Stílust váltott a Renault Captur – menetpróba

Kigyúrta magát a Renault Captur, Athén mellett kipróbáltuk, mit tud

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ezúttal nem túloztak a gyáriak, amikor a szinte közhelynek számító jellemzéssel, atletikusnak nevezték az új Renault Captur vonásait. Tényleg az, de köztük is inkább a küzdősportokat űző atlétákhoz hasonlít.

Miközben a sziluett megmaradt, sokkal izmosabbá vált a Renault Captur új generációja, amely után jóval többen megfordulnak majd az utcán, ebben biztos vagyok. Nem csak azért, mert vidám színeket csempészhet az utcaképbe a 90 különböző színkombinációnak köszönhetően, hanem a maszkulinabb megjelenése miatt is. Bizony, az új Clio arcát öröklő kompakt szabadidő-autó rendkívül sokféle „ruhával” rendelhető. A tető és a karosszéria színe eltérő lehet, emellett az autó oldalán látható díszbetét, valamint az első lökhárító alján trónoló, motorvédő lemezt imitáló műanyag színe is variálható, és akkor a visszapillantó tükrök házait még nem is említettem. Szóval így jön ki az a 90 különböző variáció, ám az individualisták az utastérben is kiélhetik magukat, amire kicsit később kitérek. Előbb járjuk körbe gyorsan a Renault második típusát, ami az új CMF-B platformra épül. Azért fontos ezt megemlíteni, mert ez egyben azt is jelenti, hogy a Captur palettáján is megjelenik a hibrid hajtáslánc, ahogy az a Clio esetében is megtörténik. A fentebb említett izmosabb forma már a motorháztető domborításaival elkezdődik, és tényleg nagyon hasonlít a Captur frontja a Clión látotthoz, így hatványozottan vadabb tekintettel falja a kilométereket.

Továbbá az autó oldalára is látványos fény-árnyék vonalakat rajzoltak, amin naplemente idején fantasztikus játékba kezdenek az odaérkező fotonok.

Ehhez a hátsó sárvédők domborítása asszisztál, ami fontos szerepet játszik abban, hogy szélesebbnek, sportosabbnak láttassa a Capturt. Viszont a legmarkánsabb változás hátul látható. Az új lámpatestek tökéletesen rímelnek az elsőkre, természetesen mind elöl, mind hátul alapáron LED-fények járnak.
Hirdetés
Az autó növekedése magától értetődően az utastér tágasságában is pozitív fordulatot hozott. A tengelytáv 33 milliméterrel nőtt, 2639 milliméterre, míg a karosszéria teljes hossza 11 centit nyúlt meg, 4227 milliméterre. A szélesség 19 millimétert nőtt, ám bent 15 milliméterrel szélesebb a tér elöl és 40 milliméterrel hátul. A hátsó sorban utazók lábtere ráadásul 17 milliméterrel tágasabb. Ezeknél a száraz adatoknál azonban fontosabb, hogy valóban rendkívül kényelmes elöl-hátul a Capturban utazni. Egy közel 180 centis sofőr mögött egy ugyanolyan magas felnőtt is bőven elfér, és az ott helyet foglalóknak is jár a külön szellőzőnyílás, illetve két USB-bemenet is.
Renault Captur, második generáció - méretek
Hosszúság [mm]Szélesség [mm]Magasság [mm]Tengelytáv [mm]Csomagtér [l]
4227179715762639536-1275

Elöl szintén rendkívül kényelmesek az ülések, a combtámasz lehetne egy kicsit vaskosabb, de az a bizonyos „franciás kényelem” továbbra is tetten érhető. Szinte az összes műanyagot lecserélték puhább tapintású változatokra és arról sem feledkeztek meg a tervezők, hogy az apróbb holmit legyen hova pakolni. Hatalmas a kesztyűtartó és összesen 27 liternyi tárolóhelyet alakítottak ki szerte az utastérben. A 10 colos digitális műszeregység szemet gyönyörködtető képet ad és többféle stílus is választható a megjelenítéshez.

A középkonzol pedig szintén a Clióból lehet ismerős, a kategória legnagyobb érintőképernyős kijelzőjével, amennyiben az ügyfél azt rendeli, ugyanis a 9,3 colos monitor mellett azért választható kisebb is.

Az automatikus váltóval felszerelt példányokon egyébként még látványosabb a középkonzol a maga „lebegő” kialakításával, ami annyit tesz, hogy az előrenyúló „tálca” alatt is van még tárolóhely. A személyre szabhatóság jegyében pedig itt is 48 féle színnel választhatók bizonyos burkolatok, illetve a hangulatvilágítás beállításakor 8 szín közül lehet válogatni.
Motorfronton három-, illetve négyhengeres szerkezetek között válogathat, akinek megtetszett a Captur. Az egyliteres, háromhengeres, 100 lóerős, turbós benzinmotor mellett van még négyhengeres is 130, illetve 155 lóerővel, amelyekhez 6 fokozatú manuális sebességváltó, illetve hétfokozatú duplakuplungos automata választható (a legerősebbhez csak automata). A négyhengeres, 1,5 literes dízelek pedig 95 vagy 115 lóval kérhetők, 6 fokozatú manuális vagy 7 fokozatú duplakuplungos váltóval. A 2020 első felében érkező hibridben pedig 1,6 literes benzinmotor dolgozik együtt két villanymotorral, amelyekhez 9,8 kWh-s akkumulátor társul. Ezzel a masinával az ígéretek szerint akár 65 kilométert is lehet majd cirkálni a városban tisztán villanyhajtással! A menetpróbán a 155 lóerős benzinmotorhoz volt szerencsém, amely minden élethelyzetben magabiztosan mozgatja a Capturt. Bőven van erőtartaléka országúti előzésekhez és ugyanígy autópályázás során is kellemes, csendes szerkezet. A manuális váltó érzésre a Clióban próbáltnál feszesebb szerkezet, nagyobb élmény vele a fokozatok pakolgatása, ám az automatát nem lehet überelni kényelem terén. Bár olykor a gázpedál lenyomására meglehetősen késve érkezett a reakció, ennek ellenére okosan viselkedett mind a városban, mind a domboldalon kanyarogva.

