Uber fejlesztés: sofőr nélküli kisbuszok jönnek a Toyotánál

2021-től jön a Toyota Sienna, az önjáró buszlimuzin

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Toyota és az Uber közös együttműködésének 2021-ben érik be a gyümölcse.

A két vállalat még 2016-ban talált egymásra egy együttműködési megállapodás keretében, miszerint a japán vállalat néhány éven belül nagy mennyiségben bocsát forgalomba olyan fejlett, önjáró gépkocsikat, amivel tovább folytatódhat a mobilitási szolgáltatás kiterjesztése.
A vállalásnak úgy néz ki, hogy 2 év múlva tehet eleget a Toyota, méghozzá a Toyota Sienna buszlimuzinnal. A modellből száz példányt látnak majd el a két vállalat technológiájával, és ha a további körülmények is adottak lesznek, akkor a flotta 4. szintű autonóm mobilitásra lesz képes.
Hirdetés

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Röviden annyit, hogy Toyota Sienna járművek egy földrajzilag rendkívül pontosan körülhatárolt területen, mindenféle emberi beavatkozás nélkül fognak tudni közlekedni: haladni és manőverezni egyaránt. A fejlesztésbe természetesen a TRI-AD – a Toyota kutató-fejlesztő részlege – is beleártotta magát, így került be a Siennába egy ultramodern infrastrukturális fejlesztés.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy úgynevezett geofence – virtuális – kerítéssel körbezárt területen belül, többek között rendkívül nagy felbontású térképek, valamint a járművek és környezetük közötti (V2X) kétirányú kommunikáció teszi majd lehetővé a járművek számára az önálló döntéshozatalt.
A TRI-AD-nál úgy gondolják, hogy ezeknek a kihívásoknak a jelenleg még fejlesztés alatt álló Sienna tökéletesen meg fog felelni. Az új generációs padlólemez, a tekintélyes belső tér, valamint a nagy kapacitású hibrid akkumulátorcsomag ki fogja elégíteni a technológia hely- és energiaigényét is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?