Új fény öreg autón is? Így csinálja az EZWash

Fizetett hirdetés

Polírozás és kerámiabevonat az EZWash-nál - fény a fényezésnek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Idős autóknál gyakorta lehet találkozni matt fényezéssel. Ennek gyógyítására polírozást, a fény megőrzésére és fokozására kerámiabevonatot ajánl az EZWash. Próbára tettük a kezeléseket.

Nem kétséges, hogy az interneten keresztül vakon megvett Renault Grand Scénicem legnagyobb eséllyel céges autóként szolgálta le első 5 évét, s inkább hajtást, mint törődést kapott. Eladója még a vásárlás előtt mondta is, hogy egy polírozás jól fog jönni. Két hónap kellett ahhoz, hogy a hazai forgalomba helyezés, a szervizelés és az alapos, külső, de főként belső takarítás, szagsemlegesítés után erre is jusson idő. Az sem meglepő, hogy a munkát ismert partnerünkre - a facebook játékunk résztvevői számára kéthetente 3-3 nyeremény mosást is ajánló - EZWash-ra bíztuk. Adott volt tehát egy gépi mosóban vélhetőn sokat járt, bő 160 ezer kilométert, sokat autópályán futott, nem is metálfényezésű autó, méretes lemezfelületein nem kevés apró karccal és általánosságában is láthatóan mattult fényezéssel. Mi hozható ki ebből? - tettük fel a kérdést.
Hirdetés

Sok - tudtuk meg elsőre is a választ. A munka azonban nem lesz rövid - tette hozzá a mosóvezető. Nem kérdés, hogy első lépésként szükséges egy alapos külső mosás, ami mondjuk amúgy sem árt, télen gyorsan koszolódik az autó, mosni pedig máshol amúgy sem lenne jó, mint a gőzmosóban. Ilyenkor ugyanis általános erényei - víztakarékosság, alaposság - mellett a fényezés óvása duplán említhető, nem csak karcolásmentes a mosás, hanem fagykárt sem okoz, a fényezés hajszálrepedéseiben és az ajtótömítéseknél sem marad víz, ami a mosóból kihajtva megfagyna. A fél-egy óra alatt elvégzett prémium külső-belső mosás azonban most csak a belépő a teljes kezeléshez.
A karcok eltávolítása az EZWash-nál sem megy másként, mint polírozással. Polírozás és polírozás között azonban rengeteg különbség van, sem az nem mindegy, hogy milyen eszközökkel, sem az, hogy miként végzik. Bár a gyárilag 120-150 mikron vastagságú fényezés mintegy 80 százaléka lakk, abból legfeljebb 4-5 mikronnyit csiszol le polírozás által az EZWash. De leginkább nem is csiszolással, hanem a karcolásoknál megszakadt filmréteg, a polírozás általi hevítéssel való összeolvasztásával kívánják eltüntetni a karcolásokat.

A művelet persze messze nem ilyen egyszerű, mint az két mondatból tűnik. A teljesen tiszta karosszérián a szobafestőktől ismert védőszalaggal borítják a fényezetlen műanyagokat - például az ajtók oldalán, majd következik a különböző durvaságú polírkorongokkal és -szerekkel négy lépésben végzett polírozás. A művelet első felében, az opálosítás során csak egyre mattabb és mattabb lesz a fényezés, ilyenkor ugyanis a fényezés legfelső rétegét, illetve a rárakódott makacs szennyeződéseket - fenyőviaszt, kátrányt - is eltávolító korongokkal és pasztával mennek körbe az autón. A polírozás felére így már tényleg viszonylag rosszul néz ki a karosszéria, a fényezés logikusan mattabb, mint volt, ám nem kell aggódni, a végeredmény az eredetinél is jobb lesz.

