül negyven autó befogadására képes. A napokban indult épp az évad. A szezonnyitó vetítést veteránautósok gyűrűjében tartották, akik a Szürke, Mercivel című színes, feliratos, jugoszláv-német-szlovén-szerb vígjátékot nézték meg. Június 5-étől persze mindenkit szeretettel várnak! A szombat esti előadásokon júniusban az Éli könyve, a Viharsziget, a Poligamy és az Egyszerűen bonyolult című filmeket vetítik, tehát premierfilmek helyett inkább közönségkedvencekre és nosztalgikus hangulatra számíthatnak.
Semmi valódi térhatás, süppedős fotelek, csupán amit magunkkal hoztunk, ahogyan ki vagyunk téve az időjárás viszontagságainak is – a nyolcszáz forintos belépő fejében tehát hűen hódolhatunk a szabadtéri vetítővászon utánozhatatlan hangulatának. Közben az ember egy nyilvános helyen érezheti otthon magát, szabadon kommentálhatja a történteket, ehet vagy akár telefonálhat, amivel senkit sem zavar. A filmek ideje alatt – ahogy a nagy könyvben meg van írva - a mozi területén büfé és mosdó is üzemel.
Érdemes egy próbát tenni, a meleg, nyári éj, a csillagos ég, egy vidám baráti társaság és egy jó film a rég feledett (s generációk számára talán ismeretlen) autósmozi hangulatát hozhatja fel a belvárostól negyed óra autóútnyira – még 2010-ben is! Az autósmoziba ugyanis soha nem csupán a film miatt ment, megy az ember. Aki nem hiszi, guruljon utána!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?