Segítsen az autó, de hadd vezessem én

Tízből kilenc sofőr igényli a vezetőtámogató segédberendezéseket

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy Ford-kezdeményezte piackutatás arra világít rá, hogy a sofőrök jónak tartják a megannyi vezetőtámogató kütyüt, de nem szeretnék, ha magától menne az autó.

A nemsokára érkező új Mondeónak megfelelő Ford Fusiont népszerűsítendő közvélemény-kutatást rendelt a Ford, a felmérést készítő cég, a Penn Schoen Berland pedig azt szűrte le a több mint 2500 megkérdezett sofőr válaszaiból, hogy a túlnyomó többség bizony igényli az olyan aktív vezetőtámogató radaros-kamerás segédberendezéseket, mint adaptív tempomat, ráfutásgátló, holttérfigyelő, sávtartó asszisztens, éberségfigyelő vagy tolatókamera. Azt viszont jóval kevesebben szeretnék, ha a gép átvenné a hatalmat az ember fölött.
Hirdetés
Tízből kilencen pártolják e technológiák előretörését, s míg 60 százalék a holttérre fogja a koccanásokat, 40 százalék a párhuzamos parkolás miatt stresszel. (Egyébiránt 99% tartotta magát jó sofőrnek.) Elaludni, elpilledni is sokan szoktak, ergo remek dolognak tartják a baleset kockázatát csökkentő extrákat. (Amelyek nyilvánvalóan mind megtalálhatóak már a Ford Fusion/Mondeo fedélzetén is.)
A kutatás készítői azt is felvetették, hogy érdekli-e az autósokat egy olyan jármű, amit igazából nem is kell vezetni - nos, úgy 50% mondta, hogy érdekli, naná, ám kisebb hányad, 39% gondolja, hogy vígan ellenne egy robotpilótás kocsiban. (Meg is fordíthatjuk: tízből négyen mindenestül a számítógépre hagyatkoznának, s tömnék magukat mondjuk dupla hamburgerrel ahelyett, hogy a kormányt tekergetnék.)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 18:08
  Permalink

  Igen, illetve a türköt csak szépítkezésre használják, figyelem nem az úton van, a körültekintésről meg azt se tudja mi fán terem. Ha meg hirtelen elég vág valaki egy beláthatatlan kanyarból, azzal az ASDFITUZR se tud mit kezdeni.
  El kéne minden mazsolát zavarni egy vezetéstechnikai tréningre … Majd évente ismét!

 • 2017.10.30. at 18:08
  Permalink

  tizedik vagyok 😛
  ezek a kütyük, extrák csak azért fejlődnek és szaporodnak ilyen rohamosan, mert egy új autót vásárló ember rá sem néz, ha nincs a katalógusban legalább 42-108 hárombetűs rövidítés.

Vélemény, hozzászólás?