Top 10: Ezekért élünk – Homologizációs célból megszületett autók

A szükség szülte őket, a legvágyottabb autók lettek - 10 homologizásiós célból készült modell

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autógyártás legkívánatosabb modelljeit nem is az eladási tervek, hanem a puszta autózás szeretete és a versenycélok szülték. Íme 10 olyan autó, ami csak azért létezik, mert versenyre születtek.


Számos olyan modell született az autózás történetében, amiknek semmi keresnivalójuk nem lenne közúton, hiszen versenypályára, murvára, hóra születtek. A homologizációs célból létrejött modelleknél a piaci versengés nagyjából lényegtelen volt, a szabályozások miatt viszont sorozatgyártásba kellett állítani ahhoz, hogy versenyezhessenek velük. Így került a versenyzés szelleme közútra, hisz azok az autók, amik a versenypályán ászok voltak, közúton még inkább verhetetlenek lettek, és egészen új oldalukat mutatták meg. A teljesség igénye nélkül íme 10 olyan modell, amit ha kis darabszámban is, de legyártottak közútra. Átjárja őket a tömény benzingőz, és már csak a nevük hallatán is vigyázzba állnak a szőrszálak a karunkon.
Audi Quattro (Sport Quattro)

Merész lépést mutatott az Audi 1980-ban, a Genfi Autószalon standján egy új modellt, egy kupét állított ki, melyet Quattrónak hívtak. Nem csak egy új modellt, hanem az Audi új világát hozta el, a sorozatgyártású összkerékhajtású személyautók fejlesztésének fellendülését és óriási sikereket. Az új modell egyben az első turbós motorral szerelt összkerékhajtású autóként is mutatkozott be, a kezdetben 2,1 literes öthengeres motorja 200 lóerőt teljesített, mellyel 7,1 másodperc alatt gyorsult 100 km/h-ra. A rali-világbajnokság innentől új irányzatot vett, az első összkerekes versenyautóként indult, 1981 óta számítjuk a Quattro utáni időket, mert innentől minden megváltozott. 1981-1986 között kétszer nyertek konstruktőri bajnoki címet. 1984-ben érkezett a már külsőre is durvább megjelenésű, szélesített kevlár karosszériás és rövidített tengelytávú Sport Quattro az utakra, csupán 220 darab készült belőle 2133 köbcentis öthengeres turbómotorral, mely 306 lóerőt teljesített állandó összkerékhajtással. Az autózás esszenciájáért ma könnyedén elkérnek akár 100 millió forint feletti összeget is.
BMW M1

Hasonló időszakban járunk, mint a Quattro esetében, de amíg az Audi murvára és hóra gyúrt, a BMW zártpályás autóversenyben gondolkodott. A Lamborghinivel közösen ötleteltek egy német középmotoros sportautó megalkotásáról, de az olaszok még az autó elkészülte előtt kihátráltak a projektből. A BMW egyedül fejezte be saját, legelső, és eddig egyetlen valódi középmotoros sportautóját. Azóta csak egy hasonló készült, az i8, de nehéz őket egy lapon említeni. Az M1 1978-ban mutatkozott be, éppen 40 évvel ezelőtt, az ülések mögött, de a hátsó tengely előtt keresztben beépített soros hathengeres, 3453 köbcentis motort kapott, mely később az M6 és 635 CSi-be is bekerült, valamint az E28-as M5-be. Az M1-gyel megszületett a BMW saját versenysorozata az M1 Procar széria, az utcára szánt autóból viszont elkészült 435 példány a homologizáció céljából. A valaha volt legmagasabb értékű példány viszont egy versenyautó, mely egyetlen futamon vett részt 1979-ben, igaz, az a Le Mans-i 24 órás volt, híre és értéke viszont azután kúszott magasra, hogy Andy Warhol 24 perc alatt átfestette, majd bekerült a BMW Art Car sorozatába.
BMW M3 E30 Sport Evolution

