Több mint 500 autót hirdetnek hamisan, LED fényszóróval

Mi is az a LED-fényszóró?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

LED-fényszóró vagy LED-menetfény? Nem mindegy, hiszen előbbi ma még súlyos tétel a legkomolyabb autókhoz is, utóbbi pedig gyakorlatilag 10 ezer forintos kiegészítő. A hirdetésekben azonban sokszor keverik őket.

Miután ma már minden új modellen kötelező felszerelés a nappali menetfény, és a gyártók szívesen alkalmazzák is a divatos és energiatakarékos LED-eket hozzá, a LED-es menetfény egyáltalán nem számít ritka kiegészítőnek. Évek óta jellemző a „menők” orrán, kedvelt utólagos kiegészítő is, hiszen néhány tízezer forintért, legálisan is az autó orrára dobható - egy korosabb modell is sokat fiatalodik tőle.
Nem összekeverendő azonban a LED-es fényszóróval, utóbbi ugyanis komoly, ma még csak kevés (a teljesség igénye nélkül például az Audi A6, A8, Lexus LS 600h Mercedes-Benz CLS) sorozathoz érhető el, s a fix, de azért nem túlzó, nem a látást, hanem a láthatóságot szolgáló menetfényeknél jóval komolyabb szerkezet. A rendszer elve persze, illetve annak magja, a LED-fény azonos, míg ugyebár a hagyományos, Wolfram szálas izzóknál a névnek megfelelően egy fémszál izzik, s az ívkisüléses Xenon fényszóróknál (szintén a névnek megfelelően) egy Xenon gázzal és különféle sókkal, kristályokkal töltött üvegben két elektróda közötti elektromos ív adja a fényt. Az ismételten beszédes nevű LED (Light Emitting Diode) izzónál egy félvezetőből megalkotott diódáról beszélhetünk. Ez egyrészt sokkal takarékosabb, mint bármely más izzófajta, másrészt szinte örökéletű és a létező legfinomabban szabályozható, egyáltalán nem bánja a ki-bekapcsolást, reakcióideje is a létező leggyorsabb.
Hirdetés

Utóbbi miatt elsőként féklámpákban alkalmazták, ma azonban temérdek autó teljes hátsó lámpáját adja már. Nem csak energia-, helyigényével is kisebb a többi izzónál - ma már létezik OLED (Organic Light Emitting Diode) is, ami lényegében egy lapocska csupán. A LED-ek terjedése miatt egy autónál kiemelni azt, hogy hátsó lámpája, netán irányjelzője vagy menetfénye LED-es, sok értelemmel nem bírna. A LED-es fényszóró azonban valóban ritkaság. Elsőként 2007-ben a Lexus LS 600h-ban, majd 2008-ban a Cadillac Escalade Platinum esetében jelent meg. Kanyarkövető verziója pedig 2010-ben jött, előbb az Audi A8-ban, majd kisvártatva a Mercedes-Benz CLS-ben is feltűnt, ma pedig már az Audi A6-ban is elérhető. Utóbbinál a Hella által szállított világítótestben a tompított világítást és a távfényt egyaránt azonos kinézetű, műanyag vetítőlencse mögé tett LED-ek adják.
Érdekesség, hogy a modern xenonokhoz hasonlóan ez a lámpa is adaptív, kanyarkövető, illetve vakításmentes, ám egyetlen mechanikus, mozgó alkatrész sincs benne, számítógép-vezérléssel, a 9 LED fényerejének finom szabályzásával alakul a változó (egyébként opcióként automata reflektoros) fénykéve, melynek erejét pontosan a xenonokéhoz lőtték be. Ilyen teljesítménynél, ha a létező legkisebb áramfelvétellel is, de a LED is termel hőt, ezért e fényszórókba már hűtés is kerül. Talán ezért, valamint a technika frissessége, és az elektromos, a Xenonhoz hasonló automata szintszabályzás miatt annyi az ára, amennyi, egy Audi A6-hoz 490, egy Mercedes-Benz CLS-hez 580 ezer forint. Nos, ezt a tételt (nyilván csak tudatlanságból), de több mint 500 autóhoz füllentik az eladók a használtautó.hu épp 67 ezres állományában. Legyenek résen,ugyanis a használtautó-piacon még nagyon elvétve bukkannak fel a legmodernebb fényszóróval szerelt kocsik. Mi eddig egyetlen autóban, az Audi A6-ban találkoztunk vele, jó volt!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Szerintem ( és tudtommal ) ha E jeles akkor el kell fogadja, amennyiben egyébként a kresz szabályoknak ( egymástól, úttól, szélétől való távolság, magasság, stb ) megfelelően kerül felszerelésre. KPM-es végzettség is van mögöttem, vízsgán sem lehet az ilyet megbuktatni.

