Tényleg ez a crossover lesz az új Ford Mondeo?

Kiszivárgott képeken egy új, ismeretlen Ford - elég valószínű, hogy a Mondeo utódja készül

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Több nyom is utalt már arra korábban, hogy a Mondeo és az amerikai Fusion utódja egy magasabb, crossoverszerű jármű lesz. Ha ez igaz, akkor valószínűleg az első kémfotók is megvannak a modellről.

Nem szeretem az értelmetlen spekulációkat, így nehezen hittem a szememnek, amikor először megláttam a legfrissebb kiszivárgott fotókat az állítólagos új Mondeoról. Elkezdtem hát kicsit kutakodni a témában és meglepő végkövetkeztetésre jutottam. A történet két évvel ezelőtt kezdődött, amikor az Autocar kiszúrta, hogy egy hivatalos, Ford által kiadott, szervizeknek szóló katalógus a 2021-ben bemutatkozó CD542 típusszámú Mondeohoz egy speciális laprugóleszedő szerszámot írt elő. Akkor ezt sokan csak elírásnak, tévedésnek gondolták, hiszen a jelenleg futó és eladások terén igencsak alulteljesítő Mondeo - a Fusion névre hallgató, azóta már megszűnt amerikai változatával együtt - spirálrugókkal szerelt, ráadásul a kategóriájában semmi értelme sincs a laprugónak. A tradicionális Mondeohoz a legközelebbi karosszériaforma, ahol ez a megoldás értelmet nyerhet, az egy kisebb SUV vagy egy nagyobb crossover lett volna, ezt viszont akkor még senki sem gondolta komolyan a Mondeo plakett fényében. Ezt követte egy furcsa torzszülött teszt-Focus feltűnése, amely jócskán megnyújtott tengelytávjával és irreális hasmagasságával úgy nézett ki, mintha a Focus kaszniját utólagosan toldozva-foltozva rászórták volna egy másik platformra. A frissen kiszivárgott Mondeo-fotókat elnézve viszont már nem is olyan irreális a teszt-Focus magassága és tengelytávja.
Hirdetés
A laprugós futómű egy ilyen karosszériaformánál arra is alkalmas, hogy több helyet biztosítson a nagyobb akkucsomagnak, ami szintén jelentős eladásnövelő tényező lehetne a következő Mondeo esetében. Akár a Mondeo utódja látható a képeken, akár nem, a történet előzményeit és a képeket összevetve egyértelművé válik, hogy a Ford igazából csak hallgat a vásárlók megváltozott igényeire. A tradicionális európai Mondeo és amerikai Fusion már nem vonzó, így megalkották a vevők vágyainak összességét olyan méretben, hogy helyettesíthesse a sikertelen modelleket a kínálatban. Az elnevezés innentől már csak marketingfogás.
Hirdetés
Logikai szempontból tehát stimmelhet a kémfotós állítása, miszerint ez a következő Mondeo. Ha mindez önmagában mégsem lenne elég meggyőző, és továbbra is abból indulunk ki, hogy ez nem lehet az új Mondeo, akkor felmerül néhány kérdés. Ha nem ez az új Mondeo, akkor mégis hol marad a valódi utód? A tervek szerint már idén be kellene, hogy mutassák - hogyhogy semmi hír sincs róla? Mi lehet ez, ha nem az új Mondeo, talán egy teljesen új modell? Ha ez egy teljesen új modell, akkor miért nem védetett le neki nevet a Ford?
Hirdetés
Egy dolog biztos csak, hogy a rejtélyre így vagy úgy, de hamarosan fény derül. Egyrészt, mert a kiszivárgott képeken látható kocsi valószínűleg már tesztelésre készül, ahol könnyedén újra lencsevégre kaphatják a kémfotósok; másrészt pedig, mert valamit biztosan be fog mutatni Mondeo néven a Ford, hiszen a típuskód és egyes hozzá tartozó instrukciók szerepelnek a szervizek számára kiadott kézikönyvekben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?