Sminkel vagy vezet?

Évente több millió közúti balesetet okoz a sminkelés

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Világszerte balesetek millióiért felelnek évente a volán mögött szépítkező nők, akiknek a biztonságos vezetésnél fontosabb a szépségük.

Egy biztosítótársaság megbízásából készült felmérésében a brit nők húsz százaléka bevallotta, hogy rendszeresen szépítkezik a volán mögött: sminkeli magát, reszeli vagy épp kifesti a körmeit. Körülbelül három százalékuk balesetet is okozott már e miatt (egyébként legalább ilyen veszélyes az út közben való étkezés, ivás, mobiltelefonálás illetve SMS-írás, az olvasás, a férfiak részéről pedig a borotválkozás is).
Az ok egyszerű, még ha a hölgyek többsége azt is állítja, hogy képes több felé koncentrálni, a figyelmük megoszlik, s még ha pont a visszapillantó tükörbe is néznek, ilyenkor elsősorban nem a forgalmat figyelik, hanem magukat. Még azt is kiszámolták a lelkes elemzők, hogy a sminkelő nők körülbelül háromszor annyi balesetet okoznak, mint a női sofőrök általában. A vezetés ugyanis osztatlan figyelmet kíván, egyetlen pillanatnyi kihagyás is halálos lehet. Arról nem is beszélve, hogy ez gyakran a haladást is lassítja, hiszen nem egyszer dudaszóval kell kizökkenteni a hölgyeket eme tevékenységükből, így ösztönözni őket arra, hogy ugyan induljanak már el, ha végre zöldre váltott az a lámpa!

Arról azonban általában nem szólnak ezek a cikkek, hogy gondatlanságuk következményeiért később majd felelniük kell....


Érdekes, hogy a jelenség leginkább a fiatalabb – 17-21 év közötti – a legjellemzőbb, azokra a friss jogosítványosokra, akik még nem rendelkeznek kellő rutinnal. Mégis ennek a korosztálynak készülnek „sminkelj az autóban” felkiáltással videójátékok, s buzdítja őket nem egy tini-és női magazin arra, hogyan takarítsanak meg egy kis időt és készítsék el tökéletes sminkjüket – a visszapillantóban! Arról azonban általában nem szólnak ezek a cikkek, hogy gondatlanságuk következményeiért később majd felelniük kell.
Így nem csoda, hogy a tavaly megkérdezett 18 éveseknek például az átlagnál több, 27 százaléka ismerte be, hogy rendszeresen sminkel a volánnál. 9 százalékuknak volt is már valamilyen kellemetlensége e miatt – tehát ők dobják meg a számokat. Azt pedig már nem nehéz kitalálni, hogy ha csak a briteknél óvatosan becsülve évente félmillió baleset tudható be a nők hiúságának, világszerte milliós nagyságrendről beszélhetünk.
Hölgyeim, vissza tehát a szempillaspirállal! Ha késésben vannak, sminkeljenek akkor, például a mosdóban, amikor már kiszálltak a kocsiból!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?