  A rendőrök tudatlansága néha az egekbe szökik, de azt tapasztalom, hogy egyre kuturáltabban állnak az autósokhoz, legalábbi Pesten. Vidéken azért tudom, hogy nem feltétlenül ez a helyzet, pláne ahol a vám-osoktól kerültek át. Na azok az igazi parasztok.

  Más, de járda : Nálunk egyik szomszédomat azért büntették meg, mert építési engedély nélkül hozatott 2 m3 sódert, és azt szétterítette, hogy a háza előtt ne legyen sár.

  Uff!

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Toyota Prius kimaradt a listából, mert a Prius III is rendelhető ledes fényszórókkal!

  Amúgy szerintem a DRL sem hülyeség, csak sokan keverik a gagyi ledsorokat a minősített drl termékekkel. Mert egy minősítettnek kell tartalmaznia E jelzést (valamelyik számmal=ország), RL vagy RL00 feliratot, Gyártót (márka), azonosítószámot, feszültséget, teljesítményt.

  Itt egy jó cikk:
  http://autotechnika.hu/cikkek/9220,a-nappali-menetjelzo-lampa-hasznalata.html

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  El kell keserítselek.Pitty és Pityesz, nem ugyanazt a fórumozót takarja, két külön ember. Bár kétségtelen, hogy középiskolás koromban, szólítottak időnként Pityesznek, de attól még itt, ezen a fórumon, Pityesz, nem én vagyok. Pont ez a bajom néhány fórumozóval, hogy csúnyán beszól a másiknak, mert azt sem tudja, hogy kivel beszél. Előző hozzászólásommal, arra akartam utalni, hogy nem kell mindjárt leanyázni a másikat, ha esetleg, más a véleményünk!

  Ja, a te válaszodra nem is vagyok kíváncsi.

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Az hogy szerintük mi volt lényegtelen, a lényeg a bizonyítás.Mivel a rendőr, mint írtam nem szakember, így az autót berendelheti műszaki vizsgára.Azért nem büntethet mert szerinte ez meg az van…A műszakira meg szépen kicseréled, oszt ennyi.A díjat meg ezek után nem neked kell fizetni, csak ha bebizonyosodik a rendőr állítása.

  Ja, volt valaki aki itt példálózott az E jeles cuccokkal.
  Nos munkatársam a B Corsájára vett a Bárdi Autónál E jeles hátsó dobot ami hangosabb volt a gyárinál…Kapott róla papírt,mindent, de műszakin kivágták hogy cserélje le, mert hangos!

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Majd látjuk, mindenesetre én bízom a technikai fejlődésben, és abban is, hogy belátható időn belül, és nem horror áron lesznek olyan LED-es fényszórók autóinkban, amelyek a mai átlag lámpáknál jobban fognak világítani, és nem vakító a “tompítottal”.

