Új nap, új Nürburgring körrekord – Nio EP9

A világ leggyorsabb autója: az 1341 lovas Nio EP9 lett a Nordscleife új ura

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem kell sokat aggódni a Lamborghini Huracán Performante csalós Nordschleife körrekord-videóján, a Nio EP9 máris elvette tőle az elsőséget.


Nem volt olyan rég, hogy a Lamborghini Huracán Performante az utcai modellek új rekordját állította be a Nürburgring hosszú aszfaltcsíkján. A legfrissebb rekord az új Honda Civic Type R-hez kötődik, ami mindössze 3 hete az elsőkerekesek között futotta a valahai leggyorsabb köridőt. Most újra rekordtól hangos a német versenypálya, ugyanis a Nio EP9 elvette a Huracán Performante elsőségét. Saját rekordját is 19,22 másodperccel döntötte meg a kínai hiperautó, 6 perc 45 másodperces idejével a leggyorsabb "production car" a Ringen. Már amennyire sorozatgyártott modellnek lehet nevezni, hiszen eddig csupán 6 darab készült belőle a befektetők számára, és további 10 elkészítését tervezik, hogy aztán 1,48 millió dollárért adják tovább őket.
Hirdetés

A gyáriak szerint a kedvezőbb időjárási körülményeknek köszönhető, hogy ennyivel jobb időt tudott futni az EP9. Peter Dumbreck profi pilótát bízták meg a feladattal, aki úgy tűnik ügyesen fűzte a kanyarokat. A kínaiak elektromos hiperautójának körét talán nem fogják utólagos gyorsítással vádolni, bár egyelőre nem érhető el róla bizonyíték értékű felvétel. A Nio EP9 egyébként 1341 lóerős, állóhelyzetből 2,7 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, teljesítményét pedig 4 villanymotorból nyeri. Hátsó szárnya három, míg felfüggesztése négy fokozatban állítható, áramvonalas karosszériája pedig gondoskodik a megfelelő leszorítóerőről. A Nio emberei szerint az EP9 2,53 G hatást képes generálni 230 km/h-s forduláskor. A Kínában alapított, de magát globális star-up jelzővel illető cég ES8 néven egy Tesla Model X riválisnak ígért villany-SUV-t is bevezetne hamarosan hazájában.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?