Szélvédő-szerelési verseny a biztonságért

Akár az életünk is múlhat a szélvédő megfelelő beépítésén, javításán

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ma a karosszériamerevség harmadát is a biztonsági szélvédő adhatja, sérülése esetén ezért nem mindegy, miként javítják azt. Erre hívja fel a figyelmet a Carglass szélvédő-szerelési versenye.

A szakszerűtlenül beszerelt szélvédő életveszélyt jelent az autó utasainak – erre a tényre is igyekszik felhívni a figyelmet a Carglass, amikor kétévente szélvédő-szerelési versenyt rendez. A nemzetközi ablakjavító-mogul munkatársainak megmérettetése idén sem marad el, a hazai forduló múlt hét pénteken volt.
Nem csupán egy céges vetélkedőről szól a Best of Belron verseny, ugyanis az autódizájn aktuális tendenciái alaposan megnövelték a szélvédők biztonsági szerepét. Az elmúlt 20 évben a személyautók üvegfelülete 20 százalékkal növekedett. Ennek is köszönhető, hogy a karosszéria merevségének átlagosan 30 százalékát a szélvédő adja. Régen nem igaz tehát az a vélekedés, hogy a szélvédő csak a menetszéltől és a csapadéktól védi az autóban ülőket – sokszor az utasok élete múlik egy szakszerűen beszerelt szélvédőn. Életveszélyt okozhat a nem megfelelően rögzített, vagy a sérülés után szakszerűtlenül vagy egyáltalán nem javított üveg.
Kiemelt szerep ütközéskor és boruláskor is
Boruláskor nagyrészt a szélvédő tarthatja meg a jármű behorpadó tetejét, végzetes sérüléstől óvva meg az utasokat. De kevesen tudják azt is, hogy megfelelően rögzített szélvédő híján a műszerfalban elhelyezett légzsákok sem képesek betölteni védelmi funkciójukat, sőt, azok fordítottan is "elsülhetnek", robbanásukkal a szélvédőt akár el is repíthetik.
„Ezért is alapvető követelmény, hogy szélvédőcsere esetén a megfelelő minőségű szélvédő a megfelelő technológia alkalmazásával kerüljön az autóra” – hangsúlyozza Jankovich Tamás, a Carglass működési vezetője. „Sajnos ez az életbevágó szempont még nem került be a köztudatba. Ez is oka annak, hogy az autósok egy része ellenőrizetlen, gyakran nem megfelelő technológiával és ismeretekkel rendelkező műhelyekre bízza ezt a műveletet, kockára téve saját és utastársai épségét is.”
A nem megfelelően javított, illetve cserélt szélvédő természetesen csak vészhelyzetben szól a biztonságról. A szerelési versenyre három Nyugat-Európából származó használt autót "nevezett" a Belron cégcsoport hazai leányvállalata, a Carglass Magyarország. A kivétel nélkül sérült, akár több kavicsfelverődést is kapott autók egyikénél korábban is cseréltek már szélvédőt - egy olaszországi márkaszervizben. Mint megtudtuk, az a példány korábban - a hibásan, nem kellően egyenletesen, folytonossági hiánnyal felvitt ragasztó miatt be is ázott. A Carglass érvelése szerint érdemesebb a szélvédőjavítást a specialistára bízni, mint a szinte mindennel foglalkozó márkaszervizre hagyni. Kevesen tudják, de a Carglasst nem csak azért érdemes keresni, mert jó munkát végez, hanem azért is, mert a Casco biztosítással rendelkező autósok szélvédőjét ingyen javítja, szükség esetén cseréli. Az esetek zömében javításra kerül sor, de akkor is ingyenes a szélvédőkár orvoslása, ha az üveget cserélni kell, a gyárival egyező, a gyári beszállítótól származó, de márkajelzés nélküli üveggel épp annyival tud olcsóbb lenni a Carglass, amennyibe az önrész kerülne. (Mindez részletesen korábbi cikkünkben olvasható).
Hirdetés
A nagy hálózat előnye sztenderdizált folyamata, illetve professzionális tudása és eszköztára. Az élettartam-garanciás kavicsfelverődés-javítás fél óra, a szélvédőcsere a szereléssel és várakozással együtt mindösszesen 2 óra a speciális, gyorsan kötő ragasztóval a Carglassnál. Ráadásul nem is kell feltétlenül szervizbe vinni az autót, csapadékmentes idő esetén, vagy fedett helyet biztosítva a Carglass szerelői speciális eszközeikkel bárhol az országban javítják vagy akár cserélik a szélvédőket. Nem véletlen, hogy Nyugat-Európában a szélvédőjavítás szinonimájának számító cégként említhető.
Gyorsan fejlődő technológia
Miként minden szakmában, az autóüvegek terén is komoly a fejlődés. Ma már nem ritka például a fűtött, vagy a hővisszaverős szélvédő, ezeket ugyanúgy ismerni kell, tudni kell, hogy van-e az üvegben az említett feladatot ellátó réteg, mint azt, hogy miként kell az üveget szakszerűen beépíteni. Az új technológiák bemutatása és a szakszerű szerelés fontosságának hangsúlyozása a fő célja a Carglass által kétévente megrendezett szélvédő-szerelési versenynek, amelynek győztese részt vesz a világ legnagyobb autóüveg-szerviz szolgáltatója, a 35 országban jelenlévő Belron cégcsoport által megtartott Best of Belron versenyen. A magyar színeket ebben az évben a múlt pénteken megtartott hazai döntő győztese, Ari Csaba képviseli majd. Drukkolunk neki, hiszen magyar még nem volt az Év Szélvédő-szerelője.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?