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Lehet igazad van vidi! DE! Szerintem legalább annyira nem sok jövőt jósolnak neki mint a Bi-xenon fényszóróknak, bár milyen jó a lumen értéke a LED-nek, csak akkor fogsz ellátni a biztonságos távolságba ha különféle nagyítókkal felerősítik a fényerejét. Gyakorlatban engem pl. 100-ledes fényszórós autósból, 99.vakít a LED-s fényszórók(igen jó még a látásom). Én ezzel a fényerő szórással úgy vagyok, hogy ne csak én lássak ha nem más is lásson, persze éjszakai közlekedésről beszélek. Horgászok és van nekem is egy kézi lámpám, 55w-s halogén izzó van benne, de ezzel 1km-t simán szúró fénnyel átvilágítok, a barátaim a ledes lámpáikkal kb.20-30m-t de homályosan látni vele. Vevő vagyok én is a technikára, pl. otthon a szobámba 23watt neon lámpám van ami 1300 lument produkál, de meg sem közelíti a 100watt-s lámpa fényerejét. Esti olvasás közben tudod össze hasonlítani. A kocsimban(scorpio) is 170/150-s hagyományos halogén izzó van, soha senki sem villog rám mert nem vakítok vele(oda figyelek mindig a beállításra), amikor a haveroknak kölcsön adom és éjszaka vezetnek vele, csak az élménybeszámolót halhatom arról, hogy 500 m-s fényalagútban utaznak vele.Hát még ezt az élményt egy modernebb fényerővel ellátott autós barátomtól sem hallottam.

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Most még drága a fényszóróba szerelt LED, de bízom benne 5 év múlva már nem lesz nagy szám, és nemcsak a 10-20 millás autókba szerelik majd. Van egy zseblámpám, amit nagyon szeretek. 7 ultrafényes nagy teljesítményű LED -ből áll, és minden LED plusz még lencsével is kombinálva van. Olyan fénye van, hogy eszméletlen. 950 lumen!! Egy hagyományos 100W-os égő produkál 700 lument! A zseblámpa 4 góliát elemmel működik, 1 év óta minden nap használom, még nem kellett benne elemet cserélni.
  Szóval az autóknál is nagy előrelépés lenne a LED-es fényszóró.

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Persze én ezt mind értem csak én személyesen jártam igy hogy nagy munkávak építettem meagamnak Led-es lámpát mert müszerész vagyok és szereztem LCD tv-ből a hátérvlágitásért felelös SMD ledeket és gyönyörüen egy kerek panelra marogépen precizen fokonként felosztva felültettem aztán plexi elé vizzálová tettem majd felszereltem . Mindenki szerint nagyon szép lett aztán délutános müszakból mentem haza este és a rendörök szembe jöttek velem majd utánnam fordultak és megálitottak és ha nem a haverom az a kondi teremből mint késöbb kiderült amikor kiszáltam az autoból akkor megbüntettek volna mert mondta hogy azért jöttek utánnam. Mert szerintül az a LED kékes fényü pedig az lehetetlen mert az LCD mögött vannak a legfehérebb ledek. De leszereltem mert azt mondta ha idegen rendör álit meg akkor megbüntet.

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Amit a rendőr elfogad?
  Szerinted mi a rendőr?Kétlábon járó rendeleteket, és számozásokat, valamint minden gépkocsi típushoz tökéletesen értő ember?
  Röhögnöm kellett mikor az Opel Ascona B-m volt és szerencsétlen meg akart bírságolni a GYÁRI sportkormány miatt mert ő még ilyet életében nem látott Asconán.
  Sőt belekötött abba is hogy a Simsonon miért 80km/h-ra kalibrált óra volt mikor csak 40-nel mehetek vele.
  Mondtam mindkettőnél hogy reklamáljon a gyárban.
  De a legjobb az volt hogy 3 hete figyelmeztetett azért mert a járdán át hajtottam le az útra, és hogy ilyet még egyszer ne csináljak.
  Bűnbánó képpel mondtam hogy nem fog előfordulni többet…
  De még lehet ezt is fokozni, ugyanis ismerősöm csinált maga elé saját pénzéből járdát.De csak a saját háza elé, az utcájukban sehol nincs járda, csak sóderos útszéle..
  Na erre éberék három egymást követő nap éjjel megbírságolták hogy a járdán szabálytalanul parkol :)) azon a 20 méter járdán amit ő csinált a saját pénzén hogy kinézzen valahogy a háza előtti rész, ne sóder legyen csak leszórva….
  Szerintem ezek után már lehet szépen felbontotta a járdát…

