Traffipax áldozata lett a versenyautó

Elvették Solberg jogosítványát, a navigátora vezetett

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Svéd Rali utolsó gyorsaságiján Petter Solberg navigátora ült a Citroën WRC volánja mögé, miután a sofőr jogosítványát gyorshajtás miatt bevonták.

Nem voltak elnézők a rendőrök a norvég világbajnokkal sem, aki így az idei vb-szezonnyitó Svéd Rali utolsó gyorsaságija előtt jogsi nélkül maradt. Nem volt mit tenni, át kellett adnia a kormányt navigátorának, Chris Pattersonnak, aki az utolsó 4,6 km-es gyorsaságit az utolsó idővel 51 másodperccel lassabban teljesítette, mint a győztes. Ezzel Solbergék egy helyet csúsztak hátra és az ötödiken végeztek, de így is megmentettek tíz értékes vb-pontot.
„Az utolsó gyorsasági előtt, a gyűjtőben tudtam meg, hogy én fogok vezetni” – mondta Patterson. „Soha sem vezettem előtte ilyen autót. Mindenképpen Loeb előtt akartunk maradni, ezért nagyon óvatosan, minden hibázási lehetőséget kizárva teljesítettük az utolsó gyorsaságit. Nagyon mulatságos volt az egész.”
Petter Solberg is csak elismerően nyilatkozott navigátoráról: „Le a kalappal Chris előtt. Most vezette először az autót, de végig biztonságban éreztem magam mellette.”

A rali szabályai egyébként lehetővé teszik, hogy akár a gyorsasági szakaszon is a navigátor vezesse az autót, ám a pontot a sofőrként nevezett versenyző kapja.
Más kérdés, hogy mi lesz Solberg jogosítványával, amelyet a jövő évi Svéd Raliig elvileg nem kaphat vissza.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 20:09
    Permalink

    Ez hülyeség!

    Nem azért kellett vezetnie a navigátornak, mert a versenyek közúton voltak, hiszen akkor nem csak a jogsi kellene hozzá, hanem a KRESZ-t is be kellene tartani.
    Tehát a lezárt és versenypályának minősített közút nem küzút.Viszont egyik etapról a másikra közúton kell menniük, az autót meg csak az vezetheti aki a versenyen is vezeti, helycserére nincs lehetőség, hogy verenyen én megyek az etapok közötti úton meg más…Ez a nagy büdös helyzet..(ezért kell az autóknak érvényes műszaki vizsgájuknak, rendszámuknak, stb lenniük.)

Vélemény, hozzászólás?