Újabb gyárat épít a Tesla

Elon Musk cége most a hazájában épít újabb üzemet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sűrű éve lesz a Teslának 2021, jövőre két új gyár is megnyitja kapuit, a német egység mellett Texasban is megkezdődik a gyártás.

A Gigafactory 5 nevet kapta az új üzem, ami az Egyesült Államok második Tesla autógyára lesz, a napelemeket és akkumulátorokat készítő hazai egységeket is számolva viszont a negyedik lesz a sorban. Az Austin városában épülő üzem 1,1 milliárd dolláros befektetéssel valósul meg, amiért cserébe 60 millió dollár adókedvezményben részesül a Tesla. A jelenleg futó típusok közül a Model 3 és a Model Y készül majd Texasban, de innen gördül majd ki a Cybertruck és a Semi néven futó nyergesvontató is.
Hirdetés
Más autógyárakhoz hasonlóan a Teslák értékesítése is visszaesett, a vírus miatt a Model S/X párosból 59%-kal kevesebb készült, a kisebb és olcsóbb Model 3/Y típusokból 13%-kal kevesebb gördült le a szalagról az első félévben, de ez úgy tűnik, nem szegte kedvét a cégvezérnek. Az 5000 főt foglalkoztató üzemmel kapcsolatban már a minimálbért is nyilvánosságra hozták, ami óránként 15 dollár (4500 Ft) lesz, emellett a dolgozók egészségügyi biztosítását is állja a Tesla.
Hirdetés
Globálisan jelenleg öt helyen készülnek a cég termékei. A Kalifornia államban megnyitott Tesla Factory volt az első a sorban, majd Nevadában és New Yorkban kezdődött meg a gyártás, előbbiben akkumulátorok, utóbbiban napelemek és gyorstöltők készülnek. A tavalyi évben nyitott meg a kínai üzem Sanghajban, ahol a helyi piacra készülnek a Model 3 és Y típusok. A jövőre nyitó berlini üzemet nevezik az első európai gyárnak, azonban már 2013 óta Hollandiában is készülnek Teslák, igaz itt csak az Európának szánt modellek végszerelése történik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?