Sokat ért az öreg: 14,5 milliót adtak a romos Miniért

Elkelt a legidősebb Mini

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy működésképtelen, rozsdás Miniért adtak nemrégiben mintegy 14,5 millió forintnak megfelelő fontot az angol Bonhams' aukcióján. A legidősebb restaurálatlanul megőrzöttről volt ugyanis szó.

Két hete számoltunk be arról, hogy az angol Bonhams' aukciósház árverésre vitte a legidősebb, restaurálatlanul megőrzött Minit, melyet még 1959-ben gyártottak Austin Mini Se7en De Luxe Saloon néven.
Az előzetes várakozások szerint 19-24 ezer fontos vételárat tartottak reálisnak a spekulánsok, az persze senki számára sem volt kétséges, hogy a licitálás akár jelentősen felviheti az angol autótörténelmi ritkaság értékét. Így is lett, végül 40 250 fontos, azaz mintegy 14,5 millió forintos vételárnál csapott le a kalapács. Gyakorlatilag egy használhatatlan autóért, ami azonban a világtörténelem nyolcadik legidősebb Minije, az azt megelőzők közül háromról van információ. Egyet Angliában, felújított állapotban őriznek, a másik kettő azonban Japánban, kabriósítva található.
Hirdetés

Az árverésen elkelt példány a Bonhams' által adott információk szerint minden tartozékával, korhű jellegzetességével rendelkezik, noha néhányat azok közül az egyszerűbb szállíthatóság érdekében leszereltek, a vásárló kivétel nélkül megkapja majd őket, miként az autó papírjait is. Nem titok, hogy a vezetőoldali ajtót korábban már cserélték, ám azon túl csak kisebb javításokat végeztek a Minin, melynek még szürke fényezése is a gyári. Beltere is eredeti és teljes - leszámítva a szőnyegeket, amelyek hiányoznak. Az eredeti rendszámtáblák mellett természetesen némi rozsda is jár az autóhoz, a padlón, az A-oszlopoknál, a küszöböknél, a hátsó ülés tövénél és a csomagtér padlójánál is van belőle, ám a hátsó futómű bekötése legalább épnek tűnik. Egy szervizcímke szerint 17 942 mérföldnél kapott karbantartást az órájában valósnak tűnő 31 041 mérföldet mutató járgány, melynek motorját egyértelműen nem indították be az elmúlt években, akár évtizedekben.
A 2011-ben a Classic & Sports Car magazin által 6 oldalon keresztül boncolt, idén 53 éves Mininél meghatározóbb és egyben őszintébb példánya aligha létezik a korabeli angol autógyártásnak, így nem meglepő, hogy vásárlója az említett 40 250 fontot ajánlotta érte - annak ellenére, hogy ez egyértelműen "csak" egy kiállítási tárgy.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?