Szmogriadó még nincs, de már egészségtelen a levegő Budapesten

Országszerte tovább nőtt a légszennyezettség, több városban is egészségtelen a levegő

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A magas szállópor-tartalom miatt országosan romlott a légminőség, több nagyvárosban egyenesen egészségtelen már a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint.

A városokban a sűrű köd jelentős autóforgalommal párosul, így nem meglepő az MTI által is megírt hír: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn egészségtelennek minősítette a levegőt Budapesten, Szegeden, Székesfehérváron és Várpalotán.
Hirdetés
A fenti városokban különösen rossz a helyzet, de még számos helyen nem rózsás. Kifogásoltnak minősítették további tizenhét település levegőjét. Ezek: Szombathely, Szentgotthárd, Győr, Sarród, Ajka, Tatabánya, Pécs, Százhalombatta, Tököl, Vác, Salgótarján, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika és Putnok. Az sem jó hír, hogy az említett településeken írásuk szerint a levegőminőségben jelentős változás nem várható.
Hirdetés
Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy rossz levegőminőség esetén a gyermekeknél, az időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, valamint a várandós kismamáknál enyhe légzőszervi tünetek, például köhögés, légúti irritáció jelentkezhetnek, illetve meglévő tüneteik súlyosbodhatnak - ez különösen hátrányos a koronavírus okozta járvány idején, ám szmogriadóról, forgalomkorlátozásról mindezek ellenére nincsen egyelőre hír. Hasznos információ, hogy a levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz. Az első kategória az elfogadható, a második a kifogásolt, a harmadik az egészségtelen és a negyedik a veszélyes minősítés, utóbbit - egyelőre - még egyik településen sem érte el hazánkban a levegőminőség.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?