Új rendszerben pontozza az önvezetést az Euro NCAP

A Tesla Model 3 innovatív Autopilotja kevésnek bizonyult, a Ford Kuga jobban teljesített nála

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy független szervezet tesztjének köszönhetően objektíven összehasonlíthatók a több gyártó által kínált, sok szempontból különböző vezetési asszisztensek.

Az Euro NCAP több mint 20 éve nyújt független tesztekkel alátámasztott értékelést az Európában kapható autómodellek biztonságáról, főleg a balesetek esetében. Az új technológiák megjelenése azonban megköveteli új tesztelési rendszerek bevezetését, a szervezet 2018-ban vizsgálta először az egyre inkább elterjedő vezetéssegítő rendszereket. Ezt újították most meg, egy új, objektív és valóban hasznos szempontrendszer alkalmazásával. A pontrendszer két fő összetevőből áll: vezetéssegítő képességek és biztonsági mechanizmusok, előbbi pedig külön számításba veszi a jármű önvezető funkcióit és azt, hogy ezek mennyire teszik a vezetés aktív részévé a sofőrt. Ez utóbbi kifejezetten fontos, hiszen ameddig az asszisztens rendszerek nem értek el egy magas fejlettségi szintet, illetve ameddig megbízható módon nem lehet rögzíteni a vezető felelősségét a kérdéses helyzetekben, addig nem volna szabad az önvezetésre hagyatkozni. A vezetéssegítő rendszereknek pontosan azt kellene tenniük, ami a nevükben is benne van: segítsék a vezetést, ne helyettünk tegyék azt.
Hirdetés
Éppen ez volt az a kritikus szempont, ami miatt a Tesla egyébként piacvezetőnek gondolt önvezető rendszere végül a négyes skálán gyengén szerepelt: a Belépő, Mérsékelt, Jó és Nagyon jó közül a másodikat kapta. Hiába ajánlja valószínűleg a leginkább autonóm vezetési technológiát, az Euro NCAP szerint túl keveset tesz azért, hogy bevonja a sofőrt a vezetésbe. Más kérdés persze, hogy a Tesla eredeti célja valószínűleg pont ez volt, hiszen ők a teljesen önvezetés megvalósítását szerették volna elérni már a kezdetektől, ugyanakkor az Euro NCAP érve is megfontolandó, talán tényleg nem kellene az ilyen rendszerekre hagyatkozni addig, ameddig nem működnek teljesen megbízhatóan.
Hirdetés
Ebben a tesztben tehát elvérzett a Tesla Model 3, a 3-as BMW, az Audi Q8 és a Mercedes-Benz GLE is megelőzte, ezek mind Nagyon jó osztályozást kaptak. Adaptív tempomatjuknak és sávtartó asszisztensüknek köszönhetően kifejezetten jól teljesítenek az autópályán, kanyarodáskor a sáv közepén maradnak, de akár az álló helyzetű akadályokat is kikerülik - eközben viszont a sofőr figyelmére is szükség van, enélkül a nem veszélyhelyzetet elhárító rendszerek lekapcsolnak. További jó pontot jelentett, hogy incidens esetén, ha a vezető olyan állapotba kerül, amiben nem tudja irányítani a járművet, ezek a kocsik kiváló biztonsági mechanizmusokat léptetnek életbe, például az út szélére kormányozva megállítják magukat, de súlyos időjárási körülmények között is megfelelően tájékoztatják a vezetőt, hogy ne számítson a segítségükre. A franciák már kevésbé jól teljesítettek az autópályás vezetéssegítő rendszerek tesztjén, a Renault Clio és a Peugeot 2008 csak Belépő osztályozást kaptak, ami csak a legalapvetőbb tempomat és sávtartó jelenlétére utal, gyenge biztonsági mechanizmusok mellett. A Teslával megegyező eredményt ért el a Volkswagen Passat, a Nissan Juke és a Volvo V60, ezek mind valamivel jobb önvezető funkciókkal vannak ellátva, a baleseti protokollok pedig sokkal jobbak. A Ford Kuga Jó értékelést kapott, ebben a vezetéssegítő funkciók bonyolultabb szituációkban is jól működnek, és a sofőr is megfelelően be van vonva az autó irányításába. A pontozások alább láthatók, az egyes szempontokra lebontott értékelést itt lehet megtekinteni modellenként.
Az Euro NCAP első 2020-as sofőrsegéd értékelése
Vezetéssegítő képességek Biztonsági mechanizmusok
Audi Q8, Adaptive Cruise Assist 78% 84%
BMW 3-as sorozat, Driving Assistant Professional 82% 90%
Mercedes-Benz GLE, Active Distance Assist DISTRONIC és Active Steering Assist 85% 89%
Ford Kuga, Co-Pilot 360 66% 86%
Nissan Juke, ProPILOT 52% 72%
Peugeot 2008, Drive Assist Plus 61% 40%
Renault Clio, Highway, Traffic Jam Companion 62% 43%
Tesla Model 3, Autopilot 36% 95%
Volvo V60, Pilot Assist 71% 50%
Volkswagen Passat, Travel Assist 76% 61%
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?