Szolidan beszólt a Teslának a BMW – teljesen jogosan

Egymás utáni próbán a konnektoros BMW-k

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Végigültük a zöld rendszámra jogosult BMW modelleket, melyekből idén 100 ezer példányt kívánnak eladni a bajorok. Nem ok nélkül.


BMW Electric Now Tour névvel hozta el hazánkba is teljes elektromos palettájának gyári tesztparkját a bajor gyártó. Mi a zsámbéki drivingcamp területén és környékén ismerkedhettünk a konnektoros, részben vagy egészében elektromos modellekkel, a nagyközönség pedig csütörtöktől szombatig a budapesti Hősök terénél teheti ezt meg. Közös bennük, hogy mind jogosultak a zöld rendszámra és az általa adott kedvezményekre.
A legnagyobb újdonság az új 530e, a G30-as 5-ös plug-in hybrid verziója. Tudják, 2,0 literes (184 LE) turbós benzinessel, 95 lóerős villanymotorral, 252 lóerős rendszerteljesítménnyel (részletes infók itt). Néhány kilométeren vezetve nagyon finom volt, de hogy tudja-e az 50 kilométeres emssziómentes hatótávját, azt majd inkább a hosszabb teszt után mondjuk meg. A bemutatón a legkevésbé sportos 225xe kivételével minden konnektoros, azaz ma már iPerformance BMW-t volt mód vezetni, de komolyabb ismerkedésre, játszadozásra az eddig is imádott i8-cal, a világ legtakarékosabb sportautójával, meg persze a még mindig szenzációsan jó i3 villanyautóval volt mód. Közös bennük, hogy szénszálas karosszériára épülnek, hajtásláncuk és akkumulátoruk pedig egy nagyon merev, lényegében az alvázat jelentő alumínium kalodában helyezkedik el. Ez a megoldás mind a karosszériamerevségnek, mind az alacsony tömegközéppontnak igen jót tesz.
Az i8 1,5 literes turbós háromhengeres motorjával is mesés motorhangot képest adni (részletes adatai korábbi tesztünkben), ugyanakkor pályán is kezes játékautó. Nem igazi sportkocsi, sportos, de inkább utazóautó. A 740e iPerformance már ismert bálna, mesés menetdinamikával és parádés fogyasztással, a BMW X5 40e őszintén szólva nehezen magyarázható, de azért van mellette érv: kulturált üzemet ad emészthető fogyasztással. Hogy rajta van a zöld rendszám, támadhatónak tűnik, ahogyan mondjuk a 330e vagy a 225xe Active Tourer esetén. Viszont el kell ismerni: jelenleg a BMW rendelkezik a legkiterjedtebb plug-in hybrid kínálattal, amibe ráadásul olyan bizarr összeállítások is beleférnek, mint az M-csomagos, már-már versenyfékes 330e és 530e.
Hirdetés

Hét konnektoros hibrid és az i3 villanyautó felelős azért, hogy a BMW elérje idei, 100 ezer példányos célját a kínálat e szegmensével. Igen, a BMW csupán konnektoros autóiból majdnem annyit ad el, mint a Tesla összességében. A teljes konnektoros piac 30 százalékát adja ugyanis a Tesla, 29 százalékát a BMW. És itt jön a szolid beszólás Elon Musk csapatának: a BMW nyereséget termel, nem mellesleg azzal számol, hogy 2025-re már eladásainak 15-25 százalékát a konnektoros (teljesen elektromos vagy plug-in hybrid) modellek adják majd, a Teslát pedig a tervek szerint már idén utolérik. Ami pedig a BMW, illetve a BMW-vevők változását igen erősen mutatja, az az, hogy idén már több i és iPerformance modell fogyott, mint M és M Performance. Hogy ne csak a Tesla kapjon, a prezentáción megtudhattuk azt is, hogy BMW i3-ból idén háromszor annyi fogyott, mint amennyi Chevrolet Bolt és Opel Ampera-e rendelést leadtak. Igaz, utóbbi nálunk egyelőre nem kapható. Na nem mintha volumenben jelentős lenne a magyar piac, piacrészben viszont igenis átlag felett teljesítünk már a régióban, amihez az új villanyautókra kínált 1,5 millió forintos állami támogatás is hozzájárul.
És melyik BMW volt az én kedvencem? A 170 lóerős villanymotorjával hátul hajtó i3. Nem mellesleg ez Németország kedvenc villanyautója, Norvégia kedvenc BMW-je, tavaly óta kapható növelt kapacitású 94 Ah akkumulátorral. Vezetni pedig igazi élmény, belseje a sok-sok természetes, vagy természethez közeli anyaggal egyszerre trendi, egyszerre barátságos. Oké, nem olcsó, de az állami támogatással amúgy épp a legkedvezőbb áron elérhető konnektoros BMW, még a nagyobb akkumulátorral is megkapható 10 millió forint alatt, és ez bizony nem kicsit jó!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.27. at 17:52
  Permalink