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Barátom te meg ezt a sok álnéven(Pitty/Pityesz való blog futtatást hagyd már abba végre. Többet biztos nem fogok reagálni semmilyen válaszra,mert ott már már bajok vannak, amikor magával vitatkozik egy ember. Ezzel kapcsolatban a saját véleményemet mondom, de szerintem sokan egyet értenek vele. Amitől néha ledobja az agyam a ékszíjat az, ha valaki megveszi a 15-50 milliós led karikás autóját és azzal van elfoglalva, hogy ettől az extrától fogyaszt az autója 1dl benzinnel kevesebbet és még a környezetét is védi ezzel, na az ba.. meg a pingvinruhás zsidó anyját. Mellékesen említeném azt, hogy a CO 98%-s kibocsájtásért, a tengerek a felelősök, mégis az embereket noszogatják ez miatt. Szóval ha nagyon spórolni akarsz és vigyázni a környezetedet: BICIKLIZZÉL!

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Csak az a probléma a nappali lámpa égetéssel ,hogy egy átlagos autonál a világitás 10 -11 ampert fogyaszt amit a generátornak meg kell termelni. Namost minnél nagyobb áramot veszel ki a generátorbol annál nehezebb forgatnia a motornak. Ergo a motor többet fogyaszt ami többe kerül és környezetszennyező. Ezért kéne eröltetni söt kötelezővé tenni a LED lámpákat mert töredékét fogyasztja mint a hagyományos izzó. Sajnos mivel utolag felszerelni olyat amit a rendör elfogad az macerás ezért ez megint a gazdagok kiváltsága marad. Egyébként vannak már olyan uj autok aminek minden lámpája LEd-es egyáltalán nincs benne izzó. Már képesek olyan erös LEd-eket gyártani hogy refinek is jó.

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Ezt, a kis köcsögözést és hasonló eposzi jelzőket elé kéne már felejteni! A múltkor, elég keményen visszaszóltam két fórumtársnak, akik hasonló stílust ütöttek meg és volt is miatta felháborodás. Mondjuk jogosan, mert az én stílusom sem volt éppen irodalmi. Mindenki, mondja el a véleményét pro és kontra, de ne személyeskedjünk!

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Parasztkám! Erre a mondatodra sem kapnál 2,-l jobb jegyet Magyar-nyelv órán. “Melyik barlangból másztatok ti elő?” Csak egy mondatelemzést csináljál magadnak,mielőtt bele ugatod a frankót a hozzászólásba, kis köcsög.

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Szerintem meg kell a fény, volt már pár előzésem ami izgalmasra sikerült, mert szembe valaki úgy gondolta, hogy ő jól lát és nem kell a tompított. Viszont az autó színe miatt belőle semmi nem látszódott… Amúgy meg kajak mindegy, hogy halogén, led, xenon, felőlem a műholdról is lőhetik lézerrel, telibe szarom csak látszódjon. Az is mindegy, hogy ez tompított vagy ledes menetfény, de van egy fényerő aminek meg kéne felelni láthatóság szempontjából. Ha ez megvan, onnantól lehet divatozni.

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Gusztustalan, hogy egyesek mennyire nem tudnak helyesen írni. Melyik barlangból másztatok ti elő? “gondolkodhatól” “sasólsz” és társai. Hánynom kell az ilyen parasztoktól.

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Megint elment a vita egy olyan irányba, ami abszolút nem életszerű. Hol is lehet kis hazánkban 240-nel menni? Amúgy, ennél a sebességnél, teljesen mindegy, hogy LED, vagy halogén, esetleg xenon.

