Szigor jöhet a jogsi megszerzésében

A jövőben lehetséges, hogy nem mindenki kaphat jogosítványt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Magyar Közlekedéspolitikai Egyesület elmondása alapján olyanok is megkaphatják a jogosítványt, akik alkalmatlanok az autóvezetésre.


A szervezet szerint a szabályokat megszegő, agresszív vezetési stílussal rendelkezők tartoznak abba a csoportba, akik alkalmatlanok az autóvezetésre, az ő arányuk pedig a jogosítványt szerzettek 10-15 százalékát is kiteheti - szerepel a Magyar Közlekedéspolitikai Egyesület tanulmányában. A dokumentum alapján a leggyakrabban azok tartoznak ezen személyek közé, akik átlagon felüli járművekkel rendelkeznek, úgy gondolják, a társadalmi státuszuk, a vélt, átlagosnál jobb vezetői képességük és persze agresszívabb felfogásuk miatt rájuk nem vonatkoznak a szabályok.
Hirdetés

"Nem tartják be a követési távolságot, a megengedettnél sokkal gyorsabban vezetnek, veszélyes előzéseket hajtanak végre, provokálják a többi sofőrt, amivel nem csupán a szabályokat írják felül önkényesen, hanem saját vélt felsőbbrendűségüket is fitogtatják látványosan a többi vezető előtt (villognak, dudálnak, mutogatnak, igyekeznek „letolni” az útról az előttük lévőt). Ezen réteg visszaszorítására egy lehetséges módszer a szankció alkalmazása (pénzbírság, büntetőpontok, jogosítványmegvonás stb.), vagy esetleg a szankció további szigorítása."[/idezet] – olvasható a tanulmányban.
A Hirado.hu szerint a szervezet azon a véleményen van, hogy mindez csak egy oka a balesetek bekövetkezésének, hiszen ezek mellett rengeteg olyan ember is megkapja a vezetői engedélyét, aki egyébként alkalmatlan arra, hogy a szabályoknak megfelelően vezessen. Az ilyenek tétovák, rossz a reakcióidejük, rutintalanok, nem eléggé találékonyak, nincsenek tisztában saját járművük képességével és a közlekedési szokásokkal sem - mint írják, ők legalább akkora veszélyt jelentenek a közlekedésben résztvevőkre, mint a fent említett társaik.

Az egyesület szerint ma túl könnyen juthatnak az emberek jogosítványhoz, hiszen annak kiadásából a gyártók, az autószerelők, az oktatók és a cégek is csak profitálnak, ezért senkinek sem áll érdekében szigorítani a megszerzés feltételein. Mint írják, nem csak ez a baj, ugyanis a közlekedésben résztvevők gyakran úgy érzik, a közúti ellenőrzések is csak azt a célt szolgálják, hogy minél több büntetést tudjanak behajtani, ami megfelelési kényszerhez, majd sok esetben balesethez vezet.
Bár a szigorítással kapcsolatban konkrét javaslatokból kevés található a tanulmányban, azt külön kiemelték, hogy a fiatalok négyszer annyi balesetet okoznak, mint idősebb társaik, ezért növelnék a jogosítvány megszerzéséhez szükséges korhatárt, ezen felül oktatnák a gyalogosokat és a kerékpárosokat is, hiszen ők is ugyanúgy a közlekedés részét képezik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2018.01.20. at 16:25
    Permalink

    Pont hogy könnyíteni kellene, eddig is értelmetlen szigorú volt. A fél országtól el lehetne venni a jogosítványt, abba köt bele az orvos amibe akar. Mindenki retteghet a háziorvostól nehogy elvegye a szabadságát és tönkrebassza az életét.

Vélemény, hozzászólás?