Stéphane Peterhansel ralilegendának bejött az RS Q e-tron

A tizennégyszeres Dakar-győztes szerint ígéretes az Audi brutálisan erős villanyterepjárója

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A francia versenyző - aki most először indul majd Audival - mesélt az autóról és a felkészülés folyamatáról is. Stéphane Peterhansel 1988 óta indul a Dakaron, jelenleg 14 győzelemmel az egyetlen csúcstartója a futamnak.

Az Audi most debütál a Dakaron, de mivel Peterhansel nem csak a tereprali rajongója, jól ismeri a márka sikereit. Elmondta: "Már a B csoportban is csodáltam az Audi teljesítményét a raliversenyeken. Büszkeséggel tölt el, hogy a csapat tagja lehetek. Egy dolog mindig is megkülönböztette az Audit a többi márkától: függetlenül attól, hogy hol versenyeztek, mindig a győzelem volt a cél és ez a mai napig semmit sem változott." Az Audi természetesen a Dakarra is régóta készül már az elektromos versenyautóval, erről ide kattintva olvashatsz bővebben.
Hirdetés

Karrierje kezdetén Stéphane Peterhansel sem hitte volna, hogy idáig fejlődik majd a technika, arra pedig végképp nem gondolt, hogy ilyen jó lesz majd vezetni.

Ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: "Ez a meghajtás semmihez sem fogható vezetési élményt nyújt és ezt sosem gondoltam volna. Ez a koncepció utat nyit az elektromos meghajtásnak és a mindennapi autóvezetésben is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az RS Q e-tronban hatalmas teljesítmény és nyomaték áll rendelkezésünkre akkor, amikor szeretnénk. Egyik hagyományos belső égésű motormeghajtással rendelkező autó sem képes ehhez fogható teljesítményt nyújtani." Természetesen az öröm nem teljes, a hangélményt a raliversenyző is furcsának tartja a hagyományos motorok hangélményéhez képest. A legenda most a tesztprogramra koncentrál, főleg, hogy a 2022-es Dakar-rali jellege jelentősen különbözik az útvonalnak köszönhetően. Először ezzel a kihívással kell megbirkóznia a csapatnak: úgy kell befejezni a több ezer kilométer hosszú sivatagi futamot, hogy ne ütközzenek nagyobb akadályba. Peterhansel szerint az autó elég megbízható ehhez. A versenyző azzal kapcsolatban, hogy milyen eredményre számít, csak ennyit mondott:

"Ha sikerül megbirkóznunk a pálya kihívásaival és végigcsinálnunk, akkor már megelégszem egy első öt közötti helyezéssel."

Azzal kapcsolatban, hogy mi motiválja még mindig ennyi év után, csak a következőt fűzte hozzzá: "Egyáltalán nem kell valami bonyolult dologra gondolni: egyszerűen ez a szenvedélyem és hajt a vágy, hogy újra és újra felfedezzem sportágunkat, annak változatos útvonalait, földrajzi adottságait. Ennél több motivációra nincs is szükségem, hogy évről évre visszatérjek a Dakar-ralira."
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?