Turbó a Subarunak, kompresszor a Toyotának

A BRZ motorjának turbós verzióját kapja az új Subaru WRX

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A most bemutatott, közös fejlesztésű FA20 boxermotor turbósított változata kerülhet a következő generációs Subaru WRX-be.

A következő Subaru Impreza WRX, mely elképzelhető, hogy a sportmodellt a családi szedántól elválasztva simán csak WRX néven fog megjelenni, állítólag a BRZ-ben és a Toyota GT 86-ban található kétliteres FA20 kódjelű négyhengeres boxer turbóval kiegészített motorjával fog piacra kerülni.
Az alapállapotában 200 lóerős motor feltöltéssel akár a 270-280 lóerőt is elérheti, de a mostani 2,5 literes motor leváltásában a kedvezőbb fogyasztási és emissziós értékek is szerepet játszhatnak.
Mindeközben a Toyota főmérnöke, Tetsuo Tada is úgy nyilatkozott, hogy dolgoznak a motor erősebb változatán, és többféle megoldást is kipróbálnak, mielőtt meghoznák végleges döntésüket.
Hirdetés
Tada elsősorban a turbólyuk hiánya miatt részesítené előnyben a kompresszort a turbóval szemben, kiemelve, hogy az autó vezethetőségét és a gázreakciót kevésbé befolyásolja zavaróan a mechanikus feltöltés. Ráadásul ezzel a módszerrel is könnyedén elérhető 50-70 lóerős teljesítmény-növekedés, a kompresszor motorhangot kellemesen befolyásoló fütyüléséről nem is beszélve.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?