Tényleg visszatér a villanyautósok 20%-a a belsőégésű motorhoz?

Egy kaliforniai kutatás szerint minden ötödik villanyautós újra benzinest választ, mutatjuk miért

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kalifornia az egyik legjobb hely a világon az elektromos autók birtoklására, mégis pont itt készült egy tanulmány, amely szerint meglepően sokan térnek vissza a hagyományos járművekhez és a hagyományos erőforrásokhoz. Ráadásul az indoklásuk sem újkeletű.

Scott Hardman és Gil Tal nevéhez fűződik az a friss tanulmány, amelyből kiderül: minden ötödik tulaj, aki 2012 és 2018 között eladta elektromos autóját, benzinest vagy dízelt vett helyette. A tanulmány elkészítéséhez a kutatást a Davisben található University of California közlekedéstudományi intézetével közösen végezték. A tanulmányból kiderül, hogy a konnektoros hibrid után a felhasználók kereken 20%-a, míg a teljesen elektromos autó után 18%-a választott mást.
Hirdetés
A visszatérés okát igazából mindenki tudja, mégis nagyon kevesen gondolnak rá: a töltőhálózat. A válasz meglepetésfaktora egyedül a helyszín, hiszen Kalifornia az egyik leginkább EV-barát hely a világon, így ott a legjobb a töltőhálózat is. Ha még Kaliforniában is ez a fő probléma, mi lehet máshol? Sokan viszont ezalatt inkább az otthoni töltési lehetőség kiépítésének lehetetlenségét értik, közel sem biztos ugyanis, hogy komoly beavatkozás nélkül, bármilyen - eredetileg nem erre tervezett - társas, illetve magánház mellett kialakítható töltő. A hálózatról szabvány konnektoron keresztül történő töltés lehetősége természetesen mindenhol adott, de az a modern elektromos autóknál igen hosszú folyamat lehet. Az elektromos autók sikeres jövőjének kulcsa tehát továbbra is a töltőhálózat fejlesztése. Hiába jó egy termék, ha nincs meg a szükséges háttér a használatához. Ez a kérdéskör minden más alternatív üzemanyaggal működő járműre igaz, a hidrogén üzemanyagcellás Toyota Mirai forgalmazása is (amiről bővebben itt olvashatsz) azért csak néhány napja kezdődött meg hazánkban, mert eddig egyáltalán nem állt rendelkezésre tankolási lehetőség.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?