A BMW-nél a pályaversenyzés mellett tették le a voksot már egészen az elején, az M1 mellett az M635 CSi is tisztességesen teljesített, ám a nagy és nehéz karosszéria helyett valami könnyebb megoldáson gondolkoztak. A '80-as évek elején elkezdtek dolgozni az M3-on, az 1982-ben bemutatkozott E30-as széria sportváltozatán, mely 1985-ben kupé és kabrió karosszériával lépet a piacra. A szélesített kerékívek közösek voltak, a kupé viszont új hátsó szélvédőt és csomagtérfedelet kapott, az M3 motorja pedig egy négyhengeres, első körben 195 lóerős, dupla vezérműtengelyes szívómotor lett. Az S14-es sornégyes katalizátor nélkül 200 lóerőt adott le, '89-től viszont már katalizátorral is tudta a 215-öt. Eközben viszont megérkezett egy különkiadás, az M3 Evolution, mely 1988-ban már 220 lóerőt teljesített nagyobb felnikkel és könnyített karosszériával, vékonyabb ablakokkal. Az Evolution III modell már 238 lóerőt leadó, 7000-et forgó S14-es motorral készült, mindössze 600 példányban, melynek mindegyike kupé. Nagyobb légbeömlők, állítható első és hátsó légterelők és a ködlámpák helyére épített fékhűtő csatornák beszerelésével tették még hatékonyabbá.
Dodge Charger Daytona (Plymouth Road Runner Superbird)

Amikor még a NASCAR határait keresték, akkor született meg a Dodge Charger Daytona, és ezzel meg is találták a határt. 1969-ben hozták azt a radikális döntést a Dodge mérnökei, hogy aerodinamikai megoldásokkal fogják földbe tiporni az ellenfeleket, ezért egy olyan autót terveztek, amiben nem csak a hamisítatlan amerikai erő, hanem furmányos formai megoldások is szerepeltek. Az autógyártás egyik meghatározó autóját alkották meg, a Dodge Charger hátulját megnyújtották és a lehető legnagyobb légterelőt szerelték rá, elöl is nyújtottak rajta és egy orrkúppal fedték be a Charger teljesen függőleges, aerodinamikailag katasztrofálisan teljesítő orrát. Legelső versenyén azonnal megszerezték vele az első helyet, 1970. március 24-én pedig Buddy Baker megfutotta vele a Nascar történetének ekkori legmagasabb sebességét, 322 km/h-t ért el a Daytonával. '69-ben kettő, '70-ben négy versenyt nyert, a következő szezonban szereplő Plymouth Road Runner Superbird, a Daytona utódja összesen 8 versenyt nyert. A 426 köbincses, 7,0 literes Hemi, vagy a 440 köbincses, 7,4 literes motorral szerelt utcai változatokból 503 példány készült, a kisebbik motorral csupán 70-et rendeltek. A NASCAR történetében itt húzták meg a határt, az autók túl gyorsak és erősek lettek, így a Superbird diadala utáni szezonban már tilos volt a radikális aerodinamikai változtatás, valamint a 300 köbincs feletti motor.
Hirdetés
Ford Sierra RS500

A Quattro által elhatalmasodott uralom miatt a Ford kikacsintgatott a murvás raliszakaszokról a zártpályás versenyek felé. Adtak még egy esélyt a ralinak, de az RS200-zal esélytelen volt megfogni az Audit, a pályaversenyek viszont felvirágozóban voltak. Az új Sierrát választották kiindulási alapnak, a Cosworth-szal ápolt szoros kapcsolat gyermekeként pedig egy új fejlesztésű motort építettek bele. A Sierra RS Cosworth 1985-ben mutatkozott be, '86-ban kezdődött a forgalmazása. A négyhengeres, dupla vezérműtengelyes turbómotor hátsókerékhajtással tökéletes volt arra, hogy a Mercedes 190E és a BMW M3 ellen küldjék. Az RS Cosworth ereje viszont kevésnek tűnt a versenysportba, egy 500 példányos külön szériával készültek, melyet az elkészült autókból alakíttattak át az Aston Martin Tickforddal. Ezzel a trükkel meggyorsították a gyártást, de a megfelelő műhely keresése így is elhúzódott, annyira, hogy az 1987-es túraautó világbajnokságban csak az utolsó hat versenyen vehettek részt, abból mondjuk ötöt lendületből meg is nyertek a Sierra RS500 Cosworth-szal induló csapatok. Az utcai autók közül 65 fehér, 52 pedig kék lett, a többi fekete, eredetileg mind az lett volna, de így gyorsabb volt, az viszont azonos, hogy mind jobbkormányos.
Landia Delta HF Integrale