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Diligyerek! mentél már te 240-l életedben? mert ha igen akkor biztos tudod azt is, hogy ha előre nézel 500m-t, akkor a másik pillanatban már ott is vagy a helyszínen. Ha mondjuk ezt le egyszerűsítem a te kocka fejedre, ha mondjuk állsz a verolexeddel, és ki sasólsz a plexi üvegeden kb 500 méterre, akkor nem fogod látni azt a menő ledes karikáidat a normál 50/60 izzóval szemben, holott csak 60 km/h -val repesztesz-:) Te amíg éles szemű barátom egy ilyet észreveszel, addigra rég felszegelik a bűregér szárnyaidat egy út mellett felejtet fakeresztre.

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Egyet kell értsek. A “ledes szarokat”, igencsak messziről észre lehet venni. Ami a fogyasztás csökkenést illeti, globális méretekben kell gondolkodni. Lehet, hogy csak 1 decivel fogyaszt kevesebbet az autó, de számoljuk csak össze, hogy hány autó van a világon! Ez, a környezetszennyezést is csökkenti.

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  ” ha ledes szarral közlekedel nagy sebességgel, és pont ez miatt nem vesz észre időben a szembejövő nappal” Ha te azért veszel észre nappal egy autot mert ég a lámpája akkor sürgösen menny el szemészetre!

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Nem tom mit kell ezen vitázni, ha ledes szarral közlekedel nagy sebességgel, és pont ez miatt nem vesz észre időben a szembejövő nappal (trabin még nem láttam ledes szart), akkor gondolkodhatól a kórházban, hogy hol basztad el az életedet, és miért kerültél tolókocsiba a divat miatt. A milliomos buzik persze azt hiszik ha 86 légzsák van a audi a8-ban, akkor túl élhetik a kibaszott fénykarikával közlekedést 240-l. Divatóltál kis buzi, a sírodra is ledes gyertya fog kerülni, az nem fogyaszt sokat a temetőben,—–bazd meg! Szóval nagyon nem értem azt, ha valaki meg vesz egy 10-15 milliós kocsit, az mi a kúrva anyján spórol 1-2 ezer forintot egy kibaszott izzón.

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Sajnos az informáciok tévesek!
  Csak az E4/R87 jelzésű aminek az üvegében a DL is benne van azt szabad felszerelni máskép a rendör leveteti és megbüntet. Az ilyen jelzésü LED-es lámpák viszont nem pár ezres tételek hanem 15-20 ezer Forint.

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  A BMW-ben az angel-eye-t ne keverjük már össze a nappali menetfénnyel, mivel az a két kis fénykarika a kezdetektől fogva az autó helyzetjelzője és semmi köze a menetfényhez!

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Nos, érdekes, de a tompított helyett elegendő a KRESZ szerint a menetfény is:
  “(8) Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet – tompított fényszóróval – nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani. “

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Tudtommal a következő a helyzet :
  A kresz szerint mivel tompított fény kötelező lakott területen kívül, ezért a menetfény nem elég ( egéyébként rendőre válogatja elfogadja-e )
  Mindemellett menetfényből is van kismillió. A gyári szerelésűt mindig elfogadják, de az utólagosan felszerelt ( mint minden világítótest ) rendelkeznie kell E minősítéssel, ez benne kell legyen a fényszóró vagy egyéb lámpa üvegében. Nekem volt, hogy meg kellett mutatnom hol taláják a jelet, ez után nem volt vele baj.

  Uff!

 • 2017.10.31. at 06:28
  Permalink

  Rosszul tudod, vagy pedig csak nem gépkocsit vezetsz.
  lásd: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM

  “II. fejezet

  A járművek kivilágítása

  A forgalomban részt vevő járművek kivilágítása

  44. § (1) A forgalomban részt vevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani.
  .
  .
  (4) Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.
  .
  .
  (7) A forgalomban részt vevő motorkerékpárt és a tompított fényszóróval felszerelt segédmotoros kerékpárt – tompított fényszóróval – nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.

  (8) Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit [u]nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval[/u], mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet – tompított fényszóróval – nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.”

Vélemény, hozzászólás?