Síelésre buzdít az Alpine A110

A sikerekben gazdag ralis múltnak állít emléket az Alpine A110 SportsX

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A SUV láz közepén az Alpine is előállt a saját elképzelésével, a sportsikerekre emlékezve elkészült az A110 sportkocsi terepváltozata, egyelőre csak egyetlen példányban.

Legendás típust élesztett fel a Renault-Nissan szövetség, amikor 2017-ben visszahozták az Alpine A110 sportkocsit. Szerencsés módon a tervezőknek nem csak a nevet, hanem a koncepciót is sikerült visszahozni, a külső mellett a kis súlyt és a vezetési élményt is „örökítették”. Az 1,1 tonnás sportkocsi megkapta a Renault Megane RS 1,8 literes turbómotorját 252 lovas teljesítménnyel, aki viszont szeretne a lőerők számában feljebb lépni, az választhatja az A110S kivitelt 292 lóerővel. De nem csak a lóerőben, hanem a hasmagasságban is feljebb lépett az A110, még ha csak egy koncepciómodell erejéig is.
Hirdetés
Az Alpine szerint a SportsX változatot az 1961-ben debütált típus rali változata ihlette, amivel 1973-ban hat aranyérmet és tizenhárom dobogós helyet sikerült megcsípni, ezzel pedig a Renault-Alpine csapathoz vándorolt a világbajnoki cím is. Az időzítés nem lehet véletlen, a SUV modellek népszerűsége minden gyártót arra sarkall, hogy terepjárósított modellek sorát állítsa csatasorba. Sportkocsikra eddig még nem volt jellemző a „szabadidőautósítás”, ám az Alpine egy koncepciómodell erejéig rosszabb útviszonyokra is felkészítette az A110-est. A sportkocsi hat centis emelést és nyolc centis szélesítést kapott, amivel egy fokkal jobban elképzelhető egy alpesi sípálya parkolójában. Az egyedi modell új lökhárítókat kapott, de nem hiányozhat a küszöbtoldat sem, a fekete elemekkel pedig még nagyobbnak tűnik a hasmagasság. A motor terén nem történt változás, maradt a 252 lóerős teljesítmény, amivel 4,5 másodperc alatt letudható a 0-100, a végsebesség is maradt 250 km/h. A SportsX változat kereskedelmi forgalomba nem kerül, de egyáltalán nem lenne meglepő, ha nemsokára valami hasonlóval rukkolna elő az Alpine, elvégre a divatos termékek hozzák a legnagyobb profitot.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?