Sínen van a ferihegyi gyorsforgalmi út felújítása

Hosszú ideje várat már magára a ferihegyi gyorsforgalmi út felújítása

Türelmesnek kell lenni, amíg valóban megújul a Ferihegyi Repülőtérre vezető út, de a kormány döntése alapján a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Budapest Fejlesztési Központ már megkezdte a gyorsforgalmi út fejlesztésének az előkészítését.

Több, mint 80 éve épült a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi út, ami érződik is rajta. A II. világháború alatt megtervezett repülőtéri út első szakaszát 1940 és 1943 között adták át a forgalomnak, végül 1950-ben fejezték be teljesen – olvasható a Figyelő hasábjain. Vitézy Dávid, pedig a közösségi oldalán jelentette be a beruházás megkezdését: „Tervezői közbeszerzési tenderünket a Főmterv Zrt. és az Utiber Kft. konzorciuma nyerte meg. A kiviteli terveknek és a tenderdokumentációnak 2022. június 28-ig kell elkészülnie” - közölte a BFK vezérigazgatója. „A nyolc évtizeddel ezelőtt kitalált megoldás, a szervizútszerűen vezető Gyömrői út két fele közötti »csatorna« ma már alkalmatlan a budapesti repülőtér kulturált és gyors megközelítésére, s a többi funkciójának sem tesz eleget. A középen lehatárolt, 2×1 sávos gyorsforgalmi úton egyetlen apró fennakadás többórás torlódást eredményezhet, számtalan közlekedőnek okozva ezzel kárt, elvesztegetett időt. Az út jelenlegi műszaki állapota és minősége rendkívül alacsony színvonalú, áteresztőképessége kicsi, a környezete pedig, amellyel a hazánkba repülőgéppel érkező külföldiek először találkoznak, nem méltó sem Budapesthez, sem Magyarországhoz.
Hirdetés
A felújítás során megszüntetik a szalagkorlátokkal tagolt szakaszokat, helyette egységes, 2×2 sávos út épül, bár nem teljes hosszában. Bizonyos szakaszon új buszsáv, gyalog- és kerékpáruta is épülnek. Ugyanakkor a beruházással nem csak a repülőtér elérhetőségén akarnak javítani. A BFK nagyszabású városfejlesztési tervei között szerepel, hogy javítsa a dél-pesti kerületek közlekedését és az érintett városrészek közötti keresztirányú közúti, autóbuszos, gyalogos és kerékpáros kapcsolatot is. A tervezés kiemelt szempontja a közösségi közlekedés előnyben részesítése, de bármilyen eszközt is válasszanak a közlekedők, a biztonság jelentős javulására számíthatnak az ígéretek szerint.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?