Tiszta terítő – Renault Master Z.E. 33

Rövid távokon tiszta meló. Ezt tudja az elektromos Renault Master

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az elektromos áruszállítás kibontakozása megkezdődött, a Renault már frissítette is a Mastert, amit be is fogtunk egy rövid távú melóra.

Érkezik a hatméteres fehér doboz, begördül a lakótelep közepére. A garázsban bütykölő nyugdíjas bácsi hátra se néz, a kézen fogva andalgó pár az út közepén teljes nyugalomban beszélik meg az életüket hazafelé tartva, és csak a feléjük tornyosuló 2,5 méter magas doboz árnyéka zavarja meg őket. Valaki dolgozna, de a nyugalom megzavarását még véletlenül sem szeretné elkövetni, a fehér furgon kivárja a sorát, hogy leparkoljon a bejárat elé, megérkeztek az új szomszéd első bútorai. A Master Z.E. olyan, mint egy bazi nagy szellem, legalább annyira ijesztő is, amikor teljesen hangtalanul megérkezik. Egy óriási lopakodó, az új szomszéd nem lármázza fel vele a korai órákban sem a kedves lakótársakat, és sötétedés után is észrevétlenül távozik. A Master Z.E. felhasználási területe igencsak szűk, de egyáltalán nem idegen ettől a kategóriától az elektromos hajtás, sőt, tökéletes világ lenne, ha az összes áruszállító elhallgatna egy életre. Az új Mastert próbáltuk már korábban dízelmotorral, most a doboz ugyanaz, a hajtás viszont egészen más. Az elsőkerekes modellre épülő Z.E. 33 teljes első bölcsőjét kicserélik, a géptetőt felnyitva zavarba ejtő üresség fogad csak. Az elektromossá alakítást úgy tervezték, hogy a raktérből még véletlenül se vegyen el semennyit, ezért a Master Z.E. is lehet akár 13 köbméteres is, mint a tesztautó. Az első tengelyre kerül a villanymotor, az inverter és még az akkumulátor is. Viszonylag egyszerű átalakítás, és a hardver sem éppen combos szerkezet, éppen emiatt.

A villanymotor 75 lóerős és 225 Nm nyomatékú, az akkumulátor 33 kWh-s, a szerkezet végsebessége pedig hajmeresztő 100 km/h.

Ezek a számok egy kisautó esetén sem néznek ki ma már jól, illetőleg a nyomaték azért itt sem mondható kevésnek, erre hangolták a Master Z.E.-t. Menetteljesítményét tekintve teljesen nyilvánvaló, hogy városon kívül nem érdemes gondolkodni vele, azon belül, illetve elővárosi terítés esetén viszont már szóba jöhet.

Teljes hatótávolsága egy töltéssel WLTP adatok szerint 120 kilométer.