  Mielőtt még a hagyományos autógyárakat temetnénk, vegyük figyelembe, hogy a villanyautók tervezésénél és gyártásánál az akkumulátor a fő tényező. Kasztnit, futóművet, fékeket, belteret lehet független gyártókkal, autóipari beszállítókkal is terveztetni-gyártatni, mint ahogy a hagyományos autógyárak ma is megteszik. Villanymotor, hajtáslánc, inverter: ezeket megint csak nem ma kell feltalálni, hiszen ezek is évszázados múltra tekintenek vissza, csak éppen nem a személyautókban. Kiváló példa a Deutsche Post, aki a saját villanyfurgonjait maga gyártatja külső beszállítókkal, és nem a nagy gyárak valamelyik átalakított típusát veszi meg. Tehát a technológia ma bárki számára rendelkezésre áll.

  Ha tehát egy autógyártó össze tud bútorozni a 3-4 nagy akkumulátor fejlesztő és gyártó távol-keleti cég valamelyikével, akkor 1-2 év alatt ütőképes villanyautót tud piacra dobni, ahol csak az akkugyártó kapacitása lesz a szűk keresztmetszet. Akkor aztán hiába van a Teslának évtizedes tapasztalata, aki olcsóbban tud használható villanyautót gyártani, az fog profitot termelni.

  A Tesla 2018 végére jósolt nyereségessége csak akkor reális, ha a többi autógyár továbbra is a Nokia-szindrómát produkálja, azaz azt hiszi, hogy nem kell a technológiai váltást meglépnie, hiszen milliós darabszámokat tud így is produkálni.

 • 2017.10.27. at 17:52
  Permalink

  Az árra nekem sincs értelmes magyarázatom. Persze lehet sok mindenre gondolni: ha ökó vagy fizess, paraszt, vagy először nagyon-de nagyon lehúzzuk a júzert, vagy az elsők fizessék ki a feljesztési költségek egy részét… Nem tudni. Igazad van én is vennék inkább a fele pénzből 718 Boxter S-t, az csá. Az akksi csere jó kérdés. Egyenlőre amerikai fórumokon találtam 70 E mérföldet futott példányokat. Blogokon kb pár százalék teljesítményvesztést írnak. Bár a 8 év/100 e km garancia nem rossz, de egy ez majd feljebb is. Pl a Prius akksijai is jól bírják. Sajnos igazad van az ökológiai lábnyommal kapcsolatban. De most ua zajlik, mint a kőolajjal, szénnel stb. Ajánlom akkor, nézz utána Honda Clarity (régen FCX). Most dobják a plug in hybridet és a full elektromos verziót a hidrogénes mellé. Köszi, hogy elolvastad.

