Sordo első győzelmét aratta a Német ralin

Meglepetés a szőlőtőkék között

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Loeb nélkül is veretlen maradt a Citroën Németországban, hiszen Dani Sordo nyert - méghozzá első WRC-sikerét aratva hét szűk esztendő után.

A 13 futamos vb-szezon kilencedik versenyén megszületett az első olyan Citroën-siker, ami nem a félig-meddig már visszavonulót fújó, idén mindössze négy ralin rajthoz álló Loeb nevéhez fűződik, hiszen Sordo nyerte az aszfaltos, jobbára szőlőtőkék közt kígyózó Német ralit. Az a 30 éves spanyol Dani Sordo, aki 34 alkalommal állhatott már WRC-pódiumon, de csak most először a legtetején. Az elitben 2006-ban mutatkozott be, legjobbjaként 2008-ban és 2009-ben abszolút harmadik lett. És most végre szerencséje is volt a tempója mellett, mert a Volkswagen menői kiestek (Ogier az első napon, Latvala a másodikon dobta el a Polót), bezzeg a hajrában parádésat csatázott az idén (első teljes WRC-szezonjában) bombaformában versenyző Neuville-lel. A belga végül nem bírta a nyomást és hibázott, s ez azt is jelentette, hogy sem neki, sem a Fordnak nem jött össze az első diadal. Itt a már nem gyári Forddal kapcsolatban értelemszerűen 2013-ról van szó.
Hirdetés
Amúgy az elsöprő fölénnyel élen álló Ogier már Németországban bajnok lehetett volna, de még várnia kell az ünnepléssel - talán legközelebb, szeptember közepén Ausztráliában teszi fel a pontot az i-re. Azért a bónuszpontos Power Stage így is az övé lett, Latvala meg visszaküzdötte magát a hetedik helyre, ergo a VW mentette a menthetőt, s még van fórja a Citroënnel szemben. És még pár szó Kubicáról, aki megint szépet autózott, s eddigi legjobbjaként ötödikként hozta be az S2000-es DS3-ast. Rövidesen WRC, topautó és pódium, akár győzelem is lehet ebből - volt F1-pilóta ennyire ígéretesnek még nem bizonyult a raliban.

A Német rali végeredménye (élcsoport)
 1. Sordo, Del Barrio (spanyol, Citroën DS3 WRC)3:15:19.4 ó
 2. Neuville, Gilsoul (belga, Ford Fiesta RS WRC) + 53.0 mp
 3. Hirvonen, Lehtinen (finn, Citroën DS3 WRC) + 2:36.1 p
 4. Prokop, Ernst (cseh, Ford Fiesta RS WRC) + 8:00.8
 5. Kubica, Baran (lengyel, Citroën DS3 S2000) + 9:01.3
 6. Evans, Barritt (brit, Ford Fiesta R5) + 9:14.2


Az egyéni vb állása (élcsoport)
 1. Ogier, Ingrassia (francia, Volkswagen Polo R WRC) 184 pont
 2. Neuville, Gilsoul (belga, Ford Fiesta RS WRC) 109
 3. Latvala, Anttila (finn, Volkswagen Polo R WRC) 98
 4. Sordo, Del Barrio (spanyol, Citroën DS3 WRC) 96
 5. Hirvonen, Lehtinen (finn, Citroën DS3 WRC) 88
 6. Loeb, Elena (francia, monacói, Citroën DS3 WRC) 68


A konstruktőri vb állása (élcsoport)
 1. Volkswagen Motorsport 262 pont
 2. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 236
 3. Qatar World Rally Team 127


Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?