A polírozás második fázisában ugyanis már finomabb korongokkal és fényt adó, az apró karcolásokat is száműző, másik fajta - szilikonmentes - polírpasztával adnak ismét fényt a fényezésnek. Gyorsnak persze ez sem számít, egy polírozás 6-8 órás munka, s annak érdekében, hogy a karosszéria fényezése sokáig megmaradjon, máshol szokás bevetni a waxot, ami azonban kopik, speciális törődést igényel. Helyette az EZWash ma már egy sokkal ellenállóbb fedőréteget, kerámiabevonatot ajánl.
Az EZ-COAT (azaz EZ-kabát) nevű szilícium-karbid (SiC) bevonat a cég szerint a ma piacon lévő karosszériavédők közül a létező leginkább ellenálló. A speciális textillel a makacs szennyeződéseket is eltávolító polírozás után izopropil alkohollal is megtisztított, teljesen zsírmentes fényezésre felvitt folyékony anyag a karosszérián filmréteggé áll össze, s a fényezéssel kémiai reakciót alkotva köt meg. Természetesen átlátszó, mintegy 2 mikron vastagságú, a hagyományos waxoknál és fényezésvédő bevonatoknál százszor vastagabb felületet képez, így aztán a sérüléseket is ennyivel hatásosabban tartja távol a gyári dukkótól. Karcolásra természetesen sérül, akkor polírozható és ismét felvihető, ha azonban semmilyen sérülés nem éri, s a kerámiabevonatot kapott autót csakis, de legalább 30 naponként EZWash prémium tisztítással mosatják, akkor 3 év garancia él rá. Addig garantálja az EZWash vízlepergető, kosztaszító hatását, valamint azt is, hogy a madárürülék, illetve a fák nedvei sem fognak tartós nyomot hagyni az autón. Az EZ-COAT ugyanis azokat nem engedi a fényezésbe égni, hanem könnyedén lemoshatóvá teszi őket. Az autómosást tehát nem pótolja, de jelentősen egyszerűsíti, s így hosszan óvja a fényezést a kerámiabevonat. Nem olcsó, a prémium külső-belső mosást és polírozást adó, 26 900 forintos „Teljes autókozmetika” szolgáltatáson felül 40 000 forintba kerül az EZWash-nál. Ez azonban autóeladásnál bőven megtérülhet, és sokaknak az is megérheti, hogy általa ritkábban kell mosóba járni, ugyanis a bevonattal rendelkező autók tovább maradnak tiszták.
S milyen lett a Scénic a polírozás és a kerámiabevonat felvitele után? Nem csak szerintem csodás, temérdek karcolástól mentes és sokkal szebb fényű, hanem mindenki számára feltűnően ragyogó. Küldtem róla egy fotót a kereskedőnek, akitől vettem - nem nagyon akarta elhinni, hogy ilyen szép autót adott el.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 08:49
  Permalink

  Kedves Katona Úr!

  Kicsit kétes ez a cikk!Nekem már az is furcsa hogy egy újságíró a saját (külföldről behozott )kocsiját kényezteti a cége pénzén.A másik, hogy teljesen igaza van az előttem szólóknak mert ez egy elég drága szolgáltatás.
  Ergo ha ez egy fizetett hirdetés (márpedig az ) akkor egy sokkal rosszabb kocsival kellet volna csodát tenni.
  Sokkal hitelesebb lett volna. Viszont az is elgondolkodtató hogy ki az az őrült aki egy leharcolt 8-10 éves kocsira ennyit költene! Ez akkor is sok ha csak a 40 000 veszem alapnak!

 • 2017.10.30. at 08:49
  Permalink

  A cikk és a képgaléria közt ott figyel a “Fizetett hirdetés” felirat, vagyis, nem várhatunk objektív írást. 🙂
  “…sokaknak az is megérheti, hogy általa ritkábban kell mosóba járni, ugyanis a bevonattal rendelkező autók tovább maradnak tiszták.”
  40.000 forintot szerintem a 4,5 év alatt nem költöttem a kocsi mosatására. Általában egy közepes programmal mosatom, nagyobb szennyeződés estén, latyakos idő után extra mosás.
  Eladás előtt egy drágább kocsin megérheti, de egy párszázezresen nem igazán.
  Ez a Scenic 5-6 éves, igazán idősnek számít, ezáltal nyilván roppant matt fényezése lehetett. :)))

Vélemény, hozzászólás?