Sokkal intuitívabban jelzik majd a veszélyeket a Fordok

A kerékpárosokat és a gyalogosokat is könnyebben észrevehetjük a jövő Fordjainak sofőrjeként

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha a Ford kísérleti jelzőrendszere megvalósul, nemcsak azt tudhatjuk majd a jövőben, hogy figyelnünk kell valamire, hanem azt is, pontosan hova és mire.

Örvendetes, hogy az autóipar biztonsági technológiái már eljutottak arra a szintre, hogy jelzik, ha vészesen közeledik valami vagy valaki felénk, vagy ha éppen figyelmetlenül mi magunk rohannánk bele a közlekedés egy másik résztvevőjébe. Ugyanakkor, mint a legtöbb dolgon, ezen is lehet még fejleszteni, hiszen a kritikus helyzetekben minden ezredmásodperc számíthat. Ha csak egy-két pillanattal tovább tart, hogy a sofőr felismerje a veszélyt, annak jellegét és helyét, máris meglehet a baj. Ez a késlekedés akár azon is múlhat, hogy az autó jelezte ugyan a veszély közeledtét, de egy egyszerű csipogásból vagy fényjelzésből nem tudtuk elég hamar kitalálni, pontosan mire is kellett volna figyelni.
Hirdetés
Ezen segíthet a Ford új, kísérleti "okosjelzése". Egy biztonsági figyelmeztetés akkor lesz okos a Fordnál, ha intuitívabb módon tudatja a jármű vezetőjével, milyen veszély és honnan közeleg. A fejlett radaroknak köszönhetően az autó már eddig is tudta, hogy például egy parkolóhelyről való kitolatáskor keresztirányban egy kerékpáros vagy egy gyalogos érkezik, de ezt sokkal gyorsabban lehet a sofőrrel tudatni, ha egy ezek hangját imitáló jelzés érkezik. Ha biciklist érzékel a Ford, akkor például egy kerékpáros csengő hangját játssza le, gyalogos közeledtével pedig egy sétáló ember lépteinek hangját hallatja.
Hirdetés
Sőt, még hasznosabbá is tehetők ezek a jelzések, ha a kocsi teljes audiorendszerét kihasználva abból az irányból szólnak, ahonnan a veszély közelít. A Ford saját tesztjei során a résztvevők 74%-ban azonnal tudták helyesen azonosítani, mi és honnan közelít feléjük az Irányított Audiojelzés fantázianevű technológiával. Bár a csengők és léptek hangjának utánzása egyeseknek talán idegesítő lehet, a megfelelő irányból lejátszott egyszerű hangjelzés önmagában is sokat segít, ebben az esetben 70%-ban találták el a tesztalanyok, milyen irányba kell jobban figyelniük. Ugyanakkor a megkérdezettek általában pozitívan értékelték a hangutánzó jelzéseket is. A Ford a jövőben ezt még tovább szeretné fejleszteni olyan 3D-s hangtechnikával, mint amit a videojátékokban és mozikban is használnak, hogy a lehető leggyorsabban és a leginkább megfelelő módon tájékoztassák a sofőrt akkor, amikor minden pillanat számít.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?