Több mint kétmillió autót hív vissza a Volvo

A Volvo számos népszerű modellje, így a V60, a V70 és az XC60 is ellenőrzésre szorul

A svéd márka történetének legnagyobb visszahívása lesz esedékes hamarosan, problémát fedeztek fel ugyanis a biztonsági öveknél - balesetet viszont eddig ez még nem okozott.

Egy visszahívás minden autómárka számára kellemetlen, de a Volvónak talán még rosszabbul jön, hiszen autóik egyik híres tulajdonsága a biztonság. Számos vezetéssegítő asszisztens fejlesztésében az élen járnak, sőt, elsőként ők vezették be nemrég minden új autójukban a végsebesség 180 km/h-ra korlátozását, és egykor persze a biztonsági övet is. Most azonban pont az utóbbival van probléma a The New York Times szerint.
Hirdetés
Az újság beszámolója szerint az első ülések biztonsági övének kábelei nem működnek megfelelően. A Volvo elmondása szerint "bizonyos ritka körülmények és használati szokások hatására idővel ezek elérhetnek, (...) ezáltal csökkenhet a biztonsági övek védelmi funkciója." Ebből következő balesetet eddig nem jelentettek, ám a hiba elég komoly ahhoz, hogy a Volvo visszahívja az érintett autókat megelőzés céljából. Ezekből pedig nincs hiány: majdnem 2,2 millió autó biztonsági övét kell majd megjavítani, köztük olyan modellekét, mint a V60, V70 és XC60. A kérdéses alkatrészt ráadásul igencsak hosszú ideig használták, a visszahívásra kerülő autókat 2006 és 2019 között gyártották. A cég fel fogja keresni az érintett tulajdonosokat, akiknek egy Volvo márkakereskedésbe kell elvinni járművüket, ahol ingyen kijavítják a hibát. A cég nem nyilatkozott a visszahívás költségeiről, ám minden bizonnyal jelentősek lesznek.
Hirdetés
A Volvók biztonsági övével nem először van lehetséges probléma, 2016-ban például az USA-ban és Kanadában eladott kocsik egy részét kellett visszahívni. A Motor1.com akkor arról számolt be, hogy az övek csatja nem megfelelően csatlakozott, így az kieshetett a foglalatból. Az érintett modellek között volt akkor is a V60 és az XC60, illetve az S60, S90 és az XC90 is. Baleset ebben az esetben sem történt, és reméljük, ez a jelenlegi probléma miatt sem fordul elő majd.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?