Szakállas módszerrel rabolták ki Fásy Ádám autóját

Nyom nélkül ürítették ki Fásy Ádám autóját a tolvajok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ki lehet nyitni egy autót kulcs és nyom nélkül? De még mennyire! Cikkünkből kiderülnek a részletek.

Fásy Ádám autóját a minap úgy rabolták ki, hogy azon semmiféle külsérelmi nyom nem mutatkozott. Ennek kapcsán szegezte nekünk a kérdést a TV2 Aktív című műsorának szerkesztője, hogy tényleg ki lehet-e nyitni egy autót nyom nélkül. De még mennyire - adtuk a választ, hiszen a távirányítós kulcsok blokkolása, illetve kódjuk lehallgatása, majd annak reprodukálása szakállas módszer. Amennyiben a tolvajok több jelet is el tudnak csípni, az ugrókódos védelmi rendszereket is gond nélkül ki tudják játszani.
Mit tehet az autós? Azt nyilván nem ajánljuk, hogy ne használja a távirányítót, bár a módszer biztos megoldás arra, hogy a rádiójeleket ne hallgathassák le. Ez viszont egy kényelmi extráról való lemondás, mi inkább azt javasoljuk, hogy amennyiben azt tapasztalja valaki, hogy a távirányító megnyomására nem nyitott vagy zárt az autó (ez utóbbit ugyanis mindig ajánlott ellenőrizni), akkor nem szabad ismét megpróbálkozni a kulcs nélküli zárással, hanem bizony azzal, mechanikusan kell reteszelni az ajtókat. Egyetlen elfogott kód alapján ugyanis még szinte biztosan nem lesznek kijátszhatók az ugrókódos rendszerek, míg kettővel akár már lehet rá esély.
Hirdetés

Ha már biztonság, fontos, hogy a legtöbb autót kétszeresen is ajánlott bezárni, ugyanis az első zárás-parancs legtöbbször csak kívülről blokkolja a zárakat, s azok belülről (egy üveg betörése után) nyithatók lehetnek, míg a második zárással a belső kilincseket is "kikapcsoljuk". Kinyitni persze minden autót ki lehet, ahogyan mindegyiket el is lehet kötni. Ezért aztán lehetőleg ne hagyjunk semmit sem autónkban (persze magunk is tudjuk, hogy ez nem mindig kivitelezhető). Magát az autót pedig védjük a gyárin túl további lopásgátlóval is, ha pedig mégis pórul járnánk, még rosszabbul mint a mulatós királyként emlegetett Fásy Ádám, az ellopott autót bizony érdemes keresni, miként akár az ellopott cuccainkat is. Papírjainkat a közeli kukákban, nagyobb értékű ellopott tárgyainkat a használt termékekre specializált, ma már leginkább internetes piactereken, az autót pedig (miként azt már egy sikeres autómegtalálás kapcsán is írtuk) a környező kerületek nagyobb parkolóiban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 23:02
    Permalink

    Ha “zsúfolt a légtér” – pl. egy nagy és telített parkolóban -, akkor tolvajok nélkül is előfordulhat, hogy nem működik a távirányító. Ergo semmi köze a távirányító jel esetleges lehallgatásának ahhoz, hogy éppen nem nyílik az autó! Normálisan ezt a jelet minden közeli autó is veszi, csak éppen nem ismeri fel sajátjaként. De ettől még nyílik a saját ajtó és nem “hallgatnak” le az idegen autók (bár a tolvaj lehet)! 😉

Vélemény, hozzászólás?