Több mint egy éve annak, hogy a Delta HF Integrale OT-rendszámot kaphat, a raliversenyek koronázatlan királya olyan neveket juttatott világbajnoki címhez, mint Juha Kankunen, Miki Biasion, vagy épp Carlos Sainz. A Fiat Ritmo megszületésekor talán még senki nem gondolta, hogy egyszer ilyen gép épülhet belőle. A mai kategóriákat tekintve kisautó méreteket viselő Lancia Delta összkerékhajtású változatára épülő raliautó és utcai sportkompakt szélesebb karosszériát kapott és többféle motort. Nyolc és tizenhat szelepes turbós négyhengeres motor hajtotta, katalizátorral és anélkül is elérhető volt, de csak a 16 szelepes tudta azt a trükköt, hogy hátul nagyobb erővel hajtott. A középen viszkókuplungos osztóművel, hátul Torsen differenciálművel dolgozó hajtás ebben a képletben 47/53 %-os arányban osztotta az erőt az első és hátsó tengely között. Az elöl-hátul gólyalábas felfüggesztés betonkemény rugózást és csillapítást kapott, ördögien tapadt az úton, de a turbómotor hirtelen érkező nyomatéka sokakat megviccelt, keresztbe autózni csak az igazán jó pilóták tudtak a korabeli beszámolók alapján kiszámíthatatlannak ítélt autóval. A Delta HF Integrale híre és történelme színes, de talán a leglényegesebb, amit sosem vesznek el tőle és talán sosem döntik meg, azok rekordjai, miszerint 46 futamgyőzelmet és 6 világbajnoki címet húztak be vele egyhuzamban.
Mercedes-Benz 190E 2.5-16V Evolution II

A Mercedes legelső kisebb méretű, de így is középkategóriás szedánját mindenki árgus szemekkel figyelte, így a DTM-ben való versenyzése is rendkívül népszerű volt. A 190E sportváltozatát első körben 2,3 literes 16 szelepes motorral készítették el, fordított váltókulisszával, ahol az egyes bal hátra került (ahogy az M3 esetében is), így a legtöbbször használt fokozatok, vagyis a 2-es és a 3-as egy síkba kerültek. Hátsó légterelő, kis oldalsó szélesítések, feszesebb és ültetett futómű került alá. Az 1983-ban bemutatott modellt még a DTM versenysorozatban való szereplés előtt a Nürburgring új pályájának felavatására szervezett márkaversenyen ismerhette meg a közönség. A futamon aktív Forma-1-es pilóták és még kevésbé ismert versenyzők vettek részt, utóbbiak közé tartozott Ayrton Senna is, aki a versenyen aratott fergeteges győzelmével beírta magát és a Mercedes új sportmodelljét a történelembe. Az utcai modellt már az első verziónál is alapból mechanikus sperr difivel szerelték, de felárért elektronikus vezérléssel záró difit is kaphatott, ez akkor zárt, ha az első nem hajtott kerekeknél valamelyik hátsó gyorsabban kezdett forogni. A homologizációs célra készült Evolution modell külsőre is jól megkülönböztethető nagyobb hátsó szárnya és első légterelője, valamint oldalsó szélesítései már egyértelműbben jelezték, hogy ez egy versenyautó. Az Evo II új kiegészítőivel 0,32-ről 0,29-re sikerült javítani a légellenállási együtthatót. Az Evo változatokból 502 darab készült, de az Evo II értékesítésének kezdetekor már nem lehetett kapni, mindre érkezett foglaló a gyártás megkezdése előtt.
Mitsubishi Lancer Evolution

