Szolnok is BYD flottát vásárolt

Szolnok önkormányzata már a kifutott elektromos autóit cseréli újakra

Szolnokon újabb állomásához érkezett az E.ON Hungária Csoport és a megyei jogú város több mint hét éve tartó együttműködése, melyben a jövő zöld energiájú városa épül.

Az E.ON a szolnoki önkormányzat igényeire szabottan 30, kishaszon-gépjárműből és ügyintézői személyautóból álló e-flottát üzemeltet a városban. Az autók összesített futásteljesítménye mára elérte az egymillió kilométert. A karbonsemleges járműpark ezidáig 120 tonna üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátástól mentesítette a környezetet, és ez a kisebb környezetterhelés mellett alacsonyabb költségeket is jelent az önkormányzatnak és az adófizetőknek egyaránt. Az éves megtakarítás a szolnoki tapasztalatok szerint autónként elérheti az 1 millió forintot is, ha egy szervezet autóinak töltését „házon belül” végzik. A 2017-ben átadott, magas kihasználtságú szolnoki e-flotta első egységeinél már eljött a csere ideje, ezért érkezik most három új BYD Dolphin típusú, szintén elektromos autó a kifutó járművek helyére. A 427 km hatótávolságú, 60,4 kWh akkumulátor kapacitású e-autók indítókulcsait Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármesterének Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese adta át ünnepélyes keretek között az Ormos Imre Park parkolójában.
Hirdetés
A városban az elektromosautó-töltőhálózat egy részének kialakítása is az E.ON nevéhez fűződik. Az energiavállalat 5 töltőhelyen 12 töltési pontot működtet Szolnokon, amely újabb 5 töltőhellyel bővül majd. Így összesen 22 nyilvános töltési ponton tölthetik a városlakók elektromos autóikat. A töltőhelyek máig mintegy 145 MWh töltési mennyiségű, kizárólag megújuló forrásból származó zöldenergiával látták el Szolnok elektromos autóit. A szolnoki önkormányzat és az E.ON évek óta tartó együttműködése példaadó fejlesztésekkel tette a megyei jogú várost a jövő zöld energiavilágának magyarországi mintatelepülésévé. A fenntartható energiára épülő Szolnoki Intelligens Városi Energia Modell (SZIVEM) projekt az első energiaközösség, amely az országban létrejött. Naperőművei városi közintézményeket, óvodákat, orvosi rendelőt és lakóépületeket látnak el tiszta energiával, az energiatárolás révén olyankor is, amikor éppen nem süt a nap. A már említett elektromos töltőhálózat számára pedig a parkolók tetejére telepített napelemek szolgáltatják az energiát. Hat helyszínen összesen kilenc naperőmű vesz részt a város energiaszükségletének kielégítésében.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?