Újabb márka vált kizárólag villanyhajtásra – meglepően hamar

Szinte kézzel fogható az a közeljövő, amikor a DS minden új modellje 100%-ig elektromos lesz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Talán túl optimistának is gondolhatnánk a DS villanyosítási terveit, de ha végigvesszük a tényeket, a franciák joggal gondolják, hogy esélyesek az első teljesen elektromos prémiummárka címére.

Majdnem minden héten bejelenti egy autógyártó, hogy a belátható jövőn belül leszámolnak a belsőégésű motorokkal szerelt modellek értékesítésével. A tradicionálisan benzinvérű márkák ilyen jellegű tervein való megbotránkozáson kívül legtöbbször csak legyintünk, ha egy átlagmárka 10-15 év múlva vált teljesen elektromos modellpalettára, hiszen addig még bőven van idő. De az e heti hírek már 2024-es határidőt ígérnek a zéró emissziós autógyártók listájának legújabb tagjának, a DS-nek.
Hirdetés
Lehetséges lenne ilyen hamar, 3 éven belül elhagyni minden benzines és dízelmotort a fejlesztésből? Ha valamelyik márka képes ezt ilyen rövid időn belül meglépni, az bizony a DS lehet. 2014-es megalakulásának köszönhetően nem háborog senki, hogy nagy hagyományokat törnének meg, egy manapság létrejövő márkától már majdhogynem elvárt, hogy villanyautókat készítsen. Ezen felül a DS vezeti a belsőégésű motorokkal szerelt autókat is gyártó márkák legalacsonyabb károsanyag-kibocsátási listáját, a flottaátlag 83,1 g/km. Ezt annak köszönhetik, hogy már 2019 óta minden modelljükből van teljesen elektromos, illetve öntöltő vagy konnektoros hibrid, ezek összesen az eladások 30%-át teszik ki. Innen máris elérhetőbbnek hangzik a 100%-ban elektromos márkává válás terve. Nyilván az is segíti a DS-t, hogy viszonylag új márka lévén, nincs túl sok modellje, amit át kéne alakítania teljesen elektromossá. De ne gondoljuk, hogy ettől még könnyű a feladat, a DS komoly energiákat fektet az elektromos meghajtások kifejlesztésébe. Ennek jobb bizonyítéka mi sem lehetne, mint hogy 2019-ben és 2020-ban is a DS nyerte a Formula-E szériát. A franciák már bejelentették, hogy 2026-ig biztosan maradnak a versenysorozatban, megkezdték új versenyautójuk fejlesztését, és a pályán szerzett tapasztalatokat igyekeznek majd az utcai autókban kamatoztatni. 2024-ben láthatjuk ennek újabb gyümölcsét a DS 4 teljesen elektromos változatában, onnantól kezdve pedig benzines vagy dízelmotorral szerelt DS-t csak a már korábban bemutatott modellek közül kaphatunk, amik szépen lassan kikopnak majd a kínálatból. Az évtized második felében minden új DS villanyautó lesz. Ezek közül a legizgalmasabb a Stellantis-csoport új, kifejezetten elektromos autókhoz tervezett platformjára épülő újdonság lesz, aminek 104 kWh-s akkumulátora 700 km-es hatótávot ígér. Addig is, aki egy jövőbeli ritkaság céljából szeretne belsőégésű motoros DS-t venni, még megteheti, de aki elébe akar menni az autóipar változásainak, az már most is választhat a részben vagy teljesen elektromos DS-ek közül.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?