 • 2017.10.27. at 17:52
  Permalink

  Sajnos több téves információval rendelkezik. A benzinmotort nem akkor kell használni, ha lefogy az akksi, persze lehet akkor is, de semmi értelme. Igen, akkor a fogyasztás nem kevés, de nem közvetlenül hajt, hanem tölti az akksit, csak. Ezért hívják ezt range extendernek (lsd: Opel Ampera, az eredeti, nem az E). Az I3-asból van 60, 94 Ah verzió, ami csak elektromos! Persze a Tesla teljesen más, de momentán nics alhangon 24 M Ft-om venni egyet. Az I3, Leaf, Golf E stb csak elérhetőbb. Hát ennyi. Köszi, hogy elolvastad.

 • 2017.10.27. at 17:52
  Permalink

  S egyébként a Tesla menetdinamikájának és gyorsulásának mi értelme közúti körülmények között? A mass-marketnak nem amperszagú versenyautók kellenek, hanem anyuautónak is használható bevásárlókocsik. Olyanok, mint az i3, I-PACE vagy Leaf. A Tesla energiahatékonyságban egyelőre fasorban sincs ezekhez képest – műszakilag inkább az izomautók eszmei utódja, mintsem a jövő zöld közlekedési eszköze.

 • 2017.10.27. at 17:52
  Permalink

  Ekkora faszság ez a cikk ,ne akarja már a Teslát egy fos í3-al összehasonlítani!!!Sem menetdinamikában sem hatótávban a nyomába sincs!Az úttartásáról meg ne is beszéljünk,lehetetlen vele egyenesen menni a virsli 155-ös gumikkal…ja és van benne egy benzinmotor ami ha lefogy az akksi akkor 100-120km-t képes menni vele 9liter benzinnel!!!Amúgy meg a Tesla teljesen elektromos de a BMW-k közül egy sem ezért nem is tennék rájuk zöld rendszámot!!!

 • 2017.10.27. at 17:52
  Permalink

  Én nagyon szeretném ha neked lenne igazad, de a Tesla most úgy tűnik túlfújt lufi. Persze a “húzz nagyot vagy húzz haza” mentalitás tette naggyá Amerikát és ebbe a Tesla is nagyon beleillik, de pár óvatosságra intő tény:
  – Tesla 100ezres darabszámával nagyon pici autógyár
  – A Fordnak és a GM-nek az üzemi profitja nagyobb mint a Tesla árbevétele! (úgy hogy a Tesla piaci kapitalizációban ezeket a cégeket felülmúlja). És most arról ne is beszéljünk hogy a Tesla masszív veszteséges, folyamatosan ígérik hogy majd-majd nyereségessé válik (most 2018 vége a bűvös dátum), csak új befektetők bevonásával tudják egyáltalán fenntartani a céget. Ok, most lehet mondani, hogy egy gyorsan növekvő cégnél ez “normális” (és kb ezzel indokolják a már szinte irreális részvényárfolyamot).
  – A Model 3 lenne az igazi áttörés, ezzel lenne tömegtermék végre a Tesla, de ebben is folyamatos halasztgatás van, kész gyár még nincs, ha a kínaiak nem adtak volna közel 2mrd-t akkor óriási lenne a baj (autóiparban is a 2mrd dollár sok pénz, de a cég vesztesége is nagyon komoly). És itt félő a dolog: lesznek olyan “megrendelők” akik 4-5 év múlva jutnak csak autóhoz. (tehát vagy komoly újabb kapacitások kellenek – ez nagyon tőkeigényes, vagy ki kell adni a gyártást “bérbe” – ez meg költségoldalon kedvezőtlen, meg pl. ki lenne az – a BMW már kikosarazta őket egyszer).
  – Nincs “Tesla-killer”: Gondolom nem a Roadsterre meg az S-re gondolsz, mert azok rétegmodellek, komoly autógyár nem engedheti meg magának egy olyan autó kifejlesztését és gyártását ami kis forgalmat produkál masszív veszteség mellett! Elon Musk ezt megtette, ezzel nevet szerzett magának, de a komoly autóipari szerephez ez kevés, a Model3 lenne (lesz) az áttörés ha sikerül: Viszonylag elérhető áron használható, elektromos autót kínál. És a lényeg itt az ár! De ezen a 8-10 milliós ár környékén már most is vannak használható elektromos autók nagy gyártóktól (igaz még nem a model3 által ígért paraméterekkel). Tehát a Tesla az ár mellett a minőséggel és a “prémiumsággal” és a hatótávval (!!!) kell hogy operáljon (ha egy 3as BMW méretű, minőségű elektromos autót adnak 10 millióért 3-400 km-es valós hatótávval).
  Kérdés tehát hogy a Model3 a döcögős indulása ellenére képes lesz-e hozni azt a forgalmat (termelésben és eladásban) hogy ez a cég üzletileg is rentábilis legyen. Mert abban senkinek se legyen kétsége hogy a nagyobb gyárak is gőzerővel dolgoznak az elektromos autó projekten, mire elérhető lesz “szalonból” a Model3 addigra lesz hasonló modell több nagy gyártónál is (kb 4-5 év)!
  Úgy hogy a Toyota és a BMW a legjobb az iparágban az egy autóra jutó üzemi eredményben (ha jól tudom olyan 8-10%) a Teslának nagyon fel kell gyűrnie a gatyát hogy beváltsa a “befektetői bizalmat” (mert ha mondjuk ebben az eredménymutatóban a legjobb lesz, 10% fölötti akkor hány autót kell gyártani ahhoz hogy a részvények P/E mutatója csak megközelítse akár az iparági átlagot?)

