Újabb telitalálatnak ígérkezik a Kia villanybálnája

A Kia szerint az EV9 nagyméretű elektromos SUV újraértelmezi, mire képes ez a méretosztály

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az EV6 elképesztő sikere után a Kia felfelé bővíti elektromosautó-kínálatát, az EV9-re már csak fél évet kell várni.

Intenzív tesztelés alatt áll a Kia következő elektromos modellje, az EV9. Az EV6 rengeteg díjat és szakértői elismerést bezsebelt már, többek között Európa Év Autójának választották 2022-ben, és a hazai utakon is szép számmal láthatunk a SUV-ból. Ennek megfelelően tehát elérkezett az idő a következő villanyautó bemutatásához, és a Kia utóbbi években tapasztalt irányváltása a prémium szegmensek felé itt is evidens, hiszen a nagyobb, és így természetesen drágább méretosztály felé bővítik kínálatukat. Az EV9 óriásinak ígérkezik, legalábbis kiás mércével mindenképpen. A tengerentúli piacokon talán árulnak már nagyobb modellt, de valószínűleg itthon az EV9 lesz a márka eddigi legméretesebb képviselője. Villanyautóknál ez különösen nagy kihívást jelenthet, hiszen mind a légellenállás, mind a tömeg miatt problémás lehet egy nagy SUV-ból praktikus hatótávot kisajtolni. A KIA azonban azt ígéri, az EV9 szegmense egyik úttörő modellje lesz, így bizonyára nem fukarkodnak majd az akkukapacitással.
Hirdetés
A Kia magasabb árkategóriák felé való elmozdulása a minőségben is meglátszódik, nagy hangsúlyt fektetnek a praktikumra és a menetkomfortra. A padlóba épített akkumulátor miatt a karosszéria szilárdsága és merevsége eleve garantált, a motorhang hiánya miatt azonban a zajszint alacsonyan tartása különös odafigyelést igényel. Éppen ezért tesztelik javában az EV9 prototípusait Dél-Koreában a márka saját kutatás-fejlesztési központjában, bár - mint mindegyik Kia esetében - több példányt próbáltak már a világ többi kontinensén is. SUV lévén illő, hogy bizonyos szintű terepképességekkel rendelkezzen, ami az összkerékhajtásnak köszönhetően biztosított is, ezt meredek lejtésű szakaszokon és tereppályákon tesztelik. Feszegetik a gázlómélységet is vízzel töltött medencékben, de a nagy sebességű, illetve a csúszós viszonyok közötti vezetést is addig próbálgatják, ameddig a kívánt biztonsági szintet el nem érik. A hazai utak miatt jó hír, hogy macskaköves utakon is tesztelik az EV9-et. A sorozatgyártású modell bemutatója 2023 első negyedévében várható, az álcázott tesztpéldányok fotói alapján pedig a végső forma erősen hasonlít majd a tavaly bemutatott koncepcióváltozatra. Érdekesség, hogy az EV6-hoz képest radikálisan új formanyelvezet bontakozik ki, a Kia elmondása szerint ez a márka további modelljeinek arculatában is visszaköszön. Annyira egyedinek talán nem ígérkezik, mint az EV6, de a kevésbé megosztó dizájn talán nem is probléma.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?