Új Delhi rendőrök járőrözés helyett számítógép előtt ülnek

Online kiszabott közlekedési bírság

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sikeres az a kezdeményezés, miszerint az indiai fővárosban a rendőrök a Facebook oldalra felrakott fotók alapján szabnak ki bírságokat.

Új Delhi híres arról, hogy az ott közlekedők nem tisztelnek semmit sem – a szent teheneken kívül. Az biztos, hogy a forgalmat irányító rendőrnek vigyáznia kell, nehogy elüssék a robogósok, de az utcán lévő emberek-járművek európai szemmel nézve hihetetlen tömege miatt az átlagsebesség alacsony, így igazán súlyos balesetek helyett sok apró koccanás nehezíti meg az életet. A rendőrségnek nincsenek meg a megfelelő erőforrásai arra, hogy mindig és mindenhol ott legyenek, ezért egy szokatlan módját választották a közlekedés megregulázásának. Beregisztráltak a Facebook közösségi oldalon, ahová bárki tölthet fel képeket, amelyeknek valóságtartalmát megvizsgálják, és ha úgy ítélik meg, bírságot szabnak ki a fotón látható rendszám alapján. Sisak nélküli motorozás? Tilosban parkolás? Ilyen, és ehhez hasonló szabálysértéseket fényképeznek az oldal látogatói, a több, mint háromezer darab fénykép alapján már 665 bírságot szabtak ki, ezek közül több mint ötven darabot rendőröknek. Az adatok feldolgozásával két ember foglalkozik teljes munkaidőben. Annak ellenére, hogy sokan megkérdőjelezik a gyakran rossz minőségű fényképek hitelességét, az új delhi rendőrség felelőse szerint jól fogadták az új szolgáltatást a lakosok. A rendőrség is örül, hiszen úgy tud több helyen jelen lenni a 12 milliós nagyváros útjain, hogy nem bővíti számottevően az ötezer fős közlekedési rendőrséget.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?