Szigorúbb rendőri ellenőrzés jön a gyalogátkelőhelyeknél

Zebra-akció néven tart balesetmegelőző kampányt a rendőrség

Keddtől csütörtökig, tehát június 14-16-ig a gyalogosbalesetek elkerülését célzó kampányt tart a rendőrség, magyarán fokozottabban ellenőrzik a gyalogátkelőhelyeket.

Még mindig túl sok a gyalogosokkal kapcsolatos baleset, hiszen évente átlagosan 2500 gyalogost ütöttek el a magyar közutakon, közülük 150 ember vesztette életét. Az utóbbi két évben ugyan csökkent ez a szám, mégis mintegy 2000 járókelő sérül meg balesetben, és több mint 100 gyalogosgázolás végződik halállal – ismertette a szomorú tényeket az ORFK kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon. Kitértek arra is, hogy a gázolásoknál a korábbi időszakban évente 900-1000 eset a gyalogosok hibájából történt, ez a szám az elmúlt két évben mintegy 600-ra, a balesetek 30 százalékára csökkent. Kiemelték, hogy a gázolások mintegy 40 százaléka (750-800 baleset) a kijelölt gyalogátkelőhelyen történik, és megközelítőleg három százalékuk halálos kimenetelű. Ezen a helyzeten szeretnének javítani az olyan ellenőrző akciókkal, mint a mostani zebra elnevezésű. Az ORFK közlése szerint az ellenőrzésekre a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú, a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken és a környezetükben lehet számítani, elsősorban olyan helyen, ahol jelentős a közúti forgalom. A gyalogosok és a járművezetők szabálykövető magatartását többek között testkamerákkal, drónokkal és civil járművekkel végzik.
Hirdetés
Az elkövetett jogsértés miatt az autóvezetőket és a gyalogosokat is figyelmeztetheti az intézkedő rendőr, aki helyszíni bírságot is kiszabhat és feljelentést is tehet. Tilos jelzésen történő áthaladásnál a járművezető 50 ezer forint közigazgatási bírságra számíthat.
Hirdetés
Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?