Új képeket mutatott a Kia a hamarosan debütáló EV9-ről!

A Kia EV6 után egy még nagyobb villany-SUV érkezik Koreából, mutatjuk a legújabb képeket!

Egyre közelebb kerülünk a hatalmas, tisztán elektromos csúcsmodell Los Angeles-i bemutatójához, a Kia emberei ezért egy rövid, a fenntarthatóságról szóló prezentáció után megvillantották az autót, aminek eddig még csak a sziluettjét láthattuk.

Az EV9-ről továbbra sem tudtunk meg túl sokat, de az új képek fényében egyértelmű, hogy az EV6 nagytesója ugyanazzal a céllal készült, csak egy nagyobb méretosztályban: egy modern, jövőbe mutató, fenntartható autónak ígérkezik, már amennyire egy ekkora monstrum fenntartható lehet. Ez ráadásul nem csak a villanyhajtásban, de a gyártás módjában is megmutatkozik, a vegán bőrrel és egyéb környezettudatos anyagokkal készülő beltérről nem is beszélve.
Hirdetés
A Kia célja, hogy 2045-re teljesen karbonsemlegessé váljon, miután 2025-ig az, hogy a világ elsőszámú villanyautó gyártójává váljanak. Az ide vezető programjuk pedig természetesen több lépésből áll: 2035-re Európában már kizárólag villanyautókat terveznek forgalmazni, 2040-re ezt a példát követi majd az összes fontosabb piac. Ezen túl a gyárakat ellátó áram forrását, a nyersanyagok beszerzését és előállítását, valamint a gyártáshoz használt ártalmas vegyi anyagok semlegesítését is meg lehet oldani széndioxid-kibocsátás nélkül, ebben is vezető szerepet kap majd az új jövevény a koreai gyártó állítása szerint. Mindemellett a Kia modellpalettán is zászlóshajó lesz az EV9: a hétszemélyes, tágas családi SUV különleges formájú kormánnyal, valamint egy közös panelbe integrált digitális műszeregységgel és infotainment kijelzővel készül majd. Feketére festett oszlopainak hála "lebegő tetőt" is kap, amit óriási üvegablak tesz majd teljessé. Az E-GMP platformnak hála a kerekek a kaszni sarkaiba kerülhetnek, ezzel is növelve a tengelytávot és a beltér tágasságát.
Hirdetés
Manapság az autóiparban is egyre gyakrabban kerül szóba az úgynevezett vegán bőr, és mivel az EV9 belterében is ezt a megoldást használják majd, érdemes megemlíteni, hogy mi is ez pontosan.

Vegán bőröknek azokat a műbőrfajtákat nevezzük, amelyek a hagyományos műbőrökkel szemben nem valamilyen műanyag felhasználásával imitálják az állati bőrt, hanem növényi rostokból készülnek.

Ezen anyagok kifejlesztésekor az állatok védelme mellett arra is törekedtek, hogy teljesen kihagyják a képletből a környezetre káros vegyi anyagokat. Többek között ezt fogja felhasználni a Kia az EV9 belterében, a műanyag alkatrészek pedig újrahasznosított harisnyákból és PET palackokból készülnek majd. A november 17-én, a Los Angeles-i Autószalonon bemutatkozó villanymonstrum még csak a koncepcióautó lesz, ám valószínűleg alig fog változni a sorozatgyártásig az EV9. Az eseményen természetesen nem csak erről a modellről tudhatunk majd meg érdekes információkat, azt is beharangozták például, hogy 2028-tól az üzemanyagcellás autók piacára is be kívánnak törni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?