Szélvédő nélkül 300 felett, ez a McLaren Elva

Elvileg még bukósisak sem szükséges a McLaren Elva vezetéséhez

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Igazán különleges sportautóval jelentkezett a McLaren. Az Elva az első olyan modelljük, amelyik nem kapott szélvédőt.

Némileg elborulhatott a gyógyszer a McLaren fejlesztőrészlegénél, ugyanis olyan autót terveztek és mutattak most be, amilyenhez foghatót eddig nem mutattak. ELva névre keresztelték, az 1960-as évek végén készült legelső, Bruce McLaren ötletei lapján gyártott M1 versenyautó után. A klasszikus, tető nélküli versenyautót egy műhely gyártotta bérmunkában, az Elva, innen az új modell neve. Nem csak a név, a modell is a régi versenyautót idézi, legalábbis a vonalvezetésben lehet találni hasonló vonásokat, külön kiemelnénk az ajtók mögött magasra helyezett légbeömlőket, mely a motorhoz vezeti a levegőt. Legjelentősebb hasonlóság persze a szélvédőmentesség, de az Elvának még annyi sincs, mint a klasszikusnak, igaz, rendelhető hozzá egy jelzésértékű, ha az adott piacon nem kerülhetne nélküle forgalomba.
Hirdetés
Rendkívül érdekes, hogy a McLaren szerint sisak nélkül is vezethető az autó, ugyanis az orr aerodinamikáját úgy alakították ki, hogy légbuborék keletkezzen a kabin felett. Az Elva ugyanakkor eszeveszetten gyors, 804 lóerő és 800 Nm nyomaték a 4,0 literes V8-as duplaturbós motor teljesítménye. A 100 km/h 3 másodpercen belül, a 200 km/h 6,7 másodperc alatt van meg, és bár nem részletezte még a gyártó, vélhetően 300 km/h fölötti a végsebesség. Azt sem árulták el, mennyi a súlya, csak hogy ennél könnyebb McLaren még sosem hagyta el a wokingi gyárat. Nagyjából ugyanaz az alapja, mint a Sennának, vagyis a monocoque vázra szintén könnyű kompozit anyagból készültek el a karosszériaelemek. Aktív aerodinamikai elemeket is kapott, a hátsó légterelő az autó teljes szélességében terjeszkedik. Az Elva nem véletlenül ennyire különleges, csupán 399 példány készül belőle, darabját közel 560 millió forintért adják.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?