Itt érdemes megemlítenem, hogy kellemes meglepetés a futómű feszesebb hangolása, ami sokkal élménydúsabb kanyartulajdonságokat is jelent, miközben érdemben nem romlott a rugózási komfort sem.

Utóbbin csak a nagy felnik ronthatnak. A tesztautókban még üzemmódválasztó is helyet kapott, amellyel a sportos, a komfortos és a gazdaságos lehetőségek között lehetett válogatni. A futómű viselkedésében azonban ezek nem okoznak változást, nem adaptív szerkezet. A fogyasztásról pedig annyit tudok elárulni, amit a fedélzeti computer elárult, ez pedig 6,4 liter a manuális váltóval vegyes üzemben, míg 7,5 liter az automatizált sebességváltóval, bár utóbbival az athéni dugóban is többet araszoltunk. Végül érdemes még megemlíteni, hogy a biztonságot továbbra is nagyon komolyan veszik a Renault mérnökei, impozáns védelmi arzenállal szerelhető fel az új Captur. Többek között az autó teljes megállítására képes adaptív tempomat, sávtartó és sávelhagyásra figyelmeztető segéd, holttérfigyelő, táblafelismerő, automata fényszóró is szerepel a listán, valamint 360 fokos kamerarendszer, parkolóradar elöl-hátul és hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer is helyet kapott az autóban. A hazai kereskedésekben hamarosan megjelenik az új Captur Life, Zen és Intens felszereltségekkel, illetve a TCe 100, a TCe 130 és a TCe 155 motorokkal, valamint a Blue dCi 115 egységgel szintén manuális vagy automata váltóval, árak hamarosan!
Renault Captur, negyedik generáció - motorok
TCe 100TCe 130TCe 155 EDCBlue dCi 115
Emissziós normaEuro 6d-TEMP
Hengerűrtartalom (cm3)99913331461
Hengerek/szelepek száma3/124/164/8
Váltófajta/-fokozatkézi/5kézi/6(automata/7)kézi/6
Teljesítmény [LE (1/min)]100(5000)130 (5000)155 (5500)115 (3750)
Nyomaték [Nm (1/min)]160 (2750)240 (1600)270 (1800)260 (2000)
Végsebesség [km/h]173195202187
Gyorsulás 0-100 km/h 13,310,68,611,9
Saját tömeg [kg]1190123412661303
Megengedett össztömeg [kg]1751177518111850
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2019.11.08. at 21:19
  Permalink

  Kedves András,
  valami nem stimmel:

  “Az egyliteres, háromhengeres, 100 lóerős, turbós benzinmotor mellett van még négyhengeres is 130, illetve 155 lóerővel”

  “A négyhengeres, 1,5 literes dízelek pedig 95 vagy 115 lóval kérhetők”

  “A menetpróbán a 115 lóerős benzinmotorhoz volt szerencsém, amely minden élethelyzetben magabiztosan mozgatja a Capturt. ”

  Most akkor milyen motorral vezette?iOlyannal mami nincs, vagy dízellel?

 • 2019.11.09. at 02:40
  Permalink

  Magyarországra 4 motorral fogják szállítani, ezek vannak felsorolva a táblázatban. Van olyan motor is, amivel Magyarországon nem lesz kapható, valószínű, hogy egy ilyen motorral szerelt kocsit próbálhattak az újságírók külföldön. Ez egy 1,33 TCE 115 LE, 220 Nm nyomatékkal. Ezzel a motorral Meganet pl. lehet rendelni itthon is.
  Amúgy nagyon sokat fejlődött a Capture, az 536 literes csomagtartó parádés ebben a kategóriában. Csak megjegyzem, hogy az óriás hodálynak tartott Mondeo kombinak 525 liter a csomagtere. Az anyaghasználat a digitális segédek, a motorok, szóval előrelépés minden téren. Kicsit attól tartok, hogy az árazás terén is ez lesz, de majd meglátjuk. Ha egy 130 LE-s jól felszerelt kocsi 6 millió alatt marad, akkor rendben van, különben drága 🙂

 • 2019.11.13. at 08:46
  Permalink

  Igen, tologatható a hátsó ülés, de akkor csak ketten férnek el.
  Az alap csomagtérmérete nem akkora, mint egy Mondeonak.
  Nem szabadna lehozni ezeket a valótlan adatokat, mert úgy látszik van aki elhiszi.

Vélemény, hozzászólás?