Sofőr nélkül mászik hegyet egy Mustang Goodwoodban

Klasszikus Mustangból épült önvezető autó, versenypályán mutatkozik be

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Rendkívüli esemény lesz idén Goodwoodban, sofőr nélkül megy végig a pályán egy autó, olyan, amire nem is gondolnánk. Egy 1965-ös Mustangot robotizáltak a versenyre.


Idén is lesz bőven ámulni való Goodwoodban, a temérdek klasszikus versenyautó mellett. Vadonatúj gépek, tanulmányautók és különleges fejlesztések is láthatóak lesznek, mozgás közben. A Supra debütálása után most egy klasszikus modellről, egy 1965-ös Mustangról számolhatunk be, ami ha minden összejön, szintén felfut a hegyre, méghozzá pilóta nélkül.
A Cranfield Egyetem és a Siemens közös fejlesztésének eredményeként született meg ez a klasszikus Ford Mustang, mely a Goodwood Festival of Speed 25. évfordulójának tiszteletére pompás ezüstben díszeleg. Látszólag nincs is semmi trükk, mindene korhű, az alapokat egy 1965-ös Mustang szolgáltatta. A technikát viszont erősen átalakították, hogy a fő egységek elektronikus úton kommunikáljanak egymással, egy központi számítógép által kontrollálhatóak legyenek, a kormányművet például elektromos rásegítésűre cserélték.
Hirdetés

Temérdek szenzort rejtettek el körbe a karosszérián, melyek háromdimenziós képet alkotva vezérlik az autót útján, ami most épp a Goodwood Festival of Speed hegyi felfutó szakasza lesz. A tesztek már folynak a pályán, és ha minden jól működik, és a Mustang fel tud menni egyedül, akkor a rendezvény minden napján meg fogják ismételni, hogy minél több néző láthassa a klasszikus technikát és a jövő elemeit ötvöző tanulmányt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?