Telefonos applikáció segíti a budapesti parkolást

Kaptál már agybajt parkolóhelyet keresve? Itt a megoldás!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Budapesten sokszor nem könnyű parkolóhelyet találni, főként a karácsonyi tumultusban. Talán utópisztikusnak tűnik, de már a fővárosban is kereshetünk parkolóhelyet telefonunkkal.


A karácsonyi készülődésben az a jó, hogy sokszor a leginkább idegtépő, főként akkor, ha autóval megyünk vásárolni, máskor akár egy megbeszélésre igyekezve kaphatunk agyvérzést attól, hogy nem találunk parkolóhelyet. Ennek állítólag vége, itt egy applikáció, a magyar fejlesztésű és ingyenes Parkl, ami a belvárosi autósok elől elrejtett, kihasználatlan parkolóhelyeket teszi elérhetővé, a segítségével ugyanis olyan szállodák és irodaházak garázsaiba is beállhatunk, amelyeket egyébként nem használhatnánk. A fizetéshez bankkártyánkat kell regisztrálnunk. A parkolóhely megközelítése előtt nemcsak azt látjuk, hogy az épp szabad-e, hanem azt is, hogy az mennyibe fog kerülni. Sok esetben olcsóbban is parkírozhatunk, mint az utcán, már amennyiben van ott hely, ugyanakkor a leegyszerűsített parkolási folyamattal a helyet keresgélő autósok egy masszív bevásárlós napon akár órákat is spórolhatnak.A Google Play áruházból, illetve az App Store-ból letölthető ingyenes Parkl egyelőre a belvárosra fókuszál, hiszen ott a legégetőbb a probléma, és végigköveti a teljes parkolási folyamatot: beépített térképen mutatja meg az elérhető helyeket a szállodák és parkolóházak garázsaiban, felnyitja a parkolóház sorompóját, és a parkolás befejeztével ezen keresztül történik a készpénzmentes, percdíjas fizetés is. Bár az alkalmazás nemrég indult, azt ígérik, hogy folyamatosan bővülni fog a csatlakozó helyszínek listája: hamarosan társasházak és irodaházak garázsai is elérhetővé válnak majd.
Hirdetés
„Az alkalmazás fejlesztése előtt végeztünk egy felmérést, amelyből kiderült, hogy a belvárosi autósok közel 90 százalékának jelent gondot a parkolás, 44 százalékuk pedig csak kifejezetten nagy nehézségek árán tud helyet találni. Mi ezen szeretnénk változtatni, és megszüntetni a parkolással járó rossz érzést az emberekben – mintha csak a saját garázsunkba állnánk be a belváros közepén is.” – mondta el Somogyi Zsolt, a Parkl társalapítója.
A mobiltelefonról kereshető parkolóhely néhány éve még utópisztikus ötlet volt, de nyilván az lenne hosszú távon a legjobb, ha az összes parkolóhely olyan indukciós azonosítóval, vagy akár indukciós töltővel lenne ellátva, ami telefonról látható. Utóbbi még ma is utópia, de a Parkl, amellett, hogy jelentősen leegyszerűsíti a parkolási folyamatot, hosszútávon a belvárosi légszennyezés ellen is tesz, és élhetőbb városi környezetet teremt. Használatával csaknem felére csökkenhet a parkolóhely kereséssel töltött idő, így az ez alatt elhasznált fölösleges üzemanyag és az ezzel együtt termelt kipufogógáz mennyisége is redukálódik. A járdán parkoló autók eltűnésével pedig a kiszélesedő gyalogostérnek is örülhet a belváros.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?