Kétség kívül rendkívül sikeres versenyautó volt a Mitsubishi Galant VR-4, 1989-ben kettő, '90-ben egy, '91-ben kettő és '92-ben egy futamot nyert, de kellett valami hatékonyabb az idő közben kiöregedő modell helyére. A Lancer ideálisnak bizonyult, kisebb, könnyebb, korszerűbb modell volt, jobb irányíthatósággal, az 1992-ben bemutatott Lancer Evolution azonnal ütött. Sorra szerzett futamgyőzelmek után 1995-1997 között konstruktőri világbajnoksághoz juttatta a csapatot mind a három évben. A Galantból származó hajtás kiforrott volt, a kétliteres turbómotor mellé az RS modellek hagyományos önzáró, a GSR modellek pedig viszkókuplungos differenciálművet kaptak, a motor pedig 244 lóerőt teljesített. A 4G63 kódjelű sornégyes turbómotor szinte a teljes történetét végigkövette, egészen az Evo 9-ig megtartották, idő közben megközelítette a 400 lóerős teljesítményt közel 7000-es fordulatszámnál. A 10. generációs Lancer Evóval nem csak a legendás motor, de a sorozat is eltűnt, ugyanis ez volt az utolsó Lancer Evo, melynek gyártását 2016-ban leállították. Azóta a Mitsubishi leginkább az SUV-kra koncentrál, visszahozták az Eclipse nevet, de nem úgy, ahogy szerettük, náluk elveszett valami, ami talán már sosem tér vissza.
Porsche 959

1981-es fejlesztésének megkezdése után öt évvel Párizs-Dakar kettős győzelmet aratott, 1986-os bemutatkozásával sokkolta a közönséget. A B csoportos raliban edzették az új összkerékhajtást, de motorját is szinte elölről kezdték fejleszteni. A hathengeres boxermotor léghűtéses hengereket, de vízhűtéses hengerfejet kapott, két turbóval lélegeztették, melyek lépcsőzetesen emelték a teljesítményt, először az egyik, csak aztán lépett működésbe a másik. A teljesítmény 450 lóerőben tetőzött 6500-as fordulatszámnál, és a 337 darab eladott utcai autóban is ugyanez a motor szerepelt.

Az 1987-ben érkezett Ferrari F40-ig a Porsche 959 viselte a világ leggyorsabb utcai autójának járó címet.

A 2,9 literes turbómotor, a fejlett, hátsó tengelyen akár 80% nyomatékot leadó összkerékhajtás és a szélcsatornában edzett aerodnamikailag és látványilag is zseniális karosszéria 314 km/h-s végsebességre tette képessé a Porsche csúcsgépét. Kezdetben illegális volt használni az Egyesült Államokban és bár Bill Gates-nek is volt egy, csak kiállítási célból vehette elő. 2001-ben ezt a szabályt eltörölték, így azóta utcára léphet a Porsche legkülönlegesebb modellje is. Érdekesség továbbá, hogy a zuffenhauseni gyár raktárában annyi pótalkatrész maradt, amiből 1991-ben és 1992-ben nyolc további autót raktak össze Comfort felszereltséggel, ezekből négy piros, négy pedig ezüst fényezést kapott, jelenleg ezek a legtöbbet érő példányok.
Subaru Impreza STI

A Mitsubishi Lancer igazi vetélytársa, a két autót tulajdonképpen említhetnénk kegy lapon is, de van egy elég jelentős különbség. Valójában több is, de ami az igazi lényeg, hogy a Subarunak nem csak fontos volt, hanem mai napig fontosak a sportmodellek, így az Impreza WRX STI még mindig létezhet. Az első Impreza nagyon hasonlóan jött létre, mint a Lancer, elődjénél kisebb, könnyebb, agilisebb autóra volt szükség a rali-világbajnokságban, a Legacy ment, az Impreza jött. A '92-ben bemutatott alapmodell négyhengeres boxermotorja hajthatott csak elöl, de akár mind a négy keréken is. Érdekessége, hogy akárcsak a kor Audijai, hosszmotoros, mégsem hátsókerekes. A WRX sportverzió alapvetően sem lett egyszerű, 265 lóerejével nem volt éppen lassú, ám ezt még tudták tetézni az STI-vel. Nem is pont erő szempontjából, inkább a hajtáson variáltak. Az STI hatfokozatú kézi váltója mellett viszkókuplungos differenciálművet kapott, mely alapból 36-64 százalékos arányban osztotta az erőt az első és hátsó tengely között, de ezt egy forgókapcsolóval a sofőr kézzel változtathatta, teljesen zárt állapotban 50-50 százalékban osztotta az erőt a tengelyeken.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2018.11.13. at 09:27
  Permalink

  Jó kis lista, nagyon klassz volt visszaolvasni és nosztalgiázni gyerek/fiatalkorunk hőseire.

