Újabb villanyautók kapják meg a 2,5 millió forintos támogatást

Egymás után léptek az autómárkák: Kia, Nissan és több Peugeot is kapható már milliós kedvezménnyel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ahogyan arra számítani lehetett, a legtöbb forgalmazó úgy módosította villanyautóinak árát, hogy az beférjen a 11 milliós küszöb alá, így jogosult legyen a 2,5 millió forintos állami támogatásra.

Már az új, június 15-től startoló és a 11 millió forintnál olcsóbb villanyautókra 2,5 millió forintos dotációt adó villanyautó-támogatási rendszer kihirdetése után is egyértelmű volt, hogy a forgalmazók mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy tisztán elektromos modelljeik beférjenek a fokozott támogatási ársávba. Az elektromos autók értékesítése többszörös jelentőséggel is bír, az EU CO2 kvótájában szuperkredit jár értük, azaz kétszeresen csökkentik a márkák flottaátlagát, magyarán minden egyes eladott elektromos autó közelebb viszi őket ahhoz, hogy nagyobb profittal kecsegtető, nagyobb teljesítményű belső égésű motoros autókat adhassanak el és/vagy ne kelljen majd bírságot fizetniük. Ahogyan arról már írtunk, a legolcsóbb smart és hatótáv-, valamint térbajnok Renault villanyautók, továbbá az eleve 11 millió forint alatti listaárral debütált Mini Cooper SE mellé nagyon hamar igazolt az új Opel Corsa-e, valamint a Hyundai két villanyautója, a Kona és az Ioniq alapváltozata, de a Peugeot és a Mazda is komolyat engedett annak érdekében, hogy több 11 millió forint alatti ajánlata is legyen.
Hirdetés
A tendencia nem állt meg, a Peugeot az e-208 után az e-2008 kapcsán is bevezette 1,1 millió forintos ármérséklését, amivel a családi autónak is megfelelő méretű crossover ára is 11 millió forintra csökkent, így 8,5 milliótól megkapható. A Kia is bevitte egy 600 ezer forintos ármérsékléssel az e-Niro alapváltozatának árát a küszöb alá, így az a forgalmazói és az állami támogatással már 8,4 millió forinttól elérhető. Még jelentősebbet csökkentett a Nissan, hiszen az új állami kedvezmény kihirdetésekor még 12,5 millió forintos listaárú Leaf 40 kWh Acenta verzió árából 1,8 millió forintot húztak le, így az az állami támogatással együtt 4,3 millió forintos kedvezménnyel, 8,19 millió forintért kapható meg. A június 15-től igényelhető - a 11 millió forint alatti vételárú autók esetén 2,5 millió forintos kedvezmény így már számos autóra elkölthető, van választási lehetőség bőven, fontos megjegyezni, hogy ennyi pénzért - a legolcsóbb smartok kivételével - már teljes értékű autókat kapunk. Új szereplőket, például a már ismert Volkswagen e-up!-ot (és a Skoda eCitigo iV-t), vagy a Volkswagen ID.3-at szintén várhatunk még a második félévben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?