Szigorítanák a figyelmetlen vezetők büntetését Angliában

Sok halálos balesetet okoz a vezetés közbeni mobilozás

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az IAM (Institute of Advanced Motorists) brit közlekedésbiztonsági intézet szerint sokkal szigorúbban és következetesebben kell büntetni a vezetés közben telefonáló vagy sms-t író autósokat, pláne azokat, akik balesetet, sérülést vagy halált okoznak.


A brit közlekedésbiztonsági intézet - IAM (Institute of Advanced Motorists) - napokban közzétett tanulmánya megállapítja, hogy a Nagy-Britanniában telefon és okostelefon miatt bekövetkezett halálos közlekedési balesetek okozóit a bíróságok átlagban 4,5 év börtönre és hét év vezetéstől való eltiltásra ítélik. A vizsgált ügyek mindegyikében a halálos baleset közvetlen kiváltó oka volt, hogy a sofőr vezetés helyett vagy közben a mobiljával babrált, telefonált vagy éppen szöveges üzenetet pötyögött be.
Az utóbbi időben (2006-2011. között) bekövetkezett végzetes kimenetelű, ilyen baleseteket megvizsgálva kiderült, hogy hat esetben a figyelmetlen autós álló vagy lassan mozgó kocsioszlopba, illetve az út szélén várakozó lerobbant járműbe rohant bele, három esetben a kocsi megpördült és szembejövő autóval ütközött frontálisan. További két esetben gyalogos volt az áldozat.
Hirdetés

Bár a brit közvélemény-kutatások szerint az autósok többsége (90 százaléka) helytelennek és balesetveszélyesnek tartja a vezetés közbeni telefonálást, 2006 óta mégis 750 ezer esetben szabtak ki pénzbírságot ilyen ügyekben.
Az IAM vezetője, Simon Best szerint a bíróságok túl elnézőek, a maximális kiszabható büntetés ezekben az esetekben 14 év börtön lenne. Úgy véli, van mozgástere a törvénykezésnek, szigorúbban kellene büntetni a figyelmetlenségből, azaz gondatlanságból elkövetett balesetek okozóit. A szervezet végső megállapítása, amelyet mi is csak hangsúlyozni tudunk: soha ne használja telefonját vezetés közben kihangosító nélkül! Kihangosítóval és Bluetooth-kapcsolattal sem veszélytelen a mutatvány, a telefonálás ugyanis elveszi figyelmünket a vezetéstől, ezzel életeket veszélyeztetünk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?