  A BMW M1-et elég sok helyen köszintik mostanában a 40. szülinapján. Én lagnagyobb sűrűségben a belga Autoworldben láttam nemrég ( http://egzostive.com/bmw-m1-autoworld-hu/ ), de egy sor más rendezvényen láttam dedikált kiállítást (pl a Techno Classicára úgy jutott egy Procar és egy civi autó a gyári sátorba, hogy a vele egy időben rendezett Retro Classicson is parkolt vagy egy tucat.)

  Olvasmányaim szerint a Procar futam azértkészült hogy a versenyautóknak legyen hol futnia amíg el nem érik a homologációs pldszámot (kicsit nehézkesen inult be az értékesítés).

 • 2018.11.13. at 09:40
  Permalink

  És ha már homolgációs kocsik, az egész Dino sorozat azért indult, hogy az F2-höz homologizálni lehessen a a Ferrari névhez nem méltó V8-as motort 🙂
  A Motor (és a márka) 50. évfordulóját volt aki külön is megünnepelte ( http://egzostive.com/50-eves-a-ferrari-dino-autoworld-2017/ ), nemcsak a kocsikat (Dino 206/246 308 GT4) és a motort külön is, de még a testvérmodelleket (Fiat Dino, Stratos) is kiálíltották.

  Ha úgy vesszük passzolt volna a homologációs autók felsorolásába a Stratos (és az utód 037) is , persze ezek ritkák voltak mint a fehér holló (és most csillagászati áron adják veszik aukciókon).

 • 2018.11.13. at 09:47
  Permalink

  A Makkinen a Rallye egyik aranykorát idézi fel nálam. Iámádtam az izgalmas meccseket, amikor Makinen 3 keréken próbált beevickélni a Lancerrel mindhiába, majd a kiesését követően a reptéren faarccal vette tudomásul hogy nagy ellenfele a Corollával lerobban 500 méterre a céltól ( https://www.youtube.com/watch?v=b-V6jkrPI3U ), és ő már megint VB, mekkora versenyek voltak.

  Valahogy ezek a kocsik sokkal inkább tetszettek mint a WRC-k, pláne a mai viccnek ható autók (Fiest meg Yaris, wazze), ráadásul nem csak komolyabbnak nézett ki, de utcai változatban is sokat tudtak (nem véletlenül, emlékeim szerint az Impresa STI Lancer EVO és Ford Cosworth-ok versneyre készültek csak nem a királykategóriában).

 • 2018.11.14. at 11:15
  Permalink

  Kár, hogy nincs itt – illetve sajnos nem is lehet itt(az okokat tudjuk) – a Lada VFTS és a Skoda 130LR, pedig jól szemléltethetnék, hogy akkoriban Európa keleti felében is születtek “fegyverek”…

  • 2018.11.14. at 14:31
   Permalink

   Nem tudom milyen okból is kellene ide venni a keleti sufnituningolt vacakokat. Ezekhez nem kellett alap, de nem is lett volna képes a szoci autógyártás rallye alapot gyártani. Konkrétan egy új motort nem voltak képesek kihozni hogy az euro normákat tartani tudják. Amit itt páran „GrB szörnynek” gondolnának azok (a 80-as évek közepén!) 160 lóerős tuning Ladák voltak, amelyeknek csak a vasfüggönyös ketrecen belül nem voltak ellenfelei (a 30 darab valaha készült VFTS egyike akkor lett magyar bajnok amikor Ferjáncz már Ranga pedig még nem tudott rendes nyugati versenyautót szerezni).

  • 2018.11.14. at 14:36
   Permalink

   A “fegyverek” erejét jól mutatja a Melkus RS1000 “szupersporkocsi”, amely a Barkas váltójával és a Wartburg 68 lóerőre tuningolt motorjával biztos emlékezetes lehetett.

