Továbbra is rengeteg autós vergődik a frankhitel-csapdában

Autók nem csak ingyen, hanem még hozzá kapott pénzzel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Temérdek olyan autóhirdetés létezik, melyekben nem csupán ingyen, hanem még a járgányhoz adott pénzzel igyekeznek túladni a portékán.

A lakáscélú devizahitelesekéhez hasonló központi intézkedések – árfolyam-befagyasztás, fix árfolyam melletti végtörlesztés – híján autósok tömege ragadt a hitelcsapdában. Az immár egy éve 240 forint körül mozgó svájcifrank-árfolyam miatt folyamatosan bőséges a hitelátvállalással kínált autók hirdetésszáma: az aktuálisan futó több mint 1200 hirdetés közel tíz százalékában a tulajdonos maga fizetne a vevőnek, hogy megszabaduljon autójától és a hozzá kapcsolódó hitelétől – számol be tapasztalatairól a Használtautó.hu internetes szakportál.
A hitelátvállalással kínált személyautók száma tavaly nyár végén ért a csúcsára, amikor a frank árfolyama a 260 forintot is átlépte. Ez 1782 hirdetést jelentett, szemben a 2010 nyarán regisztrált 146 darabbal. A kínálat azóta is igen magas szinten, 1200 darab felett jár a hazai használtautó-kereskedelem több mint 80 százalékát közvetítő portálon, jelezve, hogy folyamatos az utánpótlása azoknak, akik valamilyen okból feladják autóhitelük (vagy lízingdíjuk) további törlesztését.
Hirdetés

Ez az eszköz a legtöbb esetben már a végső megoldást jelenti, hiszen így nem csupán elveszik a hitelből vásárolt autó, hanem az esetek többségében további fedezetre is szükség lesz a tartozás teljes rendezéséhez – magyarázza Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – Erre utal az is, hogy a hitelátvállalással hirdetett autók 58 százalékát 0 forinttal hirdetik meg, közel tíz százalékuk esetében pedig külön előre fel is ajánlanak egy további, akár milliós nagyságrendű összeget is a vásárló számára. Alternatív megoldásként plusz féléves vagy egyéves törlesztőrészlet-fizetést szokás még bevállalni ilyen esetekben.
A fenti jelenség oka, hogy ezek az autók jóval alacsonyabb összegért adhatók el, mint amekkora a fennmaradó hitel-és kamattartozás. Miközben ugyanis az autó piaci értéke az első néhány évben rohamosan lecsökkent, az amúgy is lassabban, egyenletesen csökkenő tartozás összege az árfolyamváltozás miatt könnyen meg is duplázódhatott. Ez azokban az esetekben a legszembetűnőbb, ahol nagyon hosszú, akár 8-10 éves lejáratra, alacsony törlesztőrészletek, illetve minimális, akár 10 százaléknál is kisebb önerő mellett vettek fel hitelt a tulajdonosok.
Mivel 2009 óta már jóval szigorúbbak finanszírozási feltételek Magyarországon, nem véletlen, hogy a hitelátvállalással hirdetett járművek szinte kivétel nélkül legalább négyévesek, átlagéletkoruk közelíti a 7 évet. Amint az alábbi ábrán is megfigyelhető, többségüket a devizahitelek aranykorának számító 2006-2008 közötti időszakban értékesítették.
A hitelátruházás persze nem automatikus folyamat, ahhoz a finanszírozó pénzintézet hozzájárulására is szükség van, amely az új tulajdonos nevére, nyilván nem költségmentesen, új hitelszerződést köt. Ezért az autójukat ily módon hirdetők általában a hirdetésben szereplőnél is jóval nehezebben és kedvezőtlenebb feltételekkel tudnak csak vevőt szerezni.
Egyértelmű tehát, hogy a hitelátvállalással történő eladás legtöbbször az egyik utolsó megoldásként merül fel. Az első lépések a hitelezővel történő egyéb megállapodásokat célozzák, legyen az a hitel átváltása, átütemezése vagy az alternatív (családi, baráti, stb.) forrásokat is felhasználó végtörlesztés, amelyet a finanszírozó –a számára is egyre nagyobb kockázatot jelentő helyzetből szintén szabadulva – sokszor már kisebb-nagyobb kedvezményekkel is lehetővé tesz az autósnak. Ha kíváncsi arra, hogy ma jellemzően milyen feltételekkel lehet autóhitelt felvenni, olvassa el nemrégiben e témában írt cikkünket!
Forrás: Használtautó.hu
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 19:34
  Permalink

  Garantált hitel ajánlat
  Ez egy kereskedelmi szerv hitelezés kínálunk bármilyen kölcsön az egyének és a vállalatok legfeljebb 10.000.000 $, mint a start-up vállalkozások hitel, hotelek hitel, vállalati hitel, építési hitel, biztosítás hitel, kórház hitel, autó hitel, építése ház hitel elszámolása az adósság tartozik legalább
  kamatláb: 3%-os éves és 100%-os garancia biztosított. lépjen kapcsolatba velünk: cg.finance01@gmail.com

 • 2017.10.30. at 19:34
  Permalink

  Kínálok hitel 4% évente.
    Én kölcsön hitelező. Adok hitelt a munkavállalók és a befektetők számára. A cég is segít a projekt finanszírozásában. akik sürgősen szükségük kölcsön a különböző célra. Hitel az Ön ajtó lépés.
     Adunk kölcsönt kezdve 4000GBP a 90000000GBP.
  Írjon nekünk: ashtonarchie@live.co.uk
  Köszönöm, ahogy jön.
  ARCHIE ASHTON

Vélemény, hozzászólás?