TOGG nevet kapta az új török villanyautó márka

Öt elektromos modellt ígér a török márka, ebből kettőt már meg is mutattak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Divatos olasz külsővel és elektromos hajtású modellekkel száll be a TOGG az elektromos autók piacára, Erdoğan szerint ez történelmi lépés az országnak.

Hat évtizedes álom vált valóra az új márka megszületésével a török elnök szerint. Törökország eddig nem szerepelt az autóipar térképén, legalábbis saját tervezésű és gyártású, nagy szériában eladható négykerekűje nem volt az országnak. Az első modelljüket már leleplezték, ami mondhatni teljesen megfelel a mai divatnak, hiszen egy elektromos SUV-ről van szó. A dizájn az egyetlen, ami nem ízig-vérig török, hiszen az olasz Pininfarina is segédkezett a munkában, a végeredmény pedig szemrevaló. A keleti ízléshez igazítva krómból nincs hiány a karosszérián, ahogy szúrós tekintetből sem, a LED menetfény a teslás kilincsek és az összekötött hátsó lámpák divatossá teszik a kompakt SUV-t. A tükrök helyett kamerát használó modell persze a sorozatgyártásig még változhat, de a képekről már egy szériagyártáshoz közeli modell néz vissza.
Hirdetés
A SUV mellett egy szedánt is bemutattak. A négyajtós az emelt hasú modellhez hasonló stílusjegyeket vonultat fel, ideértve a menetfényt, a tükröket és kilincseket, de a hátsó lámpák is hasonló elgondolás alapján születtek. A műszaki paraméterekről is van már némi információ, a gyengébbik kivitel egymotoros és 200 lóerős lesz (hátsókerékhajtással), amivel 7,6 másodperc alatt érhető el a száz, egy töltéssel pedig legalább 300 kilométer tehető meg. A két motorral szerelt erősebbik verzió 400 lóval kecsegtet, ezzel már 500 kilométer is megtehető, a száz eléréséhez csak 4,8 másodpercnyi türelemre van szükség, a 80%-os töltöttség eléréséhez fél óra kell. Az önvezető rendszerrel készülő modellek gyártása a tervek szerint 2022-ben indul, a SUV és a négyajtós mellett addigra egy kisbusz is csatlakozik a kínálathoz. A modelleket globálisan szeretnék értékesíteni, az 1100 milliárd forintos beruházással 4300 új munkahely jön létre, később pedig 20 ezer fősre szeretnék bővíteni a gyár dolgozóinak számát.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?