Tíz buszsáv nyílt meg a kerékpárosok előtt

Kerékpárosokat enged a buszsávra a BKK

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A BKK megteremtette a biztonságos kerékpározás lehetőségét. Eddig tehát vakmerő volt, aki két kerékkel indult útnak?

Buszsávban kerékpárral közlekedni - amennyiben nincs azt engedélyező kiegészítő jelzés - tilos. Mit tehet a kerékpáros? A járdán ugyebár szintén tilos kerekezni, ezért aztán mehet az úttesten, a buszsáv és a belső forgalmi sáv közötti terelővonalon. A BKK közleménye alapján "A többség a terelővonalon halad és konfliktus esetén jobbról és balról harapófogóba kerül, ez pedig a bicikliseken túl a buszsávban és a mellette fekvő forgalmi sávban haladóknak is veszélyforrást jelent." A mi tapasztalataink szerint azonban ez egy betarthatatlan szabály, ahol széles a járda, ott akár azon is próbálkozhatnak a bringások, míg a legtöbb helyen ők is megpróbálnak a buszsávban haladni. Vannak buszsofőrök, akik elnézik ezt, s adandó alkalommal megkerülik a kétkerekűvel közlekedőt, addig pedig cammognak mögötte. Léteznek persze olyanok is, akik komoly kürtszóval kérik ki maguknak: mit keres egy puhatestű az ő sávjukban?
Pedig hozzá kell szoknia mindenkinek, bizonyos esetben immár lehetséges a buszsávokban is kerékpározni. A nemrég megváltozott szabályok szerint a kerékpározás olyan buszsávban már engedélyezhető, amely minimum 4,25 méter széles vagy ahol a csúcsidei buszforgalom nem éri el az óránkénti 30 buszt, vagyis az arra járó menetrendszerű járatok csúcsidei közös követési ideje több mint 2 perc.
Hirdetés
Ha hinni lehet a BKK írásának, a főváros kerékpárosbarát fejlesztéseinek keretében a BKK az összes meglévő autóbuszsávot felülvizsgálta, és ahol lehetett, busz- és kerékpársávokat jelölt ki. A kék színű besorolást jelző táblán az autóbusz alá kerékpárt ábrázoló piktogram is került, illetve burkolatjelként is megjelent a buszsávban a kerékpáros piktogram. S ahogyan a BKK fogalmaz: "a BKK Közúttal közösen alig két hét alatt teremtette meg a biztonságos kerékpározás lehetőségét", melyből úgy tűnik, hogy eddig nem volt biztonságos a fővárosban kerekezni.
Kerékpárral is használható buszsávok
 1. I-II. kerület, Fő utca (a Bem József tér és a Clark Ádám tér között) és Árpád fejdelem útja (a Zsigmond tér és a Bem József tér között)
 2. V. kerület, József Attila utca és Széchenyi István tér
 3. V-XIII. kerület, Szent István körút (a Nyugati tér és Tátra utca között, onnan kerékpáros nyomként felvezet a Margit hídra)
 4. VI. kerület, a Ferdinánd híd lehajtója az Izabella utca felé
 5. VI. kerület, Király utca (az Eötvös utca és a Teréz krt. között)
 6. VII. kerület, Wesselényi utca (a Hársfa utca és az Erzsébet krt. között)
 7. VII. kerület, Dohány utca (az Izabella utca és a Rottenbiller utca között)
 8. VII. kerület, Damjanich utca (a Murányi utca és a Dózsa György út között kifelé)
 9. XIII. kerület, Dózsa György út (a Szabolcs utca és a Vágány utca között a Hősök tere felé)
 10. XI. kerület, Hengermalom út (a Szerémi út és a Budafoki út között a Duna felé)

