Túl a csúcson: Audi R8 LMS Ultra

Továbbfejlesztette sikeres pálya-versenyautóját az Audi

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Könnyítették a karosszéria-paneleket, a futóművet, hatékonyabbak a hűtőrendszerek, így lett LMS Ultra az Audi R8.

Az Audi R8 LMS három éves pályafutása alatt bődületes sikerszériát produkált: összesen 115 futamgyőzelmet, 12 nemzetközi és nemzeti bajnoki címet gyűjtött.
Ezért 2012-re az Audi meg sem próbált új versenyautót építeni, csak finoman, de hatékonyan továbbfejlesztette az alig 329 900 euró+ÁFA vételárú versenygépet. A munkát természetesen a quattro GmbH szakemberei végezték, és annyira elégedettek lettek a felhasználók reakciói alapján folytatott fejlesztéssel, hogy az Ultra szót illesztették az autó nevének végére.
Tömegcsökkentéssel kezdték, új ajtókat építettek energia-elnyelő habbal kitöltött karbonszálas műanyagból, és ez a PS1 elnevezésű új kagylóüléssel egyetemben a passzív biztonságot is fokozta. A felfüggesztésben a Bilstein lengéscsillapítók mellett a gömbcsuklókat is könnyítették, és hatékonyabbá tették az első kerekek hűtését, így többet bírnak a gumik versenykörülmények között.
Hirdetés

Az előírásoknak megfelelően az 5,2 literes V10-es gyári állapotban, 570 lóerővel maradt az autóban, de változtattak a kipufogórendszeren: az új versenykatalizátorok alacsony fordulaton növelik az elérhető nyomatékot. Hosszútávú versenyen kulcsfontosságú szerephez jutnak a különböző hűtőrendszerek, az R8 LMS Ultrában nagyobbak a motorolaj és váltóolaj hőmérsékletét őrző berendezések, méretesebbek az oldalsó légbeömlő nyílások, és az autó orr-része is több levegőt vezet a motor hűtőjének, mint korábban.
Valamivel szélesebb lett a motorháztető, a szélcsatornás mérések alapján pedig még ügyesebben alakították ki a hátsó szárnyat, mely több leszorítóerőt termel, és kisebb lett a légellenállása. Az autó egyensúlyát az orr-rész alá helyezett új burkolattal tökéletesítették.
Bár keveseket érint, de azért még elmondjuk, hogy jövő év márciusától, azaz pont szezon elején kezdik kiszállítani az első példányokat, és további érv lehet a vásárlás mellett, hogy a meglévő, korábbi R8 LMS-ekhez is kaphatók az Ultra kiegészítői.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?