Újabb mérföldkő a Toyotánál: 9 millió hibriden vannak túl

Már a 9 milliós példányszámot is átlépte a Toyota hibridcsaládja

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem kérdés, hogy vezető a Toyota a hibridek terén. 19 évvel ezelőtt a Prius nyitotta a sort, ma pedig már több mint 9 millió elkelt.


Bár csak most, májusban, de a világ legnagyobb autógyártójának számító Toyota Motor Corporation bejelentette, hogy hibrid modelljeiből már áprilisban elkelt a kilencmilliomodik példány, ráadásul április végére további 140 ezer is gazdára talált. A legújabb egymillió darabos mérföldkövet mindössze kilenc hónap alatt érte el a vállalat.
Hirdetés

Míg 1997-ben még mindössze a Prius jelentette a Toyota - és a világpiac - egyetlen hibrid modelljét, ma már 33 hibrid (köztük több konnektoros) modellt is kínál a Toyota - a világ több min 90 országában és térségében. Tavaly a Toyota Environmental Challenge 2050 (Toyota Környezetvédelmi Kihívás 2050) program célul tűzte ki, hogy az autóipar mind kevésbé terhelje a környezetet. Ennek érdekében a Toyota tovább bővíti hibrid modelljeinek kínálatát, 2020-ra már évi másfél millió hibridet kíván értékesíteni, illetve el kívánja érni a 15 milliós összesített eladást. A jelenlegi ütemmel ezzel nem is lesz probléma.
A Toyota kalkulációja szerint az eddig eladott több mint 9 millió hibridje mintegy 67 millió tonna CO2-t spórolt a hagyományos hajtásláncú modellekhez mérten. A Toyota becslése szerint hibrid járművei az évek során mintegy 25 millió kiloliterrel (ezer literrel) kevesebb benzint fogyasztottak, mint amennyire az azonos kategóriájú, benzinüzemű gépkocsiknak szüksége lett volna.
Nem a Prius volt az első Toyota hibrid, ám az volt az első megvásárolható.
Kevesen tudják, de a Toyota 1997 augusztusában mutatta be a Coaster Hybrid EV modellt, ami azonban még nem volt megvásárolható. Ugyanazon év decemberében került forgalomba a világ első sorozatgyártású hibrid személyautója, a ma már 4. generációjánál tartó (bemutató róla itt) Prius, amiből önmagában több mint 3,7 millió példány fogyott eddig.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?