A teszthét alatt a legtöbb, amit kiírt, 156 kilométer volt, persze üresen, frissen lehúzva a töltőoszlopról, vagyis a 120 már terheléssel együtt értendő. A hatótávolsága nagyon alacsony, miközben ez a kivitel már elég nagy ahhoz, hogy komolyabb mennyiséget is szállítson. Ez persze városon belül is lehet érték, viszont nem lehet nehéz az áru, 968 kilogramm a hasznos terhelése. Egy költöztetés alkalmával bútorokkal ennyit bepakolni nem annyira egyszerű, így ezen a területen megvan benne a potenciál. Persze a hatótávot tekintve csak városon belül vethető be hatékonyan, viszont ott a zöld rendszám előnye is, ha fizetős övezetben pakolnánk. Érdekes belegondolni, hogy milyen lehet egy olyan teherautóval dolgozni, aminek a hatótávolsága ennyire rövid, pláne erősen függ a terheléstől és a vezetési stílustól is, ugyanakkor nem lenne rossz, ha az elektromosítás szélesebb körben is elterjedne a haszonjárművek terén. Ebben fog nagy lökést adni, a korlátozott belvárosi övezetek bevezetése, ahová nem hajthatunk majd be belsőégésű motoros autóval. Belvárosi terítésre tökéletesen alkalmas akár egy ilyen hosszú Master is, persze a rövid még jobban. Ebben a kivitelben is elég jó a kilátás a sofőr számára, van tolatókamerája és a négy oldalsó tükörben mindent pontosan látni fog, kimondottan szűk helyre is könnyen leparkolható. Van egy további tükör a jobb oldali napellenző belső felén, ami nem egy óriási sminktükör, ez is a sofőrt segíti, eddig nem tapasztalt szögből láthatjuk, mi van az autótól jobbra. Nem találtam olyan helyzetet, ahol szükség lett volna rá, de valószínűleg nem véletlenül került a helyére. Manőverezése nagyon egyszerű, a volán sokat fordul, épp ezért precízen irányítható a hatalmas test. Vezetésében nem lesz nagy meglepetés annak, aki vezetett már automataváltós autót, ugyanakkor vannak jellemzői, amit szokni kell. Leszállva a fékről nem kezd el kúszni, csak gázadásra indul el, de ez is ügyesen adagolható. Ez a motorteljesítmény erre a felhasználásra mondhatjuk, hogy elég. Nem kell hirtelen elindulni, nem kell nagy gyorsításokat eszközölni, nem kell száguldozni, egyszerűen csak követni kell a forgalom ritmusát, arra pedig tökéletesen elég.
Hirdetés
Töltéséről többféleképpen is gondoskodik a gyártó, de a Type2-es töltőkábel mellett hálózati konnektorosat nem találunk a Masterben. A felhasználási területhez igazodva ipari nagyfeszültségű csatlakozós kábel is tartozhat hozzá, hogy a telephelyen anélkül is lehessen tölteni, hogy töltőoszlopot kelljen telepíteni. Ennek a kábelnek megvan az az előnye is, hogy sokkal több ilyen csatlakozót találunk épp azokon a helyeken, ahol áru ki-be rakodás folyik, így simán megvan a lehetősége annak, hogy a pakolás idejére rákéredzkedjünk az egyik ilyen ipari dugóra. A teljes töltés a 6 kW-s fedélzeti töltőegységével 6 óra, ami pedig a töltés érdekessége, hogy a csatlakozót a jobb oldalra építették. Azt nem tudom, hogy a jobbkormányosokon is ide kerül-e, mindenesetre ez a megoldás kedvez az útszéli töltőoszlopoknál, viszont a fényezett fedelébe beleér a tolóajtó záráskor, így arra érdemes vigyázni. A legnagyobb verziót kaptuk, az L3H2 több mint 6,2 méter hosszú és majdnem 2,5 méter magas. Raktere 13 köbméteres, és csak a kerékdobok képeznek benne akadályt, a falak kialakítása pedig teljesen személyre szabható. Temérdek lyuk és fül szolgál rögzítési pont gyanánt, valamint a fülke fölött egy kisebb polcrész, ez a kábelek tárolásához pont ideális, amennyiben nem pakolunk elé, amikor szükség lenne rájuk. Könnyen nyílnak a hátsó ajtók, teljesen kihajthatóak, ahogy ez a kategóriában megszokott, az autó oldalán pedig mágnesek rögzítik, így nem csaphatja vissza a szél. Munkaterület szempontjából kényelmes a fülke, van kihúzható asztal, pohártartó, tárolók, indukciós telefontöltő, navigáció is. Anyagok tekintetében van jobb a kategóriában, de a Master csak frissítést kapott egyelőre, így a váltókar kapcsolási érzetét, vagy a műanyag kormány tapintását nem érdemes firtatni. Filozófiájában egy ilyen elektromos teherautó, kisáruszállító mindenképp pozitív hatással lehet egy nagyváros levegőjére, persze, amennyiben elterjed, egy erre még nem lesz elég. Szerencsére már látszik, hogy a hasonló képességű, persze jóval kisebb Kangoo Z.E.-ből naponta látni, főleg a postásautókat. A Master Z.E. nem megy sokat, de bizonyos területekre éppen eleget, nem megy gyorsan, mert semmi szükség rá városban, viszont nagy, csendes és helyi emissziómentes, ami a fenntarthatóság érdekében mindenképp pozitív lépés.
Hirdetés
Árak
Tesztmodell alapára
17 990 000 Ft (2020.08.31.)
Tesztautó ára
17 990 000 Ft (2020.08.31.)
Műszaki adatok
Teljesítmény:
57 kW (78 LE)
Nyomaték:
225 Nm
Méretek
Hosszúság:
6225 mm
Szélesség:
2070 mm
Magasság:
2488 mm
Össztömeg:
3100 kg
Terhelhetőség:
968 kg
Tengelytáv:
4332 mm
Motor és váltó
Motor:
elektromos
Nyomaték:
225 Nm
Teljesítmény:
57 kW (78 LE)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?