  Nehogy a felvásárlás sorsára jusson ez a cég (mert ugye az csak úgy lehet ha előtte “kiigazítják” az árfolyamot)….

 • 2017.10.27. at 17:52
  Permalink

  Nem tudom, hogy miért pampognak a bmwsek. Az i3 okádokul néz ki, az i8 hangja borzasztó (tegyél mellé egy hasonló árkategóriájú tetszőleges sportos autót), a többi “zöld” rendszámos autójuk nevetséges, egyedül a lobbierejük miatt zöld a rendszáma.

 • 2017.10.27. at 17:52
  Permalink

  Az igazi meccs akkor indul be ha a Tesla tömeggyártás is megkezdődik a Model 3-mal (nem hivatalosan rebesgetnek egy SUV-t is a platformra).

  Egyelőre Musk felépített egy Maserati árfekvését és eladásait (!!!) hozó céget a semmiből, pár év alatt. Nem csak a tőkepiac árazta be képességeit, de az a sok ezer ember aki a semmira átutalt 1000 dollárt, csak hogy ott legyen az első körben,

  Ja igen közben szépen felépítette az olajcégek utódát is a Tesla Supercharger-hálózattal.

  Az Autógyárak kb ugyanott tartanak, mint a Samsung és tsai 2008-ban. Azt sem értik mi van, nem hogy “Tesla-killert” tudnának előállítani…

 • 2017.10.27. at 17:52
  Permalink

  Nem tudom miért olyan jó az i3 10MFt-os ára egy ilyen kisautóra? Az i8-at meg egyáltalán nem értem, egy vagyonba kerül és el tud menni elektromosan talán 50km-t és van benne egy 3 hengeres motor? Akkor inkább vennék pl.egy rendes Porschét. Kiváncsi leszek arra, hogy mikor kell majd az akksikat cserélni bennük és az mibe fog fájni. Egyébként is úgy gondolom, hogy az akksis elektromos autó zsákutca és nagyon környezetszennyező az akksik előállítása, majd kidobása. Miért nem pl. a Honda FCX hidrogén tüzelőanyagcellás rendszere terjed el az elektromos autókban? Ott nincs környezetszennyezés és gyorsan tankolható, abszolút teljesen tiszta. Szerintem az a jövő.

 • 2017.10.27. at 17:52
  Permalink

  Tesla piaci kapitalizációban idén már felülmúlta a Fordot és a GM-t, kb a BMW szintjén van. Úgy hogy még soha nem volt nyereséges és huszad annyi autót gyárt mint pl a BMW…. Nem lehet hogy túlértékelt?

Vélemény, hozzászólás?