Toyota a Rivian ellen: vajon mit tudnak terepen?

Videón a Toyota Tundra és a Rivian R1T off-road csatája

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mi is fejezhetné ki jobban az Egyesült Államok vidéki részének életérzését, mint két hatalmas pickup csatája a sárban? A coloradoi TFL Offroad csapata éppen ezért egymás mellé rakta a benzines japán és az elektromos amerikai vetélytársat!

2021 végén két új, igen relevánsnak tűnő szereplő érkezett az Amerikában népszerű, "full size" pickupok piacára: a tisztán elektromos hajtású Rivian R1T és a harmadik generációs Toyota Tundra. A Tundra műszakilag az új Land Cruiser 300 közeli rokonának tekinthető. Azonos létraalvázra épül, ugyanúgy csavarrugós, soklengőkaros hátsó futóművet kapott, az orrában pedig ugyanazt a 3,5 literes, ikerturbós V6-os benzinmotort találjuk. Ráadásul már hibridként is rendelhető, az i-Force MAX a 3,5 literes V6-os mellé még villanymotort is kap, így a teljesítménye 389 lóerőről 437-re nő, a nyomatéka pedig 650 Nm-ről 790-re, miközben a fogyasztása csökken.
Hirdetés
A Rivian R1T ezzel szemben teljesen elektromos, négy villanymotorja összesen 835 lóerőt és 1228 Nm-t képes leadni. Így 3,25 tonnás össztömege ellenére is alig több mint 3 másodperc kell neki 100 km/óráig állórajtból. Teljesen sík alvázának, remek terepszögeinek és testreszabható hajtásának köszönhetően terepen is tudja a dolgát, még úgy is, hogy ezen a téren is hátrány a tömeg. Ráadásul az új technológiának ára is van: Adventure csomaggal a terepre felkészítve 77 ezer dollárért kapni Rivian R1T-t, ami kb. 28 millió forintnak felel meg, míg a Toyota Tundra a szintén terepes TRD Off-Road csomaggal 63 ezer dollárba, azaz kb. 23 millió forintban kerül. Ennek fényében érdemes értelmezni az alábbi videót: a két modellt terepen mérte össze a coloradói TFL csapata. Alább megtekinthető a videó. Szerintetek megéri a felárát a Rivian a Toyotához képest?
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?