   Az egy dolog hogy egy VFTS-sel lehet bohóckodni, és egy másik hogy valaki a világ élmezőnyében a legjobb.

   Becsülöm aki ezeket életben tartja, pont pár hete jártam egy ilyen paradicsomban (Abarth Works Museum, Wartburgtól Niván át Ferrariig van mindene a tulajnak, verseny-kockaladák is), de azért a műszaki dolgokban nem árt pár dolgot helyre tenni.

   Ez nem az evók ligája…

   • 2018.11.14. at 16:05
    Permalink

    Nem arról volt szó, hogy mi minek a “ligája”, hanem homologizációs célból megszületett autókról. Értem én, hogy faterod sokat szidta anno az ezeröcsijét, de ez nem kéne, hogy teljesen elvegye az eszedet. Bár annak amúgy is híján vagy 😀

    • 2018.11.14. at 16:46
     Permalink

     Miért szidta volna, akkoriban jobb autót nem lehetett kapni. És nem is robbant le minden sarkon, mint a faceliftes Daciák, ráadásul minket nem is ütött agyon anyagilag egy motorcsere az 1 éves verdán. Csak ennek semmi köze a nyugati minőséghez, tudom mi volt a realitás, és nem próbálok kamu idológiát gyártani a valóságtól elrugaszkodva.

     A ladának pedig nem volt homologizációs célból megszületett változata. Pont azért minősült a VFTS Gr B-nek, nyilván a Gr A-ban vagy N-ben esélyük se lett volna.

     A cikk pont azokról az autókról szól ami le kellett gyártani nagyobb példányban homologizáció miatt. Ez igaz a Ferrari Dinóra éppúgy mint az Evó Mitubishire (bár más csoport, más szabályok és más pldszám is), míg a Gr B és WRC esetén nincs ilyen közetelezettség.

     • 2018.11.14. at 17:29
      Permalink

      Ezt mire alapozod?

      “…és nem is robbant le minden sarkon, mint a faceliftes Daciák…”

      És ezt?

      “…ennek semmi köze a nyugati(??? Milyen? Angol? Olasz? Német? Svéd? Francia?) minőséghez…”

      Zöldike, maradjunk annyiban, hogy te maga vagy az IDEOLÓGIA… Még ekkora kamuembert a föld nem hordott a hátán…

 • 2018.11.14. at 17:55
  Permalink

  @csalfa: mert te mire alapozod, hogy nem?
  Picit olvass utána sztoriknak. Első találatok egyike: https://totalcar.hu/tesztek/dacia13/

  Én arra emlékszem hogy nem volt olyan balatoni utunk, hogy a (talán valami 80km-es) pályás szakaszon ne maradt volna ott egy-két 1310 a leállósávban. Külön vicces volt látni hogy egy kis csomaggal már húzta a seggét úgy leült, de ez nem bug csak fícsör 🙂

  Az külön poén hogy az 1300-as eredetlieg egy bevált Renault 12 csak mai szemmel felfoghatalan gyártási minőséggel (de még francia know-how-val), míg az 1310-hez már a román “mérnökök” is hozzá nyúltak a 80-as facelifttel. Ez utóbbi pedig nagyon durva dolgokat produkált (lásd linkelt cikk).

  Bármilyen nyugati modellhez képest rémálom volt az 1310. Persze úgy általában, egy hiánygazdaságban nézó érdekük fűződött a vevőelégedettséghez, de itt még annyi sem volt mint az oroszoknál.

  • 2018.11.14. at 18:59
   Permalink

   “…mert te mire alapozod, hogy nem?”

