Történelmet írt a Pókember az Indy 500-on!

30 éve nem történt olyasmi, amit vasárnap az Indy 500 nézői láthattak

Nem okozott csalódást az Indy 500. Látványos csaták, ijesztő balesetek, drámai végkifejlet. Mint egy hollywoodi film.

Tegyük gyorsan tisztába a címet az Indy-világában kevésbé járatos olvasók számára. A brazil Helio Castroneves beceneve a Pókember, ugyanis győzelmei után mindig felmászik a kerítésre, hogy ünnepeltesse magát a nézőkkel. A 105. alkalommal megrendezett Indy 500-at ő nyerte, ami azért különleges, mert már a negyedik alkalommal sikerült neki. És ez korábban csak 3 versenyzőnek jött össze. A. J. Foyt, Al Unser, és Rick Mears után Helio a Castroneves a negyedik négyszeres győztes. Utoljára 30 éve, tehát 1991-ben láthatott a közönség olyat, hogy valaki a negyedik alakalommal locsolhatja a tejet (hiszen pezsgő helyett az Indy 500-on tejet kapnak a győztesek). Akkor Rick Mears egy Penske-Chevyvel aratott győzelmet. Castroneves pedig 2001, 2002 és 2009 után tudott újabb győzelmet aratni, habár hozzá kell tenni, hogy a 2002-es győzelme csúnya botrányba fulladt, sokan máig megkérdőjelezik, hogy valóban nyert-e, vagy csak elcsalták a dolgot, nehogy egy CART versenyző ünnepelhessen. Ugyanis akkoriban az Indy versenyzés épp két ágra szakadt, IRL-re és CART-ra. A két széria pedig finoman szólva sem szívlelte egymást. De ez egy nagyon hosszú sztori.
Hirdetés
A lényeg most az idei verseny, ami nem okozott csalódást. Az első 30 kör kissé vonatozva telt, félő volt, hogy a csúcsformában autózó Scott Dixon nem talál legyőzőre. De hát ez az Indy 500! Kétszáz kör, ami alatt bármi megtörténhet. Történt is. Az első kieső Stefan Wilson volt, aki a szervizúton a falhoz csapta autóját. Jött a teljes körös sárga és a biztonsági autó.
Hirdetés
Az addig favoritnak számító Dixon pedig a pitben ragadt, mire útnak indították a szerelői, már a mezőny végén találta magát. Innentől kezdve már végig ment az adok kapok, a kerék-a-kerék elleni csaták mellett a taktikázás is nagy szerepet kapott. A verseny során még egy teljes körös sárga szakasz lassította a versenyt. Graham Rahal autójára nem jól tették fel a bal hátsó kereket. A szervizútról kifelé el is hagyta, majd rendkívül veszélyes szituációban a falhoz csapta autóját. Az elkóborolt kereket pedig Conor Daly kapta telibe. Szerencsére nem sérült meg senki.
Hirdetés
A folytatásban aztán ismét rengeteg látványos csata szórakoztatta a nagyérdeműt, majd a leintés után a Pókember mutatványa és örömmámora. Az interjúk alatt nevetve utalt a fentebb említett 2002-es esetre, és a 46 éves, nem teljes szezonos versenyző megfenyegette a fiatalabb generációt is, hogy az „öregember” még mindig képes szétrúgni a tomporukat, ha kell. A verseny befutóját megnézheted az alábbi videóban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?