Teherautót trélereznek Touareggel az M5-ön: szerinted szabályos?

Meg fogsz lepődni, ha kiszámolod: vajon vontathatja a Volkswagen Touareg ezt a kisteherautót?

Nem minden vontatmány túlsúlyos, ami annak tűnik. Tipikus példa erre az öreg, román rendszámos Volkswagen Touareg és a mögéakasztott tréleren száguldó, 3,5 tonnás kisteherautó esete. De vajon ez a szerelvény meghaladja a vonatkozó súlykorlátokat?

Első ránézésre felháborítóan veszélyesnek tűnik, ahogy az "aprócska", mindösszesen 4,75 méteres, első generációs Volkswagen Touareg mögött a tréleren egy ponyvás teherautó száguld az M5-ös autópályán. A valóság azonban legalább részben megnyugtató, ez bizony nem haladja meg a vontatmány tömegére előírt korlátozásokat. Az utánfutón ugyanis egy 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű kisteherautó pihen, a Fiat Ducato család valamelyik tagja.

Így a képen látható járműszerelvény - amennyiben minden szükséges jogosítvánnyal rendelkezik a sofőr, illetve a kisteherautót az előírásokkal összhangban rögzítették - tömegét tekintve nem lépi át a határokat.

Ilyen helyzetekben ugyanis a mérlegen megjelenő számok a mérvadók, ezt pedig egy egyszerű egyenlettel ki lehet matekozni. Mivel még a legkönnyebb Touareg változat is 2200 kilós üresen, ráadásul mindenképp összkerékhajtásos, így biztosan szerelhető 3,5 tonnás vonóhoroggal. Ez magyarról magyarra fordítva annyit tesz, hogy 3,5 tonnát vontathat, amennyiben fékezett az utánfutó. Egy gyors kereséssel kiderül az is, hogy a fotón szereplő teherautó legnehezebb változata "csak" 2300 kilogramm üresen, egy hasonló tréler pedig valahol 700 és 900 kilogramm között lehet. Ha tehát mindenből a legnehezebbel számolunk a vontatmányt illetően, a Touareg pedig a leggyengébb és legkönnyebb változat, akkor a képen egy - az utasokkal és csomagokkal együtt - nagyjából 2500 kilós SUV vontat körülbelül 3200 kilogrammot. Mindez bőven túlnyúlik a normál "B" kategória 3500 kilós tömegkorlátján, így ehhez már B+E jogosítvány kell, de maga a szerelvény nem túlsúlyos.

Ennek ellenére azonban jó eséllyel mégis szabálytalan a képen látható szituáció!

Azt ugyanis már a fénykép alapján is szinte biztosra lehet venni, hogy a 3 méteres magassági korlátot átlépi a Ducato ponyvájának legmagasabb sarka, hiszen a kisteherautó legmagasabb változata magában is megközelíti ezt az értéket, hát még az utánfutón. Sajnos rendszeres hiba, hogy kizárólag a tömegre figyelnek a sofőrök, ám a vontatásnak méret terén is akadnak korlátozásai, illetve menet közben is oda kell figyelni néhány extra szabályra. Alacsonyabbak a sebességkorlátok is, autópályán legfeljebb 80 km/órával, lakott területen kívül autóúton és országúton is 70 km/órával, lakott területen belül pedig a magasabb tempót engedélyező helyeken is legfeljebb 50 km/órával szabad közlekedni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?