   Itt most marhára nem ez a lényeg. Gondolom, már sejted, mire akarok kilyukadni… ILYENKOR HOL MARAD AZ AZ ALAPELVED, HOGY CSAK OLYAN AUTÓRÓL SZABAD NYILATKOZNI, AMIHEZ MÁR KÖZÖD VOLT? :-DDD Ugye, ugye? Porbaf*ngó korodban láttál lerobbant Daciákat az út mellett, és ezen megfakult emlékképek alapján nyilatkozol a minőségükről. Nem beszéltél se Dacia-tulajokkal, se olyanokkal, akik 1310-eseket javítottak, szereltek, a típushibáikkal tisztában vannak. Marha vicces, hogy professzorként akarod eladni magad ilyen ökörségekre alapozott blog-cikkekkel. És ez még hagyján… Az Uaz-tól kezdve a Tatrákon, Kamazokon át a Zetorig minden keletiről ilyen meggyőződéses, fals ostobaságokat pufogtatsz, és azt várod, hogy hajbókoljunk előtted, b+… Az ész megáll tőled 😀

   Gondolom, világverő minőséget vártál egy Romániától(Jugoszláviától, Lengyelországtól, stb…), és csalódtál… te szegényke… Szerinted miért nincs autóipara Etiópiának vagy Bangladesnek? 😀

   • 2018.11.14. at 22:05
    Permalink

    Hány cikket linkeljek be? (már csak azért mert az előző kommentemben belinkelt három oldtimercikk mind ezzel kezdi, de a blog motor ki is vágta, hátha még egyet átenged: https://www.oldtimer-youngtimer.hu/2014/07/csak-azert-is-szerelem-dacia-1310-tx-2/ )

    Speciel a Dacia minden létező vonalon kiábrándító volt, és ahogy írják a román “továbbfejlesztés” sokkal rosszabb volt.

    Azt hiszem már nem először bocsátkozunk eszmecserébe, jól tudod hogy nálam a minőség nem attól függ hogy mennyire megbízható, ez egy másik tényező, de attól még lehet egy autó kiábrándító, hogy nem romlik el.

    Én japánokkal kezdtem (na jó egy Forddal amit próbáltam elfelejteni), de nem az volt a mániám hogy jaj ezen nehogy valami elromoljon. A Lada volt az első autó amit vezettem, de a Lancer egyszerűen mindeben annyival jobb volt, hogy ahhoz nem kellett műszakisnak lenni, hogy lejöjjön, a közvélemény nagyon félre van tájékoztatva. Ugyanis akkoriban a japánok a kalandvágyók autói voltak. Ismeretlen egzotikus autók, amelyek valódi tudást (részben jó felszereltséget (igényes anyagokat, elektromos ablakot és tükröt) és modern technikát (pl 16v motorok, precíz váltó) kínáltak jó áron miközben minden “szaki” azt szajkózta, hogy majd 3 év múlva szétesnek.

    Akkoriban 5 évente megfordult körülötted a világ az autók terén. Honda Civic 90-ben, 95-ben és 2000-ben más világ volt.

    De akkoriban fényévekkel komolyabb volt mindegyik “nyugati relációjú” autó mint bármi amit a szoci érában megtapasztalhattunk…

    • 2018.11.15. at 09:45
     Permalink

     Tehát akkor szummázzuk: van egy ars poeticád, hogy csak saját tapasztalatból lehet beszélni autókról, de vannak kivételek: az ex-szoci típusok, a Daewoo, a Qoros, a Ford Sierra, az Acurák, a LR Freelander I, a Lincoln Town Car vagy a Kia Ceed bevezetése előtt készült koreai autók. Tehát figyelembe kell venni a lábjegyzetet is. Sorry, my bad, én vagyok a kis butuska, de most megvilágosodtam, eddig tévúton jártam. Örömhírrel szolgálhatok: mától te vagy a példaképem 😀

     • 2018.11.15. at 10:00
      Permalink

      Itt inkább arróül van szó hogy akkroa ökörséget vagy képes (szokás szerint ideológia alapon) kitalálni, ahol személyes tapasztalat nélkül is nagyon durván kilóg a lóláb…

      Ott van az egyik linkelt cikkben egy érdekes mondat, a KERMI (a szocialziasta állami hivatal) visszavonta az 1310es enegdélyét a minőségi problémák miatt.

      Ehhez azért elég durva dolgokat kell produkálni. Ott a video amikor a Trabantot gumikalapálják, a Dacia ehhez képest akasztotta ki a magyar hatóságot?

Vélemény, hozzászólás?