Immár lehet kerékpározni egyebek mellett a Mészáros utcában és a József Attila utcában is, sőt, köztük az Alagút és a Lánchíd is megnyílt a kerékpárosok számára. A keretesben olvasható - kerékpárok számára megnyitott buszsávok mellett - a Bem rakparton a Jégverem utcától a Csalogány utcáig a rakparti sétány tehermentesítésére hivatott kerékpáros nyomot jelölt ki a BKK. A program kedvező tapasztalatai esetén ráadásul további buszsávok - kerékpárosok számára - megnyitását is ígérik.
Csak bízni tudunk abban, hogy a tapasztalatok a jövőben is kedvezőek lesznek, hiszen azzal a BKK is egyetért, hogy "a kerékpárosnak biztonságosabb az úttest jobb szélén haladni, mint a buszsávtól balra eső belső sávon, és a forgalmi sávokban haladó gépjárműveknek is biztonságosabb így." Sőt, mi több, a BKK még tovább megy, s a következő mondatokkal jár a kerékpárosok kedvében:

"Az autóbusz-forgalom gyorsítása és a kerékpárosok biztonsága közötti ellentét csak látszatkonfliktus. Ha a megállóhelyi várakozási időket is figyelembe vesszük, a kerékpárosok és a buszok körülbelül egyformán gyorsak. Az egyenlő átlagsebesség miatt a kerékpárosoknak jellemzően csak egyszer kell a busz mögött várniuk, vagy a busznak a kerékpárt megelőznie. Ráadásul, ha nincs lehetőség előzésre a szűk sávban, még akkor is gyorsabb, ha a busz a kerékpáros tempójával halad, mintha az „álló” kocsisorban kellene haladnia.
A busz-és kerékpársávok jól illeszthetők a városi kerékpáros főhálózatba, a menetirány szerinti kerékpársávok rendszerébe, olyan helyeken, ahol a buszok szempontjából az akadályoztatás mértéke elfogadható, vagy nem jár olyan sűrűn a buszjárat.
A belső forgalmi sáv mentesül a kerékpáros forgalomtól, így egyenletesebb és biztonságosabb lehet a gépjárművek haladása.
"
Magyarán a kerékpárosok buszsávba engedésével gyakorlatilag mindenki jól jár, így már csak költői kérdés maradhat, nem lett volna egyszerűbb sávfestés és táblaszerelés helyett az összes buszsávba, a KRESZ módosításával beengedni a kerékpárosokat? Persze tudjuk, az már nem a BKK hatásköre lenne.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 14:18
  Permalink

  Ennek mi köze ahhoz, hogy kerékpározok vagy sem? Egyrészt egyet értek abban, hogy aki akar az tudjon kerékpárral közlekedni és ennek teremtsék meg a lehetőségét, ahol ez lehetséges. Másrészt, az, hogy 1 azaz egy darab kerékpáros feltart 2-300 embert valahogy nincs arányban!
  Ha objektíven végiggondolod, igenis a kerékpáros feltart(hat)ja a buszt, ezzel többszáz embert. Hogy te szubjektíve ezt lesz@rod, mert kerékpározhatnékod van a szmog kellős közepén, az nem érv!

 • 2017.10.30. at 14:18
  Permalink

  Ez olyan, mint amikor a teherautókat engedték be a belsőbb sévokba, mondván, azok is 50-nel haladhatnak. Csak elfelejtették, hogy llényegesen lassabban gyorsulnak, így csökkent a kereszteződések áteresztőképessége. Azóta elég sok tgk-sofőr képtelen visszaállni a régi rendre! 🙂
  A kerékpáros és a busz átlagsebessége lehet, hogy hasonló, de ha 15-20-szel kell végigmennie a busznak a buszsávban, akkor már nem annyi lesz. És ez legfeljebb 1 busz, 1 biciklis felállásnál igaz, mert ha valamelyik is többen van (de szép volt), akkor már felborul a “jól átgondolt” ötlet!
  Látszik, aki ezt kitalálta, nemigen utazik busszal!

 • 2017.10.30. at 14:18
  Permalink

  Idiota Bkaka! Ha már mindenkit beengednek a”busz” sávba akkor már csak a busz nem tud közlekedni és igy a menetidejét tartani! Amugy ez igy igazán veszélyes lesz!-gratulálok annak aki kitalálta. Miért nem a buszé a busz sáv??,